Terug naar het overzicht

18 juli 2022

Teams stopt met het tabblad Wiki-kanaal voor automatische inrichting

Minst populaire Standard Teams-component wordt benadrukt

Ik weet niet waarom deze situatie is ontstaan, maar het tabblad Teams Wiki-kanaal lijkt bij velen sterke emoties op te wekken. Misschien is het een geval van “Ik weet niet waarom Microsoft dit in Teams heeft ingebouwd” of “OneNote is veel beter“, of zelfs “Ik haat het dat de Wiki een standaard kanaaltabblad is, samen met Bestanden en Berichten.” Misschien is het een combinatie van alle drie. In ieder geval zullen de Wiki-haters blij zijn met Message center notificatie MC399867 (12 juli), waarin wordt aangekondigd dat Teams niet langer automatisch een wiki-tabblad zal configureren tijdens het maken van nieuwe standaardkanalen na half augustus 2022. MC399867 noemt privékanalen, maar voor zover ik kan zien, krijgen nieuwe privékanalen geen wiki bij het maken en gedeelde kanalen ook niet.

Waarom Wiki en niet OneNote?

Er wordt veel gebakken lucht en ophef gegenereerd over de ontoereikendheid van de Teams-wiki en waarom Microsoft deze overal had moeten vervangen door OneNote. Hoewel het redelijk is om te vragen waarom tenants geen optie hebben om de wiki uit te schakelen en te vervangen door OneNote (of helemaal geen kanaaltikker in te vullen voor notities), is het belangrijk om te beseffen dat de Teams-wiki is ontstaan als een eenvoudige notitieoplossing die aan het begin van de Teams-reis werd toegevoegd toen de ontwikkelingsgroep aan het uitzoeken was wat Teams kon leveren.

Op dat moment leek het redelijk om een tool op te nemen die geen andere afhankelijkheid had dan SharePoint Online, en dat is wat de Teams-wiki is. De editor is niet fantastisch, het ondersteunt geen nieuwe ontwikkelingen zoals Loop-componenten die OneNote in de toekomst zou moeten doen, maar het is perfect geschikt voor het maken van notities (figuur 1).

Wiki tabs in Teams
Figuur 1: De Teams Wiki

De ervaring leert sindsdien dat veel Microsoft 365-klanten de voorkeur geven aan OneNote en niet de noodzaak zien om nog een notitietool te hebben. Maar dat is het voordeel van achteraf in werking treden, en de wijziging die nu wordt aangebracht, opent de mogelijkheid dat Microsoft klanten toestaat om in plaats daarvan automatisch een OneNote-kanaaltabblad in te richten.

Nog niet dood

De wijziging van Microsoft in channel provisioning betekent niet dat de Teams-wiki dood is. U kunt nog steeds een wiki als tabblad toevoegen nadat u een nieuw kanaal hebt gemaakt en er is geen invloed op bestaande wikitabbladen. Ze blijven op hun plaats totdat een teameigenaar besluit het tabblad wikikanaal te verwijderen (afbeelding 2).

Verwijder Wiki tab in Teams
Afbeelding 2: Een Teams Wiki verwijderen

De elementen waaruit een Teams-wiki bestaat, worden opgeslagen in de documentbibliotheek van De Teams Wiki-gegevens op de SharePoint Online-site van het team. Afzonderlijke mappen in de documentbibliotheek slaan de Wiki-bestanden voor elk kanaal op. De bestanden zijn verwijzingen naar verborgen lijstitems waar de echte wikigegevens bestaan. Wanneer u het wikitabblad uit een kanaal verwijdert, verwijdert Teams de wikibestanden, maar blijft de map intact. U wilt immers in de toekomst misschien het wiki-tabblad weer toevoegen.

Bron: office365itpros

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.