Wat is Microsoft Power BI en zijn belangrijkste kenmerken?

Microsoft Power BI is een business intelligence-platform dat niet-technische zakelijke gebruikers tools biedt voor het aggregeren, analyseren, visualiseren en delen van gegevens. De gebruikersinterface van Power BI is redelijk intuïtief voor gebruikers die bekend zijn met Excel en de diepe integratie met andere Microsoft-producten maakt het een zeer veelzijdige zelfbedieningstool die weinig training vooraf vereist.

Een gratis versie van Power BI is bedoeld voor eigenaren van kleine tot middelgrote bedrijven; een professionele versie genaamd Power BI Plus is beschikbaar tegen een maandelijks abonnementsbedrag. Gebruikers kunnen een applicatie voor Windows 10 downloaden, genaamd Power BI Desktop, en native mobiele apps voor Windows-, Android- en iOS-apparaten. Er is ook Power BI Report Server voor bedrijven die hun gegevens en rapporten on-premises moeten onderhouden. Die versie van Power BI vereist een speciale versie van de desktop-app – toepasselijk Power BI Desktop for Power BI Report Server genoemd.

Veelvoorkomend gebruik van Power BI

Microsoft Power BI wordt gebruikt om inzichten te vinden in de gegevens van een organisatie. Power BI kan helpen bij het verbinden van ongelijksoortige datasets, het transformeren en opschonen van de data in een datamodel en het maken van grafieken of grafieken om visualisaties van de data te geven. Dit alles kan gedeeld worden met andere Power BI gebruikers binnen de organisatie.

De gegevensmodellen die met Power BI zijn gemaakt, kunnen op verschillende manieren voor organisaties worden gebruikt, waaronder het vertellen van verhalen via grafieken en gegevensvisualisaties en het onderzoeken van ‘wat als’-scenario’s binnen de gegevens. Power BI-rapporten kunnen ook vragen in realtime beantwoorden en helpen bij prognoses om ervoor te zorgen dat afdelingen voldoen aan bedrijfsstatistieken.

Power BI kan ook directiedashboards bieden voor beheerders of managers, waardoor het management meer inzicht krijgt in hoe afdelingen ervoor staan.

Wie gebruikt Power BI

Hoewel Power BI een selfservice BI-tool is die data-analyse naar werknemers brengt, wordt het vooral gebruikt door data-analisten en business intelligence-professionals die de datamodellen maken voordat ze rapporten door de hele organisatie verspreiden. Mensen zonder analytische achtergrond kunnen echter nog steeds door Power BI navigeren en rapporten maken.

Microsoft Power BI wordt gebruikt door zowel afdelingsvertegenwoordigers als het management, met rapporten en prognoses die worden gemaakt om verkoop- en marketingvertegenwoordigers te helpen, terwijl ook gegevens voor het management worden verstrekt over hoe de afdeling of individuele werknemers vooruitgang boeken in de richting van hun doelen.

Daarnaast biedt Power BI een beheerdersportaal voor beheerders om de implementatie van Power BI te helpen configureren, evenals gebruiksmonitoring en licenties.

Belangrijkste kenmerken van Power BI

Microsoft heeft sinds de oprichting een aantal functies voor gegevensanalyse aan Power BI toegevoegd en doet dat nog steeds. Enkele van de belangrijkste kenmerken zijn:

Kunstmatige intelligentie — Gebruikers hebben toegang tot beeldherkenning en tekstanalyse in Power BI, kunnen machine learning-modellen maken met behulp van geautomatiseerde machine learning-mogelijkheden en kunnen worden geïntegreerd met Azure Machine Learning.

Ondersteuning voor hybride implementatie — Deze functie biedt ingebouwde connectoren waarmee Power BI-tools verbinding kunnen maken met een aantal verschillende gegevensbronnen van Microsoft, Salesforce en andere leveranciers.

Snelle inzichten — Met deze functie kunnen gebruikers subsets van gegevens maken en automatisch analyses toepassen op die informatie.

Ondersteuning van gemeenschappelijke gegevensmodellen — De ondersteuning van Power BI voor het gemeenschappelijke gegevensmodel maakt het gebruik van een gestandaardiseerde en uitbreidbare verzameling gegevensschema’s (entiteiten, attributen en relaties) mogelijk.

Cortana-integratie — Met deze functie, die vooral populair is op mobiele apparaten, kunnen gebruikers verbaal gegevens opvragen in natuurlijke taal en toegang krijgen tot resultaten, met behulp van Cortana, de digitale assistent van Microsoft.

Aanpassing — Met deze functie kunnen ontwikkelaars het uiterlijk van standaard visualisatie- en rapportagetools wijzigen en nieuwe tools in het platform importeren.

API’s voor integratie — Deze functie biedt ontwikkelaars voorbeeldcode en applicatieprestatie-interfaces (API’s) voor het inbedden van het Power BI-dashboard in andere softwareproducten.

Selfservice datavoorbereiding — Met Power Query kunnen bedrijfsanalisten big data opnemen, transformeren, integreren en verrijken in de Power BI-webservice. Opgenomen gegevens kunnen worden gedeeld met meerdere Power BI-modellen, rapporten en dashboards.

Modelleringsweergave — Hiermee kunnen gebruikers complexe gegevensmodellen op onderwerpgebied in afzonderlijke diagrammen verdelen, objecten met meerdere selecties selecteren en algemene eigenschappen instellen, eigenschappen bekijken en wijzigen in het eigenschappenvenster en weergavemappen instellen voor eenvoudiger gebruik van complexe gegevensmodellen.

Microsoft Power BI-updates

Power BI heette oorspronkelijk Project Crescent en was aanvankelijk beschikbaar in juli 2011, gebundeld met SQL Server, codenaam Denali. Het werd vervolgens omgedoopt tot Power BI en in september 2013 onthuld als Power BI voor Office 365. Aanvankelijk gebaseerd op Excel-functies zoals Power Query, Power Pivot en Power View, voegde Microsoft in de loop van de tijd functies toe, waaronder gegevensconnectiviteit op ondernemingsniveau en beveiligingsopties. Power BI werd in juli 2015 uitgebracht als een op zichzelf staand product.

Tegenwoordig werkt Microsoft de Power BI-toepassing maandelijks bij met nieuwe functies en verbeteringen. Om de updates te krijgen, kunnen gebruikers de nieuwste editie downloaden van de Power BI-site of Windows 10-gebruikers kunnen Power BI Desktop downloaden van de Windows Store.

Microsoft Power BI werkt door gegevensbronnen met elkaar te verbinden en een dashboard met business intelligence aan de gebruikers te bieden. Het kan verbinding maken met alleen een Excel-spreadsheet of cloudgebaseerde en on-premises datawarehouses samenbrengen. Gegevens uit cloudgebaseerde bronnen, zoals Salesforce CRM, worden automatisch vernieuwd. Met toepassingen zoals een Excel-werkmap of Power BI Desktop-bestand die zijn verbonden met online of on-premises gegevensbronnen, moeten Power BI-gebruikers handmatig vernieuwen of een vernieuwingsschema instellen om ervoor te zorgen dat de gegevens in Power BI-rapporten en -dashboards de meest recente beschikbare gegevens gebruiken.

Power BI-componenten

Power BI bestaat uit een verzameling apps en kan zowel op desktop, als SaaS-product of op een mobiel apparaat worden gebruikt. Power BI Desktop is de on-premises versie, Power BI Service is het cloudgebaseerde aanbod en mobiele Power BI draait op mobiele apparaten.

De verschillende onderdelen van Power BI zijn bedoeld om gebruikers zakelijke inzichten te laten creëren en delen op een manier die bij hun rol past.

In Power BI zijn verschillende componenten opgenomen waarmee gebruikers gegevensrapporten kunnen maken en delen.

  • Power Query: een tool voor gegevensmashup en transformatie
  • Power Pivot: een tool voor het modelleren van gegevens in tabelvorm
  • Power View: een hulpmiddel voor gegevensvisualisatie
  • Power Map: een tool voor het visualiseren van georuimtelijke 3D-gegevens
  • Power Q&A: een vraag- en antwoordengine in natuurlijke taal

Daarnaast zijn er tientallen gegevensbronnen die verbinding maken met Power BI, variërend van bestanden (Excel, PDF, SharePoint Folder, XML), databases (SQL Server Database, Oracle Database, IBM databases, Amazon Redshift, Google BigQuery), andere Power BI datasets, Azure-dataverbindingen en vele online services (Dynamics 365, Salesforce Reports, Google Analytics, Adobe Analytics, Facebook en andere).

Hoe Power BI te gebruiken

In Power BI Desktop kunnen analisten en andere gebruikers dataverbindingen, datamodellen en rapporten maken. In de Power BI-service kunnen die rapporten worden gedeeld, zodat andere gebruikers de rapporten kunnen bekijken en ermee kunnen werken.

Het bouwen van een Power BI-rapport begint met het verbinden van gegevensbronnen. Gebruikers vragen vervolgens de gegevens om rapporten te maken op basis van hun behoeften. Het rapport wordt gepubliceerd naar Power BI Service en gedeeld, zodat cloud- en mobiele gebruikers het rapport kunnen zien en ermee kunnen werken. Machtigingen kunnen worden toegevoegd om collega’s de mogelijkheid te geven rapporten te bewerken of dashboards te maken of hun mogelijkheid om te bewerken te beperken.

Power BI-kosten

Er zijn drie niveaus van Power BI voor gebruikers: Power BI Desktop, Power BI Pro en Power BI Premium. De desktopversie is gratis, terwijl het Pro-model $ 9,99 per gebruiker per maand kost (vanaf november 2018). De prijzen voor Power BI Premium zijn afhankelijk van de grootte van de implementatie en het aantal gebruikers.

Bron: techtarget