Terug naar het overzicht

19 april 2023

Een Overzicht van Power BI Kosten en Prijsopties voor Gegevensanalyse

Overweegt u Power BI van Microsoft te gebruiken voor uw business intelligence-behoeften? Zo ja, dan is het een goed idee om vertrouwd te raken met de beschikbare prijsopties en welke mogelijkheden u van elk kunt verwachten.

Power BI heeft drie hoofdlagen: de gratis versie, Power BI Pro (€ 9,40 per maand) en Power BI Premium (vanaf € 18,70 per gebruiker per maand). De gratis versie is beperkt in termen van functies en gegevenscapaciteit, maar het is een goed startpunt voor particulieren of kleine bedrijven. De Pro- en Premium-versies hebben meer geavanceerde functies en een grotere capaciteit.

Prijzen Power BI

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende beschikbare Power BI-prijsopties, zodat u gemakkelijk een weloverwogen beslissing kunt nemen over welk abonnement het meest geschikt is voor uw behoeften op het gebied van gegevensanalyse.

Power BI heeft meerdere prijsniveaus beschikbaar. In dit gedeelte geven we een overzicht van de prijzen, inclusief de functies en beperkingen van elke prijscategorie.

 1. Gratis: de gratis versie van Power BI is een geweldige plek om te beginnen voor particulieren of kleine bedrijven die aan de slag gaan met gegevensanalyse. Hiermee kunt u verbinding maken met verschillende gegevensbronnen en aangepaste visualisaties maken. Het heeft echter beperkte functies en mogelijkheden. Het biedt bijvoorbeeld slechts maximaal 1 GB gegevensopslag per gebruiker en bevat geen geavanceerde functies zoals AI-aangedreven gegevensmodellering.
 2. Pro: Vanaf € 18,70 per maand is Power BI Pro ontworpen voor kleine tot middelgrote bedrijven en biedt het geavanceerdere functies en een grotere opslagcapaciteit. Met een Pro-licentie hebt u toegang tot extra gegevensbronnen en kunt u complexere rapporten en dashboards maken. U krijgt ook toegang tot functies zoals samenwerkingstools, gepersonaliseerde dashboards en AI-aangedreven gegevensmodellering.
 3. Premie: Power BI Premium is ontworpen voor organisaties op ondernemingsniveau en biedt het hoogste niveau van schaalbaarheid en flexibiliteit. Met een Premium-licentie kunt u zeer complexe rapporten en dashboards maken en deze delen met andere gebruikers in uw organisatie. U krijgt ook functies zoals gepagineerde rapporten, AI-aangedreven inzichten en speciale capaciteit voor uw gegevens.

Het is belangrijk op te merken dat elke prijscategorie zijn eigen reeks functies en beperkingen heeft, dus u moet zorgvuldig overwegen welke versie geschikt is voor uw bedrijf.

In het volgende gedeelte zullen we elke prijscategorie nader bekijken om u te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Power BI gratis

De gratis versie van Power BI is een geweldige optie als gegevensanalyse nieuw voor u is. Hoewel het enkele beperkingen heeft, biedt het nog steeds een reeks functies die u kunnen helpen aan de slag te gaan met het maken van rapporten en visualisaties.

Functies

 • Toegang tot dataverbindingen: U kunt verbinding maken met verschillende gegevensbronnen, waaronder Excel-spreadsheets, SQL-servers, cloudservices zoals Google Analytics en meer.
 • Mogelijkheid om aangepaste visualisaties te maken: U kunt aangepaste visualisaties maken met behulp van een breed scala aan hulpprogramma’s en sjablonen, zodat u Power BI-rapporten van hoge kwaliteit kunt maken voor persoonlijk gebruik.
 • Mobiele toegang: U hebt onderweg toegang tot uw rapporten en dashboards met de mobiele Power BI-app, die beschikbaar is voor iOS-, Android- en Windows-apparaten
 • Gegevens vernieuwen: U kunt automatische gegevensvernieuwing instellen, zodat uw rapporten en dashboards altijd de meest actuele informatie bevatten.

Beperkingen

 • Beperkte gegevensopslag: De gratis versie van Power BI biedt slechts maximaal 1 GB gegevensopslag per gebruiker, wat onvoldoende is voor grotere gegevenssets en Power BI-inhoud.
 • Beperkte gegevensvernieuwing: Het interval voor het vernieuwen van gegevens is beperkt tot 8 keer per dag, wat mogelijk niet frequent genoeg is voor realtime rapportage.
 • Beperkte samenwerking: Gebruikers van de gratis versie kunnen geen samenwerking gebruiken of rapporten met anderen delen. U kunt ook geen publicatiegegevens gebruiken in de werkruimten van andere gebruikers.
 • Beperkte toegang tot ontwikkelaarstools: Met een gratis licentie hebt u geen toegang tot functies voor ontwikkelaars, zoals API-insluiting en ingesloten Power BI-widgets.
 • Geen toegang tot AI-aangedreven datamodellering: Geavanceerde functies zoals AI-gegevensmodellering zijn niet beschikbaar in de gratis versie van Power BI.
 • Geen aangepaste branding: u kunt de branding van uw rapporten of dashboards niet aanpassen in de gratis versie.
 • Beperkte technische ondersteuning: Technische ondersteuning is beperkt in de gratis versie van Power BI, waarbij alleen community-ondersteuning beschikbaar is.

Zoals gezegd is de gratis versie van Power BI een goede instapoptie voor beginners die op zoek zijn naar een persoonlijke sandbox. Als u echter meer geavanceerde functies nodig hebt of met grotere gegevenssets wilt werken, kunt u overwegen om te upgraden naar de Pro- of Premium-versies.

In de volgende sectie gaan we dieper in op de Pro-versie van Power BI en de extra functies die deze biedt. Dus blijf lezen om meer te leren!

Power BI Pro

Voor meer geavanceerde functies dan wat beschikbaar is in de gratis versie van Power BI, is de Pro-versie mogelijk de juiste keuze. In deze sectie gaan we dieper in op de functies en beperkingen van Power BI Pro.

Functies

 1. Verhoogde limiet voor de modelgrootte: Power BI Pro biedt een verhoogde modelgroottelimiet van maximaal 100 GB per gebruiker.
 2. Samenwerking: Met Power BI Pro kunt u samenwerken en rapporten, dashboards en andere inhoud delen met interne gebruikers in uw organisatie en externe gebruikers, zoals klanten, partners of leveranciers, maar alleen als ze ook een Power BI Pro- of PPU-licentie (Premium Per User) hebben.
 3. Real-time gegevensvernieuwing: U kunt real-time gegevensvernieuwing instellen met een vernieuwingsfrequentie van maximaal 48 keer per dag, zodat uw rapporten en dashboards altijd de meest actuele informatie weergeven.
 4. AI-aangedreven datamodellering: Power BI Pro bevat geavanceerde functies zoals machine learning en ai-gestuurde gegevensmodellering, waarmee u trends en inzichten in uw gegevens kunt identificeren.
 5. Aangepaste branding: U bent vrij om de branding van uw rapporten en dashboards aan te passen met het logo en kleurenschema van uw organisatie.
 6. Gepagineerde rapporten: Power BI Pro bevat gepagineerde rapporten, die zijn opgemaakt voor afdrukken en delen als PDF- of Word-documenten.
 7. Power BI-dashboards: een Pro-licentie bevat de mogelijkheid om interactieve dashboards te maken die realtime inzicht bieden in de belangrijkste metrische gegevens en prestatie-indicatoren van een organisatie. Met dashboards kunnen gebruikers eenvoudig hun gegevens controleren en trends of problemen identificeren die aandacht vereisen.
 8. Premium connectoren: U kunt premium connectors gebruiken om verbinding te maken met een breed scala aan gegevensbronnen, waaronder Salesforce, Adobe Analytics en Google BigQuery
 9. Geavanceerde analyses: U kunt geavanceerde analysefuncties gebruiken, zoals prognoses, clustering en decompositiestructuur in Power BI Pro.
 10. Exporteren naar Excel: U kunt uw rapporten en gegevens exporteren naar Excel voor verdere analyse.

De Power BI Pro-licentie kost 18,70 euro per gebruiker/maand. De service heeft een gratis proefperiode van 60 dagen beschikbaar voor gebruikers die het willen testen. Het is ook gratis beschikbaar voor gebruikers met een Microsoft 365 E5-abonnement.

Vervolgens bekijken we Power BI Premium, dat alle functies van een Pro-licentie heeft, maar met enkele extra geavanceerde functies.

Power BI Premium

In deze sectie bekijken we de functies en kosten van Power BI Premium, met de nadruk op de geavanceerde functies en voordelen van een licentie en de verschillende prijsopties voor gebruik per gebruiker en per capaciteit.

Geavanceerde functies en voordelen

Met Power BI Premium krijgt u toegang tot alle functies van de Pro-licentie met enkele extra geavanceerde functies die selfservice en bedrijfsinformatie voor ondernemingen mogelijk maken:

 • Low-code datamarts: Met Power BI Premium kunt u datamarts maken, zelfbeheerde relationele analyses die zijn gemaakt met minimale codeerkennis. Gebruikers kunnen datamarts maken om data-inzichten zelf te bedienen zonder it-hulp nodig te hebben.
 • Geavanceerde gegevensvoorbereiding: Met ingebouwde gegevensstromen en transformaties kunt u uw gegevens efficiënter verwerken en opschonen voordat u ze visualiseert en analyseert.
 • Verbeterde samenwerking: Power BI Premium (alleen licentie per capaciteit) maakt verbeterde samenwerking binnen en buiten uw organisatie mogelijk. U kunt inhoud delen en in realtime samenwerken met externe belanghebbenden en collega’s, ongeacht of ze een Power BI Pro- of PPU-licentie hebben.
 • Grotere schaalbaarheid met automatisch schalen: Automatisch schalen is een Premium-functie die automatisch het aantal virtuele kernen aanpast dat aan een werkruimte is toegewezen op basis van de vraag, zodat werkruimten over de nodige middelen beschikken om wijzigingen in het gebruik af te handelen zonder tussenkomst van beheerders.
 • Exclusieve visuals en toepassingen: Krijg toegang tot een bibliotheek met Power BI-visuals die alleen Premium zijn, evenals integratie met andere Premium-toepassingen zoals Power Automate, Power Apps en Azure Synapse Analytics.
 • Geavanceerde beveiliging en compliance: Power BI Premium bevat geavanceerde beveiligings- en nalevingsfuncties, zoals gegevensversleuteling in rust en onderweg, en ondersteuning voor meervoudige verificatie.
 • Dedicated capaciteit: De capaciteit van Power BI Premium is veel hoger dankzij de virtuele kernen die beschikbaar zijn met de licentie per capaciteit. Gebruikers krijgen speciale bronnen voor rapporten en dashboards, wat zorgt voor snellere prestaties en een betrouwbaardere service.

Prijsopties voor Power BI Premium

De prijzen voor Power BI Premium zijn onderverdeeld in twee categorieën: op basis van capaciteit en op basis van gebruikers. De op gebruikers gebaseerde prijzen hebben een vast tarief, terwijl de op capaciteit gebaseerde prijzen afhankelijk zijn van het aantal virtuele kernen (v-cores) dat nodig is om uw workloads te ondersteunen.

Op gebruikers gebaseerde prijzen: De Power BI Premium-licentie per gebruiker geeft individuele gebruikers toegang tot Premium-functies voor een maandelijks bedrag van 18,70 euro per gebruiker.

Op capaciteit gebaseerde prijzen: de Power BI Premium Per Capacity-licentie begint bij $ 4.995 per maand en bevat 8 v-cores, met meer beschikbaar als uw organisatie moet schalen. Virtuele kernen zijn een maat voor de rekenkracht die beschikbaar is voor het verwerken van gegevens in Power BI. Elke v-core vertegenwoordigt een deel van de computerresources die beschikbaar zijn om uw workloads te ondersteunen, zoals het uitvoeren van query’s, het maken van rapporten en het uitvoeren van andere gegevensgerelateerde taken.

Power BI Premium is ontworpen voor grotere organisaties met complexe gegevensbehoeften en hoewel het duurder kan zijn dan de Pro-versie, biedt het een reeks geavanceerde functies die aanzienlijke waarde kunnen bieden aan deze organisaties.

Als uw organisatie onbeperkte gegevenscapaciteit, geavanceerde beveiligings- en nalevingsfuncties of ingesloten analysemogelijkheden vereist, is Power BI Premium wellicht de juiste keuze voor u.

In de volgende sectie vergelijken we de verschillende beschikbare Power BI-licentieopties.

Power BI-abonnementen vergelijken

Gratis vs Pro

Met het gratis abonnement van Power BI kunnen personen de Power BI Desktop-toepassing gebruiken om rapporten en visualisaties te maken. Het is een geweldige optie voor persoonlijk gebruik of kleine bedrijven die gegevensanalyse willen uitproberen, maar niet veel functionaliteit nodig hebben.

Het Pro-abonnement, geprijsd op € 9,40 per gebruiker / maand, biedt extra functionaliteiten, zoals een verhoogde limiet voor de modelgrootte, hogere vernieuwingsfrequenties en het delen van rapporten en dashboards en samenwerking met andere Pro-gebruikers. Het is een geweldige optie voor ervaren gebruikers en middelgrote bedrijven die toegang willen tot robuustere functionaliteit.

Pro versus Premium

Het Power BI Pro-abonnement is geschikt voor de meeste individuele gebruikers en kleinere teams, maar voor organisaties die geavanceerde functies en schaalbaarheid nodig hebben, is het Premium-abonnement mogelijk beter geschikt.

Het eerste grote verschil tussen de twee is de prijs. De Pro-licentie is een platte € 9,40 per maand per gebruiker, terwijl de Premium-licentie twee versies heeft: de Premium Per User-licentie (PPU), die  18,70 euro per gebruiker / maand is, en de Premium Per Capacity-licentie, die begint vanaf $ 4.995 per maand.

De Premium-licentie bevat alle functies van het Pro-abonnement, maar met verbeterde mogelijkheden, zoals:

 • Ondersteuning voor grotere gegevenssets, tot 400 GB
 • Meer opslagruimte, tot 100 TB
 • Toegewezen cloud- of on-premises capaciteit
 • Geavanceerde beheer- en bewakingsfuncties

Het juiste plan voor uw behoeften komt grotendeels neer op wat u wilt van Power BI, de hoeveelheid gegevens waarmee u werkt en welke soorten functies belangrijk voor u zijn (samenwerking, gepagineerde rapporten, dashboards, AI-aangedreven gegevensmodellering, enz.).

In de volgende sectie bekijken we enkele overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een plan.

Het juiste plan kiezen

Functies die beschikbaar zijn in de gratis, Pro- en Premium-versies van Power BI
Functies die beschikbaar zijn in de gratis, Pro- en Premium-versies van Power BI. Bron: Microsoft

Als u het juiste Power BI-abonnement voor uw behoeften wilt kiezen, moet u rekening houden met de volgende factoren:

 1. Gebruik: Bepaal of u alleen de desktoptoepassing nodig hebt of samenwerkings- en deelfuncties nodig hebt die worden aangeboden door de Pro- en Premium-abonnementen.
 2. Aantal gebruikers: Voor kleinere teams kan het Pro-abonnement voldoende zijn, maar naarmate uw team groeit, bieden de Premium-abonnementen meer schaalbaarheid.
 3. Data capaciteit: Evalueer uw behoeften op het gebied van gegevensopslag en -verwerking. Als uw organisatie grote gegevenssets verwerkt, ondersteunen de Premium-abonnementen deze vereisten beter.
 4. Functies: Bekijk de functies die elk plan biedt en beslis welke nodig zijn voor uw bedrijfsprocessen.
 5. Begroting: Houd ten slotte rekening met uw budgettaire beperkingen en neem een beslissing op basis van het plan dat de beste waarde biedt voor uw organisatie.

Door deze factoren te evalueren, kunt u een weloverwogen beslissing nemen over het meest geschikte Power BI-abonnement voor de behoeften van uw organisatie.

Microsoft heeft een ander prijsmodel voor non-profitorganisaties en onderwijsorganisaties dat aanzienlijk goedkoper is dan de standaard Pro- en Premium-abonnementen.

Power BI-prijzen voor non-profitorganisaties en het onderwijs

Power BI-prijzen voor non-profitorganisaties en het onderwijs

Non-profitorganisaties en onderwijsinstellingen kunnen profiteren van kortingsprijzen voor Power BI. Voor non-profitorganisaties biedt Microsoft een speciaal tariefplan waarmee Power BI Pro beschikbaar is voor slechts $ 3,00 per gebruiker/maand.

Dit plan bevat alle functies van Power BI Desktop, samen met realtime weergaven, automatische updates, gegevenssamenwerking, beheer van gegevenstoegang en inhoudsdistributie. Als u deze speciale prijs wilt claimen, gaat u naar de website Microsoft Nonprofits en vraagt u het kortingsabonnement aan.

Voor onderwijsinstellingen biedt Microsoft aantrekkelijke prijsopties voor Power BI via verschillende licentieprogramma’s. Hoewel de specifieke kortingen voor onderwijsinstellingen variëren, kunt u deze opties verkennen door naar de Microsoft Education-website te gaan.

Houd er rekening mee dat u in aanmerking kunt komen voor deze aanbiedingen, afhankelijk van de status en locatie van uw organisatie. Het is van essentieel belang om de subsidiabiliteitscriteria en algemene voorwaarden te bekijken voordat u kortingen aanvraagt.

Laatste gedachten

Power BI biedt een reeks prijsopties die voldoen aan verschillende gebruikersbehoeften en budgetten. Het Power BI Pro-abonnement kost $ 9,40 per gebruiker/maand, wat toegang biedt tot de volledige mogelijkheden, waaronder samenwerking, publicatie, delen en ad-hocanalyse.

Voor gebruikers die meer geavanceerde functies nodig hebben, ontgrendelt het Power BI Premium-abonnement, dat beschikbaar is voor € 18,70 per gebruiker per maand, geavanceerde AI, selfservicegegevensvoorbereiding voor big data en vereenvoudigd gegevensbeheer op ondernemingsniveau.

Houd bij het kiezen van het juiste abonnement voor uw behoeften rekening met de functies die elk plan biedt en het aantal gebruikers dat er toegang toe heeft. Door te investeren in het juiste Power BI-plan, kunt u gebruikmaken van de kracht van gegevensvisualisatie en -analyse om weloverwogen beslissingen te nemen en uw bedrijfsactiviteiten te verbeteren.

Bron: enterprisedna

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.