Terug naar het overzicht

30 september 2023

Windows 11 22H2 Voegt Sleutelbeheerder toe aan Windows Hello

Windows 11’s nieuwste update heeft diverse beveiligingsverbeteringen, zoals een nieuw dashboard voor passkey-beheer. Dit is ontworpen om het voor gebruikers eenvoudiger te maken om over te stappen op wachtwoordloze inlogmethoden. Daarnaast zijn er tools om het aanvalsoppervlak te verminderen.

Passkeys en Beveiliging:

Passkeys, gekoppeld aan specifieke apparaten zoals computers, tablets of smartphones, spelen een cruciale rol in het verminderen van het risico op datalekken. Ze bieden sterke verdediging tegen phishing-aanvallen, blokkeren kwaadwillende actoren en voorkomen ongeautoriseerde toegangspogingen. In vergelijking met traditionele wachtwoorden vormen passkeys een veiliger optie omdat ze het onthouden van wachtwoorden voor elke website of online dienst overbodig maken.

Reactie op Phishing Aanvallen:

Microsoft’s push voor wachtwoordloosheid is gedreven door een drievoudige toename van phishing-aanvallen op de gegevens van gebruikers sinds vorig jaar. Interne gegevens van Redmond melden meer dan 4.000 incidenten per seconde. Om deze aanvallen tegen te gaan, maakt Microsoft het mogelijk om passkeys te genereren met Windows Hello. Dit laat gebruikers inloggen op hun website of web-app accounts met hun gezicht, PIN of vingerafdrukken.Bovendien zullen Windows 11-gebruikers ook Bluetooth-gekoppelde mobiele apparaten kunnen gebruiken om inlogprocessen te voltooien.

Beheer van Passkeys:

Na de update zal er een dashboard voor het beheer van passkeys beschikbaar zijn in de Instellingen-app onder Accounts > Passkeys. “Windows 11 zal het veel moeilijker maken voor hackers die wachtwoorden stelen via phishing-aanvallen, door gebruikers in staat te stellen wachtwoorden te vervangen door passkeys,” aldus David Weston, Microsoft VP voor Enterprise en OS Security.

Technologische Samenwerking:

Het dashboard voor passkey-beheer werd voor het eerst geïntroduceerd in juni met de release van Windows 11 Preview Build 23486 voor Insiders in het Dev Channel. Microsoft en Apple bevestigden hun toewijding aan passkeys in mei 2022 en ondersteunden Web Authentication (WebAuthn) credentials. Een jaar later kondigde ook Google aan dat het ondersteuning voor passkeys voor Google Accounts uitrolt, zodat gebruikers kunnen inloggen zonder een wachtwoord in te voeren of 2-Stap Verificatie (2SV) te gebruiken.

Extra Beveiligingsfuncties:

De update van vandaag stelt Microsoft IT-teams in staat een nieuw beleid in te voeren. Dit beleid kan het gebruik van wachtwoorden op alle bedrijfsapparaten die zijn gekoppeld aan Azure AD (Entra) blokkeren. Ook kunnen klanten App Control voor Business (voorheen Windows Defender Application Control) instellen. Dit zorgt ervoor dat alleen vertrouwde apps uitgevoerd kunnen worden, waardoor ongewenste of kwaadwillende code wordt geblokkeerd. De Windows 22H2-update bevat ook uitgebreidere Firewall-logs en nieuwe opties om inkomende en uitgaande ICMP-regels te kiezen.

Afsluiting

De nieuwste updates en functies versterken de beveiliging in Windows 11, en bieden gebruikers meer controle en gemak in hun dagelijkse digitale interacties, terwijl het risico op cyberaanvallen wordt verminderd.

Meer weten?

Neem contact op