Terug naar het overzicht

21 september 2022

Windows 11 geeft u eindelijk redenen om te upgraden

De software-update voegt aantrekkelijke functies toe, zoals tabbladen van Verkenner, overal live ondertiteling en een verbeterde native video-editor.

Ik heb het nu ongeveer een jaar volgehouden, maar de Windows 11 2022 Update is misschien wat me eindelijk doet upgraden van Windows 10. Microsoft heeft alle nieuwe functies aangekondigd die naar de volgende versie van Windows 11 komen, inclusief verbeteringen aan de gebruikersinterface die beloven de os-ervaring te helpen stroomlijnen. Er zijn ook nieuwe toegankelijkheidsfuncties die Windows 11 op gelijke hoogte brengen met iOS, macOS en Android, plus een verbeterde native video-editor. Hier is een overzicht van enkele van de opwindende nieuwe Windows 11-mogelijkheden.

De update voor Windows 11 2022 downloaden

Als je pijn hebt om de nieuwe versie in handen te krijgen, is het vrij eenvoudig. Als u al Windows 11 gebruikt en versie 21H2 of hoger gebruikt, opent u Windows Update-instellingen en selecteert u de optie Controleren op nieuwe updates.

Als je net als ik bent en nog steeds Windows 10 gebruikt, raadt Microsoft je aan om te controleren of je pc voldoet aan de minimale systeemvereisten via de PC Health Check-app. (Ik weet dat mijn pc in orde is; Ik heb het uitgesteld om te voorkomen dat ik mijn workflow zou onderbreken.) Zodra u in het kwadraat bent, controleert u op dezelfde manier op de update als op Windows 11.

Als je nog steeds wilt wachten na het doornemen van enkele van de nieuwe mogelijkheden, is er goed nieuws: Microsoft blijft Windows 10 onderhouden met periodieke updates tot oktober 2025.

Verbeterde Windows overal

Windows 11 verkenner met tabbladen.png
Verkenner met tabbladen zal een gamechanger zijn omdat ik niet langer door verkennervensters hoef te schuifelen.
Beeld: Microsoft

Microsoft heeft altijd het vermogen van het Windows-besturingssysteem aangekondigd om u te helpen multitasken, en deze update is niet anders. Verkenner krijgt tabbladen, net als een internetbrowser. De nieuwe startpagina in Verkenner begint met snelle toegang tot recente bestanden en alles wat je als favoriet hebt aangegeven, inclusief bestanden en mappen die je van tevoren hebt vastgemaakt. Microsoft biedt aanvullende gepersonaliseerde suggesties op basis van uw OneDrive- en Microsoft 365-accounts.

Snap-lay-outs krijgen betere aanraaknavigatie in deze versie van Windows 11, waardoor ze minder schokkerig aanvoelen wanneer u sleept en vastklikt op een pc met aanraakfunctionaliteit. Als u Microsoft Edge gebruikt, introduceert de update snaplay-outs voor meerdere browsertabbladen, zodat u open koppelingen in de app kunt houden in plaats van ze overal op het bureaublad te plaatsen. Dit moet het gemakkelijker maken om meerdere browservensters te wringen.

Ook de Foto’s-app van Microsoft krijgt een make-over. De nieuwe update zal de galerij herzien en u helpen uw weg beter te vinden in het bestandssysteem. Microsoft haalde zelfs een pagina uit het Playbook van Apple en Google Foto’s door Memories te introduceren, dat vergelijkbare foto’s koppelt en ze met een lichte zweem van verhaal laat zien. Ik ben zo benieuwd hoe dat gaat werken met mijn archief van Beverly Hills, 90210 screencaps, dat is alles wat ik op mijn Windows-pc opsla.

De Windows 11-update brengt extra voorgestelde acties wanneer u een tekst, telefoonnummer of toekomstige datum kopieert, hoewel deze volledig afhangt van het binnen het ecosysteem van het bedrijf blijven. Het systeem stelt voor om een nummer te bellen via bijvoorbeeld Teams of Skype. Als u een datum kopieert, biedt deze een optie om deze toe te voegen als een afspraak in de agenda-app.

Deze nieuwe interfaceverbeteringen komen vanaf oktober naar Windows 11.

First-party tools voor thuiswerken en elders

Clipchamp zal hopelijk het aan elkaar rijgen van een video in Windows 11 een meer moeiteloze ervaring maken.
Beeld: Microsoft
Clipchamp zal hopelijk het aan elkaar rijgen van een video in Windows 11 een meer moeiteloze ervaring maken.
Beeld: Microsoft

Windows prijst zichzelf ook als een productiviteitsplatform, daarom komt de nieuwste Windows 11-update boordevol manieren om dingen gedaan te krijgen zonder een app van derden te hoeven vinden die het voor u doet.

Ten eerste is er een betere meldingscontrole terwijl u zich in de zone bevindt. Een nieuwe functie genaamd Focus Session schakelt Niet storen in, waardoor meldingen op het systeem en in alle apps worden uitgeschakeld. Het verbergt ook taakbalkbadges om te voorkomen dat u visueel wordt afgeleid. En het is geïntegreerd met de Klok-app om u eraan te herinneren periodieke pauzes te nemen.

Voor mensen die de hele dag door in Teams bellen, heeft Microsoft Windows Studio-effecten toegevoegd om audio en video te verbeteren. De effecten gebruiken AI om u te helpen er beter uit te zien dan u zich voelt, met achtergrondonscherpte en automatische framing. Het kan ook helpen bij het bufferen van achtergrondgeluid, een functie die de meeste conferentie-apps al implementeren. Thuiswerken is geen rustige omgeving, zeker niet met kinderen en dieren die rondrennen.

Ik ben enthousiast over de nieuwe native manier van Windows om video te bewerken, omdat je geen volledige bewerkingssuite hoeft te gebruiken om een paar seconden op te knippen voor een klasproject. Clipchamp is nu een onderdeel van Windows en is bijgewerkt met extra sjablonen en effecten als je iets meer gepolijst wilt maken.

Live ondertiteling en meer toegankelijkheidsfuncties

Live ondertiteling is bruikbaar in het hele besturingssysteem.
Live ondertiteling is bruikbaar in het hele besturingssysteem.
Beeld: Microsoft

Windows 11 sluit zich aan bij de rest van de technische wereld door live bijschriften in het hele systeem toe te voegen. De mogelijkheid bestond eerder in specifieke Windows-apps, maar is nu beschikbaar wanneer u afstemt op video of audio. U kunt live bijschriften verplaatsen om het ook comfortabeler voor u te maken om te lezen.

Spraaktoegang is een andere op toegankelijkheid gerichte tool die naar Windows 11 komt en waarmee u door de interface kunt navigeren en tekst kunt dicteren met uw stem. De functie zal u onboarden de eerste keer dat u het opstart om u te helpen begrijpen hoe u uw pc kunt besturen. Terwijl u spraaktoegang gebruikt, kunt u het vragen om u onderweg te helpen, en het laat u weten hoe het uw vraag heeft gehoord, zodat u uw verzoeken indien nodig kunt aanpassen.

Ten slotte heeft Microsoft Natural Voices for Narrator toegevoegd, waardoor de pc minder robotachtig klinkt in de ondersteunende modus. Hun namen zijn Aria, Guy en Jenny, en Microsoft zegt dat het “tonnen feedback” heeft verzameld voor de nieuwe stemmen.

Pc-gaming, natuurlijk

Als u Windows 11 gebruikt, doet u waarschijnlijk een pc-game of twee. De nieuwe Controller-balk komt als onderdeel van deze update en biedt controllervriendelijke toegang om te schakelen tussen games en launchers. Het verschijnt wanneer u op de Xbox-knop op uw Xbox draadloze controller of een andere compatibele controller drukt.

Windows 11 2022-update voegt ook enkele grafische verbeteringen toe voor games met vensters. Elke game met DirectX10 en 11 krijgt verbeterde schermlatentie, Auto HDR en ondersteuning voor variabele verversingssnelheid, wat de algehele soepelheid van de gameplay zou moeten helpen. Voorheen waren deze vaardigheden alleen beschikbaar voor games op volledig scherm.

Betere beveiliging komt eraan

De beveiligingsfuncties die Microsoft in april aanprees, zijn eindelijk beschikbaar in deze build van Windows 11. Ze omvatten ondersteuning voor Microsoft Pluton, dat een beveiligingschip gebruikt die in de CPU is ingebed om extra codering te bieden, en Smart App Control, dat uw IT-afdeling kan gebruiken om apps te scannen voordat u ze op uw werkcomputer installeert. Microsoft heeft ook de detectie van phishing verbeterd met Microsoft Defender SmartScreen, terwijl op bedrijfsspecifieke pc’s LSA standaard de lokale beveiligingsautoriteit is ingeschakeld. U kunt het volledige overzicht van nieuwe beveiligingsfuncties lezen op de beveiligingsblog van Microsoft.

Windows 11 2022, of versie 22H2, is 20 september 2022 uitgerold. Sommige functies, zoals de nieuwe verkenner met tabbladen, zijn gespreid voor release in oktober. Houd er rekening mee dat als uw machine niet aan de specificaties voldoet, u de update mogelijk enige tijd niet beschikbaar ziet komen.

Bron: gizmodo

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.