Terug naar het overzicht

17 juli 2022

Windows 12 zou in 2024 kunnen komen als Microsoft de boel opschudt

Er zijn naar verluidt twee veranderingen gaande: een cyclus van drie jaar voor grote Windows-releases en frequentere functiemomenten.

Volgens een nieuw rapport kan het tempo waarin Microsoft nieuwe Windows-versies uitbrengt vertragen, maar het tempo waarin Microsoft nieuwe Windows-functies uitbrengt, kan toenemen. Anders gezegd, je zou Windows 12 in 2024 kunnen verwachten.

Microsoft gaat mogelijk terug naar een releasecyclus van drie jaar voor belangrijke versies van Windows, zoals Windows 11. Maar in plaats van groepen functies vrij te geven voor de huidige versie van Windows in zowel de herfst als de lente (normaal gesproken aangeduid als bijvoorbeeld “22H2” of als de “Windows 11 May Update”) kan Microsoft het tempo verhogen tot maar liefst vier keer per jaar.

Dat zou op een paar vlakken een verandering zijn. Ten eerste zou dat Windows 11 minder een anomalie maken en slechts een terugkeer naar een normaler releaseschema. Toen een Microsoft-medewerker een verwarrende verklaring aflegde waarin hij beweerde dat “Windows 10 de laatste Windows zou zijn”, werd aangenomen dat Windows 11 een eenmalige release was. Maar dat was het blijkbaar niet. Windows 10 zou in 2025 met pensioen moeten gaan.

Als het rapport van Windows Central echter waar is, plaatst dat de volgende grote release van Windows in 2024, drie jaar nadat Microsoft Windows 11 in 2021 uitbracht. Microsoft heeft echter nog geen van deze details bevestigd.

Het andere interessante gevolg voor consumenten is dat de functie-updates van Windows steeds vaker voorkomen. Volgens Windows Central is Microsoft van plan om ze uit te rollen in wat het ‘Moments’ noemt, of bundels met functies die op bepaalde tijden van het jaar worden geleverd. (Tot nu toe lijken die releasedata niet te zijn vastgesteld.) Normaal gesproken brengt Microsoft twee keer per jaar functie-updates uit voor Windows 10 en 11, in de lente en de herfst.

Dit is niet bepaald nieuw. Microsoft zei in februari dat het nieuwe manieren verkende om nieuwe functies voor Windows uit te rollen volgens zijn eigen willekeurige schema. Microsoft zei dat het dit zou doen door het gebruik van ‘ervaringspakketten’, stukjes code die in feite gewoon in Windows Update zouden verschijnen. Deze nieuwe functies verschijnen gewoon. Microsoft heeft ook verschillende Windows-applicaties op hun eigen releaseschema gezet, waardoor ze worden opgefrist met de Windows 11-look en feel of nieuwe functionaliteit worden toegevoegd.

Voor consumenten kunnen de nieuwe veranderingen een beetje verontrustend zijn, omdat de grond eronder verschuift en het besturingssysteem waaraan ze gewend zijn geraakt. Aan de andere kant zullen degenen die nieuwe functies en dingen om mee te spelen leuk vinden en waarderen, enthousiast zijn. Bedrijven hebben echter de neiging om onverwachte updates uit de weg te gaan die nieuwe bugs kunnen introduceren, dus het is waarschijnlijk dat de zakelijke klanten van Windows 11 de mogelijkheid hebben om zich af te melden.

De conclusie lijkt echter vrij duidelijk: als het rapport waar is, is Windows 12 slechts twee korte jaren verwijderd.

Bron: pcworld

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.