Terug naar het overzicht

24 juli 2021

Eerste blik op nieuwe Microsoft Teams 2.0 voor Windows 10 en Windows 11

Microsoft heeft gewerkt aan een opnieuw ontworpen versie van Microsoft Teams voor Windows 10 en Windows 11. In tegenstelling tot de huidige desktopclient, gaat Microsoft Teams 2.0 van de Electron naar Edge Webview 2 en schakelt over naar React.js (open-source front-end JavaScript bibliotheek) van Angular.

De gloednieuwe Teams-client werd voor het eerst aangekondigd tijdens het Windows 11-evenement en wordt momenteel “Teams 2.0” genoemd. Met Microsoft Teams 2.0 is Microsoft van plan zich op consumenten te richten en zijn populaire videosamenwerkingstool op meer apparaten beschikbaar te maken.

Microsoft Teams 2.0 is gebaseerd op Edge WebView2 en zal in eerste instantie exclusief zijn voor Windows 10 en Windows 11. Met Edge WebView 2 zal Microsoft embedded webtechnologieën (HTML, CSS en JavaScript) en de Chromium-renderingengine in Microsoft Teams gebruiken.

Dankzij een gelekte build zijn we er nu in geslaagd om een vroege preview van de gloednieuwe Microsoft Teams-app te downloaden en te installeren.

Microsoft Teams 2.0 eerste blik

Microsoft-Teams-2.0

De nieuwe app is gebouwd rond het Microsoft Teams-web en ziet er niet significant anders uit dan de bestaande app of website, maar het maakt gebruik van Edge (Chromium) WebView, wat betekent dat Microsoft de adresbalk van de browser heeft verwijderd en gebruikers Microsoft Teams kunnen uitvoeren in een apart venster zoals de huidige desktop-app.

De extensie en het hoofdmenu van de browser zijn ook verdwenen voor een native app-achtige ervaring, maar je kunt sporen van de Edge-browser vinden wanneer je met de rechtermuisknop ergens in het app-venster klikt.

Microsoft-Teams-2.0

In tests is er vastgesteld dat Teams 2.0 aanzienlijk sneller is dan de huidige desktop-app en soepel kan werken op lagere apparaten met 4 GB RAM en Core i3 (10e generatie) zonder grote nadelige gevolgen voor hun prestaties.

Het geheugengebruik van Teams is ook gedaald en de algehele prestaties zijn aanzienlijk beter dan die van het huidige platform. In feite kan Microsoft Teams nu direct starten en blijft het niet vastlopen op het laadscherm, dankzij de Microsoft Edge-achtergrondprocessen en WebView-integratie.

Microsoft-Teams-2.0

Een ander ding dat je opvalt, is de adaptieve interface van de app. U kunt nu eenvoudig het formaat van het app-venster wijzigen en de interface zal automatisch worden aangepast, wat niet mogelijk is met de Electron-app.

Microsoft heeft ook integratie met alle Windows 10-functies mogelijk gemaakt, zoals native meldingen, inclusief de aankomende Teams-chat-app in Windows 11.

Deze nieuwe Teams-client is ontworpen met het oog op de consument en prestaties, en zal dankzij het gebruik van Edge WebView een “altijd up-to-date karakter” bieden. Met andere woorden, gebruikers kunnen de client eenvoudig downloaden en bijwerken.

Alle benodigde Microsoft Teams-functies zijn beschikbaar in de nieuwe versie, maar geavanceerde bedieningselementen ontbreken momenteel. Zo is de functionaliteit van de Together-modus beperkt en kunnen gebruikers de instellingen voor ruisonderdrukking niet wijzigen.

De nieuwe webgebaseerde Teams-client is momenteel in ontwikkeling en Microsoft zal de komende weken ondersteuning bieden voor functies zoals meerdere accounts en verbeterde PowerPoint-integratie.

Microsoft zal de nieuwe Teams-ervaring over een paar weken formeel aankondigen.

Bron: windowslatest

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.