Terug naar het overzicht

01 december 2021

Wat is Microsoft 365? Alles wat u moet weten!

Wat is Microsoft 365? Alles wat u moet weten over de abonnementsservice van Microsoft voor Word, Excel, PowerPoint, Outlook en andere services en toepassingen.

 • Microsoft 365 is een abonnementsservice die de nieuwste Office-desktop-apps samenbrengt met cloud-apps en -services zoals bestandsopslag, beveiliging, samenwerking en productiviteit, waaronder Microsoft Teams, Lists, SharePoint, Exchange, Planner, OneDrive en nog veel meer.
 • Microsoft 365 is beschikbaar in abonnementen voor persoonlijke gebruikers, gezinnen, bedrijven en grote ondernemingen.
 • Microsoft 365 bevat apps en services die voorheen bekend stonden als Office 365.

Wat is Office365?

Office 365 is een Software as a Service (SaaS)-product van Microsoft dat abonnees voorziet van de Microsoft Office-desktop-apps voor Windows en macOS, en online zakelijke services zoals Microsoft Teams, SharePoint, OneDrive voor Bedrijven en Exchange Online.

Microsoft 365 werd gebrandmerkt op 10 juli 2017. Het bestond oorspronkelijk uit Office 365, met Windows 10 Enterprise, en licenties en andere cloudgebaseerde tools en producten voor beveiliging en apparaatbeheer.

Wat is Microsoft 365?

Microsoft 365 is een abonnementsservice die de Microsoft Office-toepassingen, online zakelijke services die zijn opgenomen in Office 365, zoals Exchange Online en SharePoint Online, cloudopslag en andere samenwerkings- en productiviteitstoepassingen zoals Microsoft Teams, Microsoft Lists en Planner, omvat. Het wordt ook geleverd met optionele functies zoals een Windows 10 Enterprise-licentie en een reeks beveiligings- en beheer-apps voor ondernemingen, de Enterprise Mobility + Security (EMS).

Wat is een van de belangrijkste voordelen van Microsoft 365? Alle abonnementen worden automatisch up-to-date gehouden, wat een enorme verandering betekent in de manier waarop we conventionele, gelicentieerde applicaties gebruiken.

Welke services zijn beschikbaar in Microsoft 365?

Het aantal applicaties dat is opgenomen in Microsoft 365 is enorm. Dit kan bijvoorbeeld de volgende toepassingen en diensten omvatten, afhankelijk van het abonnement dat u kiest:

Microsoft Word
Microsoft Excel
Microsoft PowerPoint
OneNote
Microsoft Outlook
Publisher
Access
Sway
Yammer
SharePoint
Exchange
Microsoft Teams
Planner
StaffHub (Shifts)
Power BI
Forms
Stream
Flow
PowerApps
Microsoft Bookings
Microsoft ToDo

Exhcange Online

Microsoft is al 30 jaar actief in de infrastructuur van e-mailservers. Sinds Microsoft Mail in 1991 werd gelanceerd, stroomt e-mail door hun serverinfrastructuur. Tegenwoordig evolueert een overgrote meerderheid van organisaties naar of zijn al gevestigd op Exchange Online, een cloudgebaseerde service die wordt gehost door Microsoft.

Exchange Online is gebaseerd op dezelfde technologieën als de on-premises Exchange-servers. Er zijn hybride implementaties die nog steeds erg populair zijn. De hybride implementaties stellen organisaties in staat hun e-mailmigraties op hun snelheid uit te voeren.

SharePoint Online

SharePoint bestaat al meer dan 20 jaar. Historisch gezien werd SharePoint voornamelijk gebruikt als documentbeheer- en opslagsysteem. Het staat echter echt centraal in de kern van Microsoft 365.

SharePoint Online is wat Microsoft Teams bij elkaar houdt. Nogmaals, het begon, net als Exchange, als een on-premises oplossing en is verhuisd naar SharePoint Online. SharePoint Online heeft ook het extra voordeel dat u uw on-premises infrastructuur niet hoeft te onderhouden.

OneDrive voor Bedrijven

In het begin stond OneDrive bekend als Windows Live Folders, daarna Windows Live SkyDrive, en uiteindelijk vestigde het zich op SkyDrive en in 2013 na een rechtszaak door de Britse omroep Sky werd het OneDrive.

OneDrive voor Bedrijven is een cloudopslagoplossing waarmee gebruikers informatie, zoals bestanden en persoonlijke gegevens, kunnen bewaren. Windows-instellingen, BitLocker-herstelsleutels, kunnen allemaal worden opgeslagen in OneDrive. En het zorgt ervoor dat deze informatie kan worden gesynchroniseerd op alle apparaten van een gebruiker, zoals Android, iOS, Windows-pc’s en macs.

Microsoft Teams

Microsoft Teams werd gelanceerd in maart 2017 en bouwt voort op alle cloudgebaseerde services in Microsoft 365. Teams is voornamelijk gebaseerd op drie kerncomponenten voor de samenwerkingsaspecten, dit zijn Exchange Online voor berichtopslag, SharePoint Online voor kanaal- en teamopslag en OneDrive for Business voor het delen van bestanden met een andere persoon.

Het belmechanisme maakt gebruik van de Skype for Business-infrastructuur. Tijdens de COVID-19-pandemie heeft Teams veel belangstelling gekregen omdat veel vergaderingen en evenementen zijn verplaatst naar virtuele of hybride omgevingen. In de loop van 2021 heeft Teams meer dan 250 miljoen maandelijkse gebruikers en meer dan 145 miljoen dagelijkse gebruikers.

Yammer

Yammer werd in september 2008 gelanceerd en door Microsoft 2012 gekocht als een zakelijke sociale netwerkservice. Yammer biedt privécommunicatie binnen organisaties in de vorm van een sociaal netwerk, vergelijkbaar met Facebook, maar dan voor ondernemingen.

Door de aard van het ontwerp is Yammer een gesloten platform. Yammer maakt communicatie met een bedrijfsdomein mogelijk en alleen domeingebruikers hebben toegang. Yammer is exclusief beschikbaar voor zakelijke gebruikers die een Microsoft 365 Enterprise-abonnement gebruiken.

Andere diensten – Intune, Power Platform, Planner, Lijsten, Boekingen, Publisher

Andere services waaruit Microsoft 365 bestaat, zijn Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Publisher, Access, Sway, Planner, StaffHub, Shifts, Power BI, Forms, Stream, Flow, PowerApps en Bookings.

Accounts en inhoud beveiligen

Microsoft 365 maakt gebruik van de beveiligingsaspecten van andere delen van de Microsoft-beveiligingsstack, waaronder zaken als Azure Active Directory (Azure AD); Enterprise Mobility + Security, inclusief Advanced Threat Analytics, Azure Information Protection, Cloud App Security en Microsoft Intune.

Risicovolle aanmeldingen bij Azure AD, meervoudige verificatie en aanmelden zonder wachtwoord

Microsoft gebruikt een groot aantal technologieën om de informatie binnen Microsoft 365 te beheren en te beschermen. De eerste plaats om Microsoft 365-gegevens te beschermen, is met de identiteit van de gebruikers die verbinding maken met de service. Microsoft benadrukt dat het meer dan 6,5 biljoen signalen per dag analyseert en klanten helpt beschermen tegen bedreigingen.

Microsoft heeft verschillende niveaus van Azure AD (Free, P1 en P2) die steeds meer oplossingen en beschermingslagen bieden. Azure AD Premium biedt bijvoorbeeld meervoudige verificatie, risicobeleid, beveiligingsrapporten en meldingen over een wekelijkse update, evenals gebruikers die een gedetecteerd risico hebben gemarkeerd.

Azure-informatiebeveiliging

Azure Information Protection (AIP) maakt deel uit van de Microsoft Information Protection (MIP)-suite. AIP is een cloudgebaseerde oplossing waarmee organisaties inhoud kunnen classificeren, ontdekken en beschermen, of het nu gaat om e-mail, documenten en waar deze zich ook binnen Microsoft 365 bevinden. AIP werkt door middel van het configureren van beleid om gegevens te classificeren, labelen en beschermen op basis van de gevoeligheid.

De gegevens zijn altijd beschermd, ongeacht waar de inhoud is opgeslagen of met wie de informatie wordt gedeeld. Evenzo biedt Microsoft de mogelijkheid om logboekregistratie en rapportage in te schakelen om de gegevens te bewaken, analyseren en beoordelen. Een belangrijk aspect is dat de gegevens er zijn om veilig te werken met collega’s, klanten en partners. De organisatie kan bepalen wie toegang heeft tot de gegevens en wat ze ermee kunnen doen.

Welke desktop-apps zijn inbegrepen in Microsoft 365?

Het grote verschil tussen een eenmalige Office-aankoop en een Microsoft 365-abonnement is dat de organisatie de nieuwste versie van de Microsoft Office-suite-apps zoals Excel, Word, PowerPoint en Outlook krijgt. Inbegrepen bij het Microsoft 365-abonnement is dat je altijd de nieuwste functies, beveiligingsupdates en nieuwe tools krijgt geïnstalleerd. Daarnaast krijgen de gebruikers toegang tot Access en Publisher.

Welk Microsoft 365-abonnement is geschikt voor uw bedrijf?

Microsoft 365 is er in 13 verschillende smaken. Al deze hebben verschillende eisen voldaan. De meest voorkomende abonnementen zijn Microsoft 365 Business Standard en Premium, die zijn afgestemd op organisaties met 300 gebruikers of minder.

Groter dan dit wordt beschouwd als een zakelijke klant en gebruikt een Microsoft 365 E3- of Microsoft 365 E5-abonnement.

microsoft 365 licenties

Microsoft 365-abonnementen en prijzen

U kunt meer informatie over alle Microsoft 365-abonnementen en prijzen vinden op de website van Microsoft.

· Microsoft 365 Business Basic – Voor € 4,20 gebruiker/maand biedt Business Basic organisaties alles wat je nodig hebt voor werken op afstand, inclusief Microsoft Teams, veilige cloudopslag en online versies van Microsoft’s Office-apps.

· Microsoft 365 Business Standard – € 10,50 gebruiker/maand brengt alles van Business Basic, maar je krijgt ook zakelijke e-mail en toegang tot de desktopversies van Microsoft Office-apps, zoals Outlook, Word, Excel, PowerPoint, Publisher en Access.

· Microsoft 365 Business Premium – € 16,90 gebruiker/maand is het duurste zakelijke abonnement en je krijgt alles van Business Basic en Business Standard, en daarnaast cyberbedreigingsbescherming en apparaatbeheermogelijkheden.

· Microsoft 365 Apps for Business – € 8,80 gebruiker/maand is voor organisaties die alleen toegang willen tot de nieuwste desktopversies van de Microsoft Office-apps. Dit abonnement bevat geen zakelijke e-mail of Microsoft Teams.

Hoe Microsoft 365 te beheren

Het beheer van verschillende aspecten gebeurt op verschillende manieren. Het gebruikersbeheer, de licenties en het instellen van het domein gebeuren bijvoorbeeld via de traditionele Microsoft 365 Portal. Maar voor andere aspecten die een meer diepgaande configuratie vereisen, is een beheercentrum vereist. PowerShell kan elke beschikbare taak binnen Microsoft 365 voltooien.

Microsoft 365-portal

Microsoft 365-portal is de landingssite en waar de oorspronkelijke configuratie wordt voltooid. Dit kan taken omvatten zoals het kopen van licenties, het toevoegen en verwijderen van gebruikers, rolbeheer, wachtwoordbeheer, facturering, rapporten, ondersteunings-/serviceverzoeken en algemene gezondheidsinstellingen.

Microsoft 365 Admin Portal

Admin Center

Admin Center omvatten:

 • Security
 • Compliance
 • Endpoint Manager
 • Azure Active Directory
 • Exchange Online
 • SharePoint Online
 • Office Configuration
 • Power Apps
 • Power BI
 • Stream
 • Teams
 • Yammer

Dat is een hoop! Deze nieuwe beheercentra zijn allemaal uniek en worden altijd bijgewerkt voor de nieuwe functionaliteit die Microsoft uitrolt naar Microsoft 365.

PowerShell

PowerShell is de verzamelnaam. PowerShell is een opdrachtregel-shell en scripttaal. Alle taken van het beheercentrum worden voltooid in PowerShell, ze zijn slechts de grafische gebruikersinterface (GUI).

Er zijn veel aspecten waar het Admin Center 80% van de mogelijke verzoeken die we hebben op Microsoft 365 kan voltooien, maar PowerShell zal 100% kunnen bieden.

Bron: petri

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.