Terug naar het overzicht

13 februari 2024

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: resources en governance in Microsoft 365

Wat je niet kan zien, dat kan je ook niet beheersen. De zichtbaarheid van resources is de volgende stap in een succesvolle uitrol van je governance. Het ontbreken van zicht doet afbreuk aan de regie en structuur in je digitale organisatie. En deze valkuil ontstaat al snel. Je kan het vaak ook niet in één keer helemaal perfect doen, maar goed beginnen kan zeker wel!

En de kleur is…

In ons vorige blog kwam aan bod waarom governance in deze tijd essentieel is voor je organisatie. We eindigden met de noot dat zichtbaarheid in resources daarbij een vereiste is. Maar wat ‘zie’ je dan eigenlijk? En waarom is dat dan zo belangrijk?

De bron van jouw bedrijf

Dankzij resources draait jouw organisatie. Mensen, bestanden, software en Microsoft Teams-groepen wil je allemaal in één oogopslag zien. Op basis van de informatie rondom deze resources, maak je dan keuzes. Wat haal je nou uit die zichtbaarheid?

  1. Inventaris: wat heb je nou eigenlijk?

Eigenlijk begint dit heel simpel. Welke gebruikers zijn er actief in je omgeving? Welke software wordt er gebruikt en welke structuur zit er in het afwerken van taken? Dit soort informatie (plus gigantisch veel details en analyses) kan je inzien, door de volledige breedte van Microsoft 365. Pas als je weet welke pionnen er op het bord staan, kan je ze tactisch inzetten.

  1. Inzicht in een veilige omgeving

Wat zijn op het moment kritieke kwetsbaarheden en zijn er onderdelen niet goed uitgelijnd? Door hier te allen tijde een overzicht van te hebben, ben je in staat adequaat te reageren. En zelfs te anticiperen. Dit inzicht is nodig om controle te hebben over de veiligheid. Van de hele omgeving én van losse elementen.

  1. Extra efficiëntie

Omdat Microsoft 365 niet het meest intuïtief is om alle informatie bij elkaar te rapen, is een IT-afdeling vaak bezig met tijdrovende taken en tickets. Dit is niet meer nodig als je informatievoorziening op orde is. Als je dit proces efficiënt vormgeeft, kan IT zich focussen op wat er wél toe doet. Denk aan een sterkere samenwerking via de cloud of een hogere gebruiksvriendelijkheid voor gebruikers.

Het overkoepelende doel is om gebruikers flexibel te laten samenwerken, mooie producten te implementeren én met Microsoft-features de productiviteit te verhogen. Allemaal op een veilige wijze.

Heeft Microsoft hier tools voor?

Microsoft heeft zelf tools (in combinatie met PowerShell scripts) om meer zichtbaarheid te creëren en administratieve taken te automatiseren. Maar dit proces is tijdrovend en foutgevoelig. Daarom wil je deze route liever niet nemen.

Governance in je migratieproces

Met de implementatie van een governanceplatform door ALTA-ICT, vermijd je deze obstakels. Dit platform rollen we gemakkelijk uit over jouw tenants. Ook als deze veel eindgebruikers heeft. En daarmee heb je naast volledige zichtbaarheid in die tenant ook de mogelijkheid je governancestrategie goed uit te voeren.

Zien is geloven

De uitrol van governance in Microsoft 365 klinkt natuurlijk heel spannend en als een gigantische stap. ALTA-ICT neemt die zorgen weg in een verkennend gesprek. Dan kijken wij samen met jou hoe je omgeving nu is. En dan kunnen we je adviseren hoe jij je organisatie voorbereid op governance in 2024. Neem gerust contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Meer weten?

Neem contact op
Governance Microsoft 365