Terug naar het overzicht

20 juli 2022

Met Microsoft Teams kun je binnenkort samen Excel-spreadsheets bewerken in vergaderingen

Teams krijgt ook real-time collaboratieve annotaties

Microsoft brengt Excel rechtstreeks in Teams-vergaderingen. Excel Live is een nieuwe manier voor deelnemers aan Teams-vergaderingen om Excel-spreadsheets in realtime samen te bewerken. Het maakt deel uit van een drietal nieuwe functies die naar Teams komen en die de focus van Microsoft op hybride werk voortzetten. Teams krijgt ook videoclips die kunnen worden gedeeld in chats en samenwerkingsannotaties waarmee collega’s tijdens Teams-vergaderingen bovenop inhoud kunnen krabbelen.

Excel Live maakt deel uit van Microsofts Live Share-functionaliteit in Microsoft Teams die het bedrijf eerder dit jaar beschreef. “Wat het doet, is dat je in een Teams-vergadering een werkmap live in realtime kunt bewerken, precies in die vergaderingsfase zelf”, legt Nicole Herskowitz, vice-president van Microsoft Teams, uit in een interview met The Verge. “Mensen kunnen gewoon inspringen en beginnen met het bewerken van een Excel-werkmap, en ze hoeven nooit het vergaderscherm te verlaten.”

Excel Live in Microsoft Teams.
Excel Live in Microsoft Teams.

U hoeft Excel niet eens te installeren of uit te voeren op een apparaat, en u kunt zelfs specifieke machtigingen instellen of functies gebruiken zoals het bijhouden van wijzigingen zoals u zou doen in een gewone versie van Excel. “Dit is met behulp van volledige Excel,” zegt Herskowitz. “Excel Live is gebouwd bovenop ons Fluid Framework, wat dit soort ervaringen mogelijk maakt.”

Deze nette integratie van Excel zou ergens in augustus moeten aankomen en zal een aanvulling vormen op een nieuwe samenwerkingsannotatiesfunctie in Teams die vandaag wordt gelanceerd. Met collaboratieve annotaties kunnen alle deelnemers aan de vergadering tekenen, typen of reageren bovenop alle inhoud die in een vergadering wordt gedeeld. Het zijn in wezen dezelfde tools die je zou vinden in de Whiteboard-app van Microsoft, maar je hoeft geen aparte ervaring te starten of inhoud te importeren om te beginnen met annoteren.

U kunt notities in Microsoft Teams-presentaties krabbelen, typen of vastmaken.
U kunt notities in Microsoft Teams-presentaties krabbelen, typen of vastmaken.

Je kunt dingen markeren, Post-it-notities op het scherm plaatsen of gewoon overal krabbelen. “Het maakt die whiteboard-rijke ervaringen op elk scherm mogelijk”, legt Herskowitz uit. “Het maakt in principe elke ruimte meer collaboratief.” Collaboratieve annotaties zijn ontworpen om kortstondig te zijn, dus ze leven alleen in een Teams-vergadering. “Op dit moment zijn er geen exportmogelijkheden, dus je zou waarschijnlijk een foto of een screenshot maken om dat op te slaan voor toekomstig gebruik,” zegt Herskowitz.

De laatste grote toevoeging aan Microsoft Teams is Video Clip. Met deze nieuwe functie kan iedereen korte videoclips opnemen en verzenden in een Teams-chat. Het is in wezen een video-voicemail en lijkt erg op de videoclips die Slack vorig jaar lanceerde. Videoclips kunnen maximaal een minuut lang zijn en zijn ideaal voor asynchrone communicatie waarbij u mogelijk een collega in een andere tijdzone hebt en een videoboodschap wilt achterlaten.

Bron: theverge

Meer weten?

Neem contact op

Gerelateerde
blogs

Naar alle blogs

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.