Terug naar het overzicht

26 mei 2022

Microsoft Teams krijgt live share-functie en nieuwe samenwerkingsapps

Tijdens de Build 2022-ontwikkelaarsconferentie heeft Microsoft dinsdag 24 mei nieuwe tools aangekondigd voor ontwikkelaars om samenwerkingsoplossingen te maken voor Teams en Microsoft 365. De Redmond-gigant heeft ook een nieuwe Live Share-functie voor Microsoft Teams-apps onthuld.

De nieuwe Live Share-ervaring is gebaseerd op Fluid Framework en stelt deelnemers aan vergaderingen in staat om gedeelde inhoud met collega’s te maken, bewerken, annoteren, communiceren, in- en uitzoomen en samenwerken aan gedeelde inhoud. Deze functie is ontworpen om verschillende samenwerkingsscenario’s te ondersteunen, zoals technische revisies, videoworkflowbeoordelingen en op games gebaseerde programmeerlessen.

Microsoft heeft Teams SDK-extensies in preview uitgebracht om ontwikkelaars en onafhankelijke softwareleveranciers (ISV’s) te helpen de nieuwe Live Share-mogelijkheden aan hun apps toe te voegen.

Hexagon Prototype van Live Share in Teams
Hexagon Prototype van Live Share in Teams

Nieuwe goedkeurings-API’s

Naast de nieuwe Live Share-functie heeft Microsoft de algemene beschikbaarheid van Teams JavaScript SDK 2.0 en App manifest versie 1.13 aangekondigd. Het moet ontwikkelaars helpen om de persoonlijke tabbladen en op zoekopdrachten gebaseerde berichtextensies van hun Teams-app uit te breiden naar andere Microsoft 365-apps zoals Outlook en Office.com.

Er zijn ook nieuwe Create, Read, Update, Delete (CRUD) Approvals API’s die deze zomer beschikbaar zullen zijn in preview. Met de nieuwe API’s kunnen ontwikkelaars de approvals-functionaliteit integreren in hun applicaties.

Microsoft Power Apps samenwerkingsbesturingselementen toevoegen

Vervolgens is Microsoft van plan om deze zomer ondersteuning voor samenwerkingsbesturingselementen toe te voegen aan zijn Power-apps. Dit betekent dat ontwikkelaars nu Teams-vergaderingen, chat, bestanden, taken en goedkeuringen rechtstreeks in hun Power Apps kunnen integreren.

Samenwerkingsbesturingselementen in Power Platform
Samenwerkingsbesturingselementen in Power Platform

Het bedrijf introduceert ook verschillende nieuwe Microsoft Graph API’s voor Teams in openbare preview. De nieuwe API’s voegen ondersteuning toe voor verschillende nieuwe mogelijkheden, zoals federatieve chats, leesbevestigingen en abonnementen voor chats en lidmaatschapswijzigingen.

Microsoft Teams Toolkit voor Visual Studio Code

Microsoft heeft aangekondigd dat de Teams Toolkit voor Visual Studio Code en Visual Studio deze maand algemeen beschikbaar is. Hiermee kunnen ontwikkelaars snel Teams-apps maken en implementeren op internet en mobiel. De Teams Toolkit biedt verschillende functies voor het bouwen en publiceren van opdrachten, meldingen en reacties voor zakelijke acties.

Updates voor de App Store voor Teams

Microsoft Teams App Store krijgt een aantal verbeteringen om ontwikkelaars te helpen inkomsten te genereren met hun apps en de betrokkenheid te vergroten. Deze omvatten nieuwe AI-aangedreven aanbevelingen en app-flyouts en mogelijkheden voor licentiebeheer. Er is ook een nieuwe in-app aankoop voor Teams-apps en u kunt dit ondersteuningsdocument bekijken voor meer informatie.

In-app-aankopen voor Teams-apps
In-app-aankopen voor Teams-apps

Microsoft Loop-verbeteringen

Microsoft heeft aangekondigd dat ontwikkelaars vanaf volgende maand Loop-componenten kunnen maken. Het is echter aan de ontwikkelaars om te beslissen of ze bestaande Adaptive Cards willen converteren of nieuwe Adaptive Card-gebaseerde Loop-componenten willen maken. Bovendien is het mogelijk om deze Loop-componenten te kopiëren en plakken in Outlook-e-mails en Teams-chats, hoewel er geen ETA is.

Automatiseringstool voor app-naleving voor Microsoft 365

Last but not least heeft Microsoft een nieuwe App Compliance Automation Tool voor Microsoft 365-apps gelanceerd in openbare preview. De nieuwe tool moet onafhankelijke softwareleveranciers (ISV’s) in staat stellen ervoor te zorgen dat hun apps voldoen aan de beveiligings- en nalevingsvereisten.

Microsoft Teams krijgt ook een heleboel nieuwe samenwerkingsapps van ISV-partners. De lijst omvat Bosch Cognitive Service Maintenance, Figma, Observable, MURAL, ServiceDesk Plus Cloud en SAP S/4HANA operational buyer chatbot.

Bron: Petri

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.