Terug naar het overzicht

17 juni 2021

Wat is Microsoft Flow en zijn alternatieven?

Microsoft Flow, nu Power Automate genoemd, is cloudgebaseerde software waarmee werknemers workflows en taken voor meerdere applicaties en services kunnen maken en automatiseren zonder hulp van ontwikkelaars. Geautomatiseerde workflows worden stromen genoemd. Om een ​​stroom te maken, specificeert de gebruiker welke actie moet plaatsvinden wanneer een specifieke gebeurtenis plaatsvindt.

Zodra een stroom is gebouwd, kan deze worden beheerd op de desktop of via een app op een mobiel apparaat. Flow integreert met verschillende Microsoft-services en apps, waaronder Power BI, PowerApps, Dynamics 365 en Office 365.

Hoe Microsoft Flow wordt gebruikt

Microsoft Flow automatiseert alles, van eenvoudige pushmeldingen en contentbeheer tot complexe bedrijfsprocessen met gedefinieerde stappen en fasen.

Het meest voorkomende gebruik van Flow is om meldingen te activeren. Wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe lead wordt toegevoegd aan Microsoft Dynamics CRM, kan een geautomatiseerde workflow verkopers een e-mail of sms sturen met details over de lead.

Flow kan ook worden gebruikt om bestanden te kopiëren. Wanneer bijvoorbeeld een nieuw bestand wordt toegevoegd aan Dropbox of OneDrive for Business, kan een geautomatiseerde workflow direct een kopie van het bestand naar SharePoint posten.

Microsoft office.com/setup Flow wordt ook gebruikt om gegevens te verzamelen. Als de gebruiker bijvoorbeeld wil zien wat mensen over een bepaald merk zeggen, kunnen ze een trigger maken die nieuwe tweets vastlegt waarin het merk wordt vermeld en een kopie van elke tweet in een SQL-database plaatsen voor sentimentmining.

De Microsoft Flow Bot werkt binnen Teams-werkruimten. Met behulp van de Flow-bot kunnen medewerkers stromen activeren binnen Teams-gesprekken. Een voorbeeld van gebruik, geleverd door Microsoft, is dat teamleden een stroom kunnen uitvoeren die een sms-bericht naar een ondersteuningstechnicus stuurt om een ​​probleem te markeren of om een ​​probleem in een Excel-spreadsheet vast te leggen.

Belangrijkste kenmerken van Microsoft Flow

Microsoft Flow integreert niet alleen met andere Microsoft-producten. Het kan worden gebruikt met een breed scala aan apps en services – wat Microsoft connectoren noemt – waaronder Salesforce, SQL Server, Twitter, Box, DocuSign, Slack, Skype en Google Drive. Een connector is een API-proxy waarmee deze services verbinding kunnen maken met Microsoft Flow, maar ook met PowerApps en Azure Logic Apps in de cloud.

Gebruikers kunnen profiteren van een uitgebreide bibliotheek met vooraf gebouwde stromen, ook wel sjablonen genoemd. Voorbeelden van sjablonen zijn de mogelijkheid om:

  • Bewaar Gmail-bijlagen in OneDrive
  • Stuur een e-mail naar elke doelgroep wanneer een Power BI-gegevenswaarschuwing wordt geactiveerd
  • Kopieer elke week SharePoint-lijstitems naar een CSV
  • Bewaar tweets met een specifieke hashtag in een SharePoint-lijst
  • Ontvang een pushmelding wanneer je een e-mail van je baas ontvangt

Alternatieven voor Microsoft Flow

Er is een grote verscheidenheid aan low-code of codeless automatiseringstools en cloudgebaseerde apps die apps verbinden en zakelijke en kantoorprocessen en -taken automatiseren. De belangrijkste concurrenten van Microsoft Flow zijn IFTTT en Zapier. Hier is hoe ze vergelijken:

IFTTT – If This Then That is een gratis webgebaseerde tool die eenvoudige syntaxis en voorwaardelijke instructies gebruikt om workflows te automatiseren. De eenvoud zorgt voor een gemakkelijke uitrol. Het biedt workflows met één actie.

Zapier — Zapier kan workflows met meerdere stappen automatiseren en heeft verbindingen met meer apps van derden. Zapier heeft een gratis optie, evenals twee tranen van betaalde maandelijkse abonnementen voor bedrijven.

Microsoft Flow – Flow kan complexere processen automatiseren, door for-loops, while-loops en if-else voorwaardelijke instructies op te nemen.

Bron: office-helps

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.