Terug naar het overzicht

10 augustus 2023

Microsoft’s AI & ML Integratie in Power Apps en Power Automate

Low-code en no-code softwareontwikkelingsplatforms zijn ontworpen voor zogenaamde burgerontwikkelaars om professionele applicaties te maken. Desondanks stagneerden deze pogingen vaak zonder programmeurs of databasebeheerders.

Microsoft, met roots in Excel, heeft jarenlang aan dit probleem gewerkt. Na een focus op AI in Microsoft Azure, heeft de firma nu generatieve AI toegevoegd, mede door een grote investering in OpenAI en de beschikbaarheid van ChatGPT/GPT-4 voor Azure-gebruikers.

AI Builder: De Nieuwe Dimensie in Power Apps en Power Automate

Microsoft heeft onlangs generatieve AI-mogelijkheden geïntegreerd in de AI Builder-sectie van Power Apps en Power Automate. AI Builder staat bovenaan de AI-stack van Microsoft en maakt Azure AI Services toegankelijk voor burgerontwikkelaars.

Toepassingen Genereren met Copilot

Hoewel de “copilot”-branding van Microsoft en GitHub eerst logisch leek, lijkt het nu meer een marketingstrategie. Er zijn twee belangrijke toepassingen voor AI Copilot: applicaties genereren en GPT gebruiken voor specifieke taken. Hier focussen we op het genereren van applicaties.

Voorgedefinieerde AI Modellen in Power Apps

Power Apps biedt momenteel 17 AI-modellen voor het creëren van flows binnen applicaties. Deze modellen omvatten documentverwerking, tekstgeneratie, sentimentanalyse, vertaling en tijdsreeksvoorspellingen.

Azure OpenAI Service: Tekstgeneratie met GPT

De “Create text” preview-service van Power Apps is een waardevolle toevoeging aan het arsenaal van Power Apps. Het maken van een model met de GPT-service draait om prompt engineering.

Inzet van Generatieve AI in een Zakelijke Omgeving

Diensten zoals de business card reader, categorie classificatie, entiteit extractie, en factuurverwerking verrijken de AI-mogelijkheden van Power Apps.

AI Builder in SharePoint en Teams

De Microsoft Syntex-service maakt het mogelijk om AI Builder-modellen in SharePoint te maken. Voor gebruik in Teams installeer je de Power Automate-app.

Conclusie: De Toekomst van Low-code Ontwikkeling met AI en ML

Microsoft heeft nu een uitgebreide set van low-code AI- en ML-mogelijkheden in Power Apps en Power Automate. De concurrentie zit echter niet stil. Power Apps evolueert naar een indrukwekkende low-code ontwikkelomgeving met de toevoeging van AI en ML, hoewel er nog ruimte is voor verbetering.

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.