Terug naar het overzicht

09 september 2023

De kracht van Power Automate benutten met Microsoft Purview

Als het gaat om informatie, risicobeheer, naleving, bescherming en gegevensbeheer, zijn er talloze op zichzelf staande oplossingen. Deze gefragmenteerde aanpak heeft tekortkomingen, vooral gezien het enorme aantal regelgevingen tot nu toe, met name ten aanzien van privacy.

Een bewezen oplossing voor deze behoefte aan een geïntegreerde en uitgebreide oplossing is de kracht van Power Automate benutten met Microsoft Purview.

In dit artikel, dat deel uitmaakt van een drietalige blogserie, bekijken we hoe je beide platforms kunt gebruiken om datagegevensbeheer en automatiseringsmogelijkheden te verbeteren.

 • Deel 1: De kracht van Power Automate benutten met Microsoft Purview (Deel 1)
 • Deel 2: Integratie van Microsoft Purview en Power Automate (binnenkort beschikbaar)
 • Deel 3: Integratie van Microsoft Purview en Power Automate: Implementatie van beste praktijken (binnenkort beschikbaar)

Laten we eerst een kort overzicht geven van zowel Microsoft Purview als Power Automate. Daarna zullen we praten over hoe ze samenkomen om te bereiken waar we naar op zoek zijn.

Overzicht van Microsoft Purview

Microsoft Purview, eerder Azure Purview genoemd, is een uniforme gegevensbeheer oplossing ontworpen om je organisatie te helpen ontdekken, catalogiseren, beheren en beveiligen van je gegevensbronnen. Met Purview kun je je gegevens over je hele gegevensbedrijf begrijpen en beheersen, of het nu gaat om on-premises, multi-cloud of SaaS (Software as a Service).

Belangrijkste mogelijkheden

 • Gegevensontdekking en catalogisatie – Purview maakt zowel het ontdekken als catalogiseren van gestructureerde, semigestructureerde of ongestructureerde data mogelijk.
 • Gegevensliniage – Visualiseer je gegevens over systemen en processen, wat handig is om transformaties en afhankelijkheden te begrijpen.
 • Gegevensclassificatie en sensitiviteit – Classificeer de datagegevens met behulp van vooraf gedefinieerde regels, terwijl je nog steeds binnen de naleving en regelgeving kunt blijven.
 • Gegevensdeliveringsregels – Maak en handhaaf gegevensbeleid, waaronder toegangscontroles, gegevensretentiebeleid en gegevensgebruiksregels.
 • Gegevenscatalogus Samenwerking – In een situatie waarbij teams willen samenwerken aan gegevensactiva met een catalogus, moeten alle teamleden kunnen aantekeningen maken, commentaar geven en bijdragen aan de taken zonder veel gedoe.
 • Gegevensactivaprofiel – Beoordeel de kwaliteit, structuur en kenmerken van je gegevensactiva, die hun bruikbaarheid en betrouwbaarheid bepalen.
 • Integratie met Azure-diensten – Integreer Purview met onder meer Azure Data Factory en Azure Databrick.
 • Eenheidszoeken en -Ontdekking – Met toegang tot Purview mag je gebruik maken van een krachtige zoekinterface, waardoor de effecten van gegevenssilo’s verminderd worden.
 • Hybride en Multi-Cloud Ondersteuning – Beheer gegevens in zowel hybride als multi-cloud omgevingen, wat consistentie in gegevensbeheerpraktijken bevordert.
 • Naleving en Regelgevende Ondersteuning – Dankzij gegevensontdekking, classificatie en monitoring, moet je beter in staat zijn om aan de databeleidsregels te voldoen.

Voordelen van Microsoft Purview

 • GeCentraliseerd Gegevensbeheer – Samen met andere besluitvormers, krijg je een gecentraliseerd platform van waaruit je al je gegevensbeheerpraktijken in je organisatie kunt beheren.
 • Data Vindbaarheid – Je krijgt toegang tot catalogiserings- en zoekmogelijkheden die de vindbaarheid en bruikbaarheid van datagegevens vergemakkelijken.
 • Kwaliteit van Gegevens – Of je nu aan de technische kant zit of een belangrijke besluitvormer bent, het hebben van profiel en gevolgtracking zou je interactie met de gegevensactiva moeten helpen verbeteren.
 • Samenwerking – Purview wordt geleverd met veel samenwerkingskenmerken die de datagegevenssamenspel en kennisdeling binnen teams aanmoedigen.
 • Naleving van Regelgeving – Aangezien je te maken hebt met vooraf bepaalde regels, voldoet de bescherming en nalevingseisen van Purview, die tijd en risico’s verminderen.
 • Overzicht van Power Automate
 • Microsoft Power Automate is een op de cloud gebaseerd automatiseringsplatform dat gebruikers in staat stelt om workflows en processen over hun hele gegevensbedrijf te automatiseren. Power Automate stroomlijnt taken, verhoogt de efficiëntie en beperkt de handmatige inspanning die anders nodig zou zijn als automatisering niet werd toegepast.

Enkele cruciale kenmerken zijn:

 • Workflow Automatisering – Als gebruiker moet je geautomatiseerde workflows kunnen maken die zich over je hele gegevens-ecosysteem verbinden.
 • Integratie – Je hebt een breed scala aan connectoren tot je beschikking die de integratie met populaire Microsoft- en andere toepassingen naadloos moeten maken.
 • Geen-Code en Weinig-Code – Ongeacht of je technische kennis hebt of puur uit een niet-technische achtergrond komt, zou je de complexe workflows op het platform moeten kunnen aanpakken.
 • Triggers en Acties – Je kunt je workflows opbouwen op basis van events die de workflow starten of het nasleep van het event. Het resultaat is een automatiseringsproces dat zowel dynamisch als responsief is.
 • Meldingen en Waarschuwingen – In overeenstemming met tijdige communicatie zou je meldingen en waarschuwingen per e-mail, Microsoft Teams of mobiele applicaties moeten ontvangen.
 • Gegevensbeheeruitdagingen en Automatiseringskansen

Als je wilt slagen in het huidige landschap, moet je een leiderschapsmentaliteit en benadering ten aanzien van datagegevens aannemen. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan met talrijke uitdagingen voor datagegevensbeheer die opduiken. Deze omvatten:

 • Gegevensproliferatie – Met de hoeveelheid data die per seconde binnenstroomt, kun je eindigen met een gegevensdoorslag die vervolgens de uitdaging van het beheren, categoriseren en onderhouden van de kwaliteit van binnenkomende datagegevens introduceert.
 • Datagegevensprivacy en -naleving – Je moet rekening houden met verschillende regelgeving, waaronder GDPR (Algemene Verordening Gegevensbescherming), HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability), en CCPA (California Consumer Privacy Act) die vereisen een robuust governance framework.
 • Datagegevenskwaliteit en -nauwkeurigheid – Het kan een uitdaging zijn om de nauwkeurigheid, consistentie en betrouwbaarheid van je gegevens te volgen, wat nogal nadelig kan zijn, aangezien het kan leiden tot onjuiste inzichten en beslissingen.
 • Gebrek aan Datagegevenszichtbaarheid – Het kan bijna onmogelijk zijn om een ​​uitgebreid overzicht van je datagegevenslandschap te hebben.

Automatisering biedt een oplossing voor de meeste, zo niet alle, uitdagingen op het gebied van datagegevensbeheer. De kansen daarbinnen bevatten:

 • Gegevensontdekking en -classificatie
 • Gegevensliniage en -auditing
 • Monitoren van de gegevenskwaliteit
 • Metadata-beheer
 • Beleidshandhaving
 • Gegevenscatalogisatie
 • Workflow automatisering
 • Voordelen van automatisering met Microsoft Purview
 • Gestroomlijnde gegevensworkflows
 • Het benutten van Power Automate met Microsoft Purview stroomlijnt datagegevensworkflows door automatisering van datagegevenstaken, het verbeteren van datagegevenstoegang en algehele verbetering van samenwerking.

Meer specifiek automatiseert de integratie de gegevenscatalogisatie omdat Power Automate automatisch metadata van verschillende gegevensbronnen haalt en de datagegevenscatalogus van Purview bijwerkt. Hierdoor zou je in staat moeten zijn om handmatige catalogisatie te elimineren terwijl je versnelt hoe nieuwe gegevensactiva aan je bedrijf worden toegevoegd. Wat nog meer is, je zou het voordeel moeten kunnen nemen van de gecentraliseerde datagegevensrepository die door Purview beschikbaar wordt gesteld. Dit betekent een efficiënte gegevensontdekking.

Verbeterd Gegevensbeheer

Door deze twee hulpmiddelen samen te gebruiken, combineer je de automatiseringsfuncties van Power Automate met de gegevensclassificatie, gevoeligheidslabels en toegangscontroles van Purview. Dit resulteert in een verbeterd vermogen om gegevensbeheerbeleid te handhaven en een beter begrip van de naleving van regels rondom gegevensgebruik.

Gegevensliniage en -Transparantie

De toepassing van automatisering met Microsoft Purview verbetert aanzienlijk de gegevensliniage en -transparantie. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de geautomatiseerde gegevensliniage-tracking waarbij je automatisch de gegevensbeweging en -transformatie kunt vastleggen. Het hebben van een dergelijke geautomatiseerde tracking zou je een duidelijk overzicht moeten geven van hoe datagegevens door je systemen stromen.

Van groot belang is dat genoemde integratie je zichtbaarheid van begin tot eind geeft. Eenmaal geïntegreerd met Power Automate, wordt alle informatie over je gegevensliniage toegankelijk vanuit een gecentraliseerde datagegevenscatalogus. Je zou dan in staat moeten zijn om een ​​uitgebreid overzicht te krijgen van hoe je gegevens zich door je gegevensbedrijf bewegen.

Als het op transparantie aankomt, krijg je elke stap van de datagevenstransformatie te zien. Dit betekent dat je beter in staat zou moeten zijn om elke manipulatie van je datagegevens tijdens de analyse aan te wijzen. Vanaf dit punt zou het aanzienlijk makkelijker moeten zijn om een ​​impactanalyse uit te voeren, waarbij je de potentiële impact van wijzigingen in je databronnen kunt analyseren.

Tot slot

Tot slot, met de geautomatiseerde gegevensliniage moet je beter in staat zijn om eventuele problemen op te lossen, hetzij binnen de datagegevensworkflows of -transformaties. Als gebruiker kun je terug naar de bron van elk probleem, wat dan resulteert in een versnelde probleemoplossing en -oplossing.

Automatische Wetgeving

Door Power Automate te integreren met Microsoft Purview, combineer je de datagegevensclassificatie en -gevoeligheid labels van Purview met Automate workflows. Het resultaat is striktere naleving van datagegevensbeschermingswetten. Taken zoals gegevensmaskers of -versleuteling moeten dan automatisch worden uitgevoerd op basis van Purview’s classificaties.

Hou er rekening mee dat Power Automate de datagegevens retentiebeleid automatiseert op basis van Purview’s classificatie. Dit zorgt ervoor dat datagegevens worden vastgehouden binnen de voorgeschreven duur en kan worden verwijderd op basis van nalevingseisen. Bovendien is Power Automate ontworpen om meldingen te sturen naar relevante medewerkers als er sprake is van inbreuk op het datagegevensbeheerbeleid. Als zakelijke besluitvormer zou je beter uitgerust moeten zijn om onmiddellijk actie te ondernemen om eventuele inbreuken op de naleving aan te pakken.

Power Automate maakt nalevingscontroles en -audits mogelijk op basis van Purview’s metadata en genereert geautomatiseerde nalevingsrapporten met behulp van genoemde metadata en datagegevensclassificatie informatie. Dit bespaart niet alleen aanzienlijk tijd, maar ook zorgt voor een nauwkeurige documentatie.

Snellere Besluitvorming

Het benutten van Microsoft Power Automate met Microsoft Purview versnelt de besluitvorming. Het versnelt met name de toegang tot relevante gegevens, automatiseert datagegeven processen en verbetert de datagegevenstransparantie.

Je bent beter uitgerust om de vertragingen in verband met handmatig gegevensverzameling te vermijden. Wat nog meer is, besluitvormers kunnen real- tijdswaarschuwingen ontvangen, wat betekent dat ze tijdig kunnen reageren op kritieke kwesties.

Verbeterde Samenwerking

De integratie van Power Automate en Microsoft Purview zorgt ervoor dat de juiste mensen toegang hebben tot de juiste gegevens. Hierdoor kan veilige en gecontroleerde samenwerking worden bereikt. Bovendien verbeteren de gestroomlijnde workflows de mogelijkheid van teams om samen te werken aan taken die gegevensbeweging, transformatie en integratie vereisen.

Verminderde Fouten

Een voordeel van Power Automate is dat het gegevenstoegangstaken automatiseert. Dit vermindert de kans op handmatige fouten die waarschijnlijk zouden optreden als deze gegevens handmatig werden ingevoerd. Door Power Automate te integreren met Purview, heeft automatische metadata extractie en catalogisatie plaats. Het resultaat is consistente en nauwkeurige metadata over uw hele datagedrijf, wat discrepanties of fouten tijdens de gegevensclassificatie en -etikettering voorkomt. Verder automatiseert Power Automate alle gegevensbewegingen tussen de verschillende systemen en databases. Dit vermindert de kans op fouten die kunnen optreden bij handmatige kopie of migratie van gegevens.

Kortom, Power Automate creëert vooraf gedefinieerde regels wat fouten vermindert die anders zouden kunnen ontstaan tijdens de handmatige bediening van uw gegevens.

Kostenbesparing

Door automatisering in te zetten en efficiënt gegevensbeheer uit te voeren, vermindert uw bedrijf de benodigde handmatige arbeid. Bovendien hoef je je niet langer zorgen te maken over fouten die verband houden met gegevens, wat niet alleen het aantal factureerbare uren verhoogt, maar ook de doorlooptijd van projecten verlengt. Door Power Automate met Microsoft Purview te gebruiken, worden besluitvormers uitgerust met kennis over de juiste naleving zonder uitgebreide handmatige inspanning.

Het is belangrijk op te merken dat door deze twee te integreren, de toewijzing van middelen wordt geoptimaliseerd. Dit vertaalt zich in medewerkers die zich concentreren op taken met een hogere waarde, wat een positieve correlatie heeft met innovatie, groei en de algehele klantbeleving.

Schaalbaarheid

Door Microsoft Power Automate en Microsoft Purview te integreren, kan jouw bedrijf schaalbaarheid bereiken. Dit door gegevensprocessen te automatiseren en stroomlijnen. Het maakt ruimte voor groeiende datavolumes en taken. Ook al worden je bedrijfsactiviteiten groter en complexer, je hoeft je geen zorgen te maken over een proportioneel toenemende administratieve last.

De integratie van Power Automate en Microsoft Purview stroomlijnt datamanagement, verbetert gegevensbeheer en automatiseert workflows. Dit gebeurt op basis van de uitgebreide metadata en beheerregels van Purview. Als experts in zowel Microsoft Purview als Power Automate, zorgen we ervoor dat deze samenwerking leidt tot efficiënt, veilig en regelgevingsconform gebruik van gegevens. Neem gerust contact met ons op.

Meer weten?

Neem contact op
power automate purview

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.