Terug naar het overzicht

18 mei 2022

Back-ups maken van Microsoft 365 is belangrijker dan ooit

Tegenwoordig zijn er meer dan 1,2 miljard Microsoft Office-gebruikers. Bovendien betekent de meer dan een miljoen bedrijven die Microsoft 365 (M365) gebruiken dat ongeveer een op de vijf wereldwijde werknemers het platform gebruikt. Het is duidelijk dat M365 populair is en hier om te blijven. Het biedt organisaties de mogelijkheid om uit het beheer van e-mailservers te stappen en meer focus te leggen op het creëren van waardevolle zakelijke onderscheidende factoren. Helaas is er iets dat Microsoft 365 niet echt biedt, en dat is gegevensbescherming. In feite wordt ongeveer 76% van de gebruikersgegevens niet geback-upt.*

Organisaties zijn tegenwoordig ongelooflijk afhankelijk van cloudservices zoals messaging, samenwerking en productiviteit. In veel gevallen slaan we waardevolle bedrijfsgegevens of gevoelige klantgegevens op binnen deze diensten. We zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van deze gegevens om ervoor te zorgen dat het bedrijf draait zonder onderbrekingen die kunnen leiden tot inkomstenderving.

Dus wat gebeurt er als het ergste scenario zich voordoet? In dit geval hebben we het niet over storingen. Ja, storingen gebeuren van tijd tot tijd , maar de meeste bedrijven kunnen snel herstellen. Heb je nagedacht over gegevensverlies? Is uw provider klaar om gegevens te herstellen als deze per ongeluk worden verwijderd? Of als het beschadigd is? Met een gebeurtenis met gegevensverlies kan de impact op het bedrijf verwoestend zijn. Interne en externe beveiligingsinbreuken, defecte systemen, onbedoelde verwijderingen en fouten in het bewaarbeleid kunnen (en doen dat ook) en zijn de afgelopen jaren in frequentie toegenomen. Er staat te veel op het spel, inclusief bedrijfsinkomsten en reputatie, voor de bedrijven van vandaag om geen preventieve maatregelen te nemen.

Microsoft 365 is een goed voorbeeld van een cloudservice die veel klanten hebben gekozen voor hun zakelijke behoeften. Tegenwoordig is M365 meer dan alleen Exchange Online, het omvat SharePoint Online en OneDrive voor bedrijven. Deze tools zijn essentieel om zakelijke samenwerking productief te houden. Wat kunt u doen als u een M365-gebeurtenis voor gegevensverlies hebt? De waarheid hier is dat, hoewel Microsoft verantwoordelijk is voor de infrastructuur die de gegevens host, het niet verantwoordelijk is voor de gegevens zelf. 

Microsoft maakt geen back-up van mijn gegevens?

Als het gaat om gegevensback-up en veerkracht, kan het verschil tussen wat Microsoft biedt en wat klanten denken dat ze hebben, aanzienlijk zijn. Het is belangrijk om te beseffen dat beschikbaarheid geen gegevensbescherming is. Microsoft 365 biedt geografische redundantie, die beschermt tegen site-uitval, hardwarestoringen en andere verstoringen van de beschikbaarheid van gegevens. Als een site uitvalt, is een andere site klaar om gegevenstoegang te bieden. Maar wat gebeurt er als u uw gegevens helemaal verliest? Microsoft beschermt uw gegevens niet, maar volgt een model voor gedeelde verantwoordelijkheid voor M365-gegevens. De sleutel in dit alles is om te onthouden dat de cloudserviceprovider (Microsoft) verantwoordelijk is voor het handhaven van de uptime van het platform, terwijl u verantwoordelijk bent voor de bescherming en langdurige bewaring van uw Microsoft 365-gegevens. 

Onomkeerbaar gegevensverlies kan optreden in Microsoft 365

Dus hoe beschermt u zich tegen onomkeerbaar gegevensverlies? Net als bij andere delen van uw bedrijf, vereist het een goed doordacht plan. Het opstellen van een gegevensbeschermingsplan is essentieel voor de veerkracht van uw gegevens en is vergelijkbaar met wat u zou doen voor elke andere bedrijfskritische werkbelasting of gegevens. Wordt er dagelijks een back-up van uw gegevens gemaakt? Wat is uw bewaarbeleid voor de back-upgegevens? Welke compliance- en beveiligingsvereisten zijn vereist voor uw organisatie of branche? 

Wat betekent dit voor uw gegevens?

Het beschermen van gegevens in M365 is niet minder belangrijk dan het maken van back-ups van on-premises gegevens. Het zijn allemaal essentiële bedrijfsgegevens die het verdienen om volledig beschermd te worden. In feite zijn veel van dezelfde bedreigingen voor gegevens in datacenters die eigendom zijn van klanten van toepassing op gegevens in de cloud. Dit zijn slechts enkele zorgen die u moet aanpakken:

  • Onbeschikbaarheid van services: In de meeste gevallen staat de beschikbaarheid van de Microsoft 365-services buiten kijf.
  • Per ongeluk verwijderen: De meest voorkomende vereiste om gegevens te herstellen is te wijten aan onopzettelijk gegevensverlies.
  • Externe bedreigingen: Externe bedreigingen zijn het meest voor de hand liggende gevaar voor uw gegevens.
  • Interne bedreigingen: Het meest over het hoofd geziene probleem is van interne werknemers en aannemers.
  • Juridisch en compliance: Alle organisaties hebben voorschriften waaraan op elk moment moet worden voldaan met potentiële audits.

 Uitgebreide gegevensbescherming op zijn best

ALTA-ICT werkt samen met klanten om ervoor te zorgen dat bedrijfskritische gegevens worden geback-upt, hersteld en veilig zijn. Als het gaat om M365, biedt ALTA-ICT een eenvoudige, flexibele en veilige 100% SaaS-oplossing voor dagelijkse, geautomatiseerde back-ups. ALTA-ICT levert uitgebreide back-up en bescherming voor Microsoft OneDrive, Exchange Online, SharePoint en Microsoft Teams, evenals endpoints, datacenters, SaaS-applicaties en cloud-native workloads. We vullen Microsoft 365 aan door hiaten in de gegevensbescherming op te vullen zonder speciale hardware, software of bronnen. Met ons beveiligde SaaS-platform kunnen Microsoft 365-gegevens open en toegankelijk zijn voor uniform governancebeleid en bescherming tegen ransomware, terwijl je essentiële inzichten kunt verkrijgen in je Microsoft 365-gegevens en -projecten.

Neem geen risico’s met de gegevens waarop uw bedrijf vertrouwt. Uiteindelijk moet u ervoor zorgen dat u toegang hebt tot en controle hebt over uw Exchange Online-, SharePoint Online-, OneDrive voor Bedrijven- en Microsoft Teams-gegevens.

Bron: druva

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.