Terug naar het overzicht

21 juni 2023

Google Generative AI Studio versus Microsoft Azure AI Studio

Google kondigde eerder deze maand de algemene beschikbaarheid aan van Generative AI Studio op Vertex AI. Met deze update kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van het op PaLM 2 gebaseerde tekstmodel, de embed-API voor tekst en andere basis modellen in Model Garden, en gebruiksvriendelijke tools in Generative AI Studio voor het tunen en inzetten van modellen.

Kortom, Generative AI Studio op Vertex AI stelt gebruikers in staat om basis modellen te gebruiken, af te stemmen en te implementeren, met functies zoals een chatinterface, promptontwerp en modelgewicht aanpassing. Interessant is dat Microsoft ook een vergelijkbaar aanbod heeft, genaamd Azure AI Studio, waarmee ontwikkelaars gepersonaliseerde AI-chatbot copiloten kunnen maken met behulp van OpenAI-modellen en API’s. Deze nieuwe functie strekt zich uit tot Microsoft’s Azure OpenAI Service.

Google versus Microsoft- Een analyse van de AI Studio’s

Volgens June Yang, VP of Google’s Cloud AI and Industry Solutions, bracht Google haar Generative AI Studio eerst uit en probeert Microsoft Azure AI Studio nu hun voorbeeld te volgen. Yang benadrukte dat Google zich zal blijven richten op het bieden van de beste ervaring voor klanten.

Yang verklaarde verder dat Google haar AI Studio heeft ontworpen met twee doelen: het creëren van een speeltuin voor datawetenschappers en ontwikkelaars om gemakkelijk toegang te krijgen tot modellen en prototypes, en om sneller te experimenteren. Gebruikers krijgen toegang tot verschillende modaliteiten, zoals taal, code, afbeelding of spraak. Yang gelooft dat Generative AI Studio op Vertex AI verschillende voordelen biedt en geschikt is voor zowel alledaagse als geavanceerde gebruikers.

Aan de andere kant is Google vrij optimistisch over haar productaanbod en de vraag naar haar diensten. Yang zei dat er veel interesse is van Indiase bedrijven uit verschillende sectoren, zoals detailhandel, onderwijs en de publieke sector. Ze hintte naar toekomstige aankondigingen over strategische partnerschappen en samenwerkingen.

Belangrijke samenwerkingen met Indiase IT-bedrijven

Indiase IT-bedrijven zoals TCS, Infosys en Wipro zijn al samenwerkingsverbanden aangegaan met Google Cloud. Wipro heeft onlangs een uitbreiding van het partnerschap met Google Cloud aangekondigd om haar generatieve AI-mogelijkheden te integreren. TCS heeft eveneens haar partnerschap met Google Cloud uitgebreid voor generatieve AI-oplossingen. Beide bedrijven streven ernaar hun werknemers op te leiden in generatieve AI-technologieën en hun klanten te ondersteunen bij het realiseren van het volledige potentieel van AI.

Conclusie: AI in de bedrijfswereld

Zowel Google’s Generative AI Studio als Microsoft’s Azure AI Studio bieden krachtige oplossingen voor ontwikkelaars om AI-gestuurde transformaties op grote schaal te realiseren. Hoewel beide bedrijven concurreren om de beste AI-oplossing te bieden, is het aan de gebruikers om te beslissen welke AI Studio het beste bij hun zakelijke behoeften en eisen past.

Meer weten?

Neem contact op

Gerelateerde
blogs

Naar alle blogs

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.