Terug naar het overzicht

10 september 2022

Wat is het verschil tussen Google Cloud, Microsoft Azure en Amazon Web Services?

Dit is geen verrassing dat cloud computing het gesprek van de dag is en dat elke organisatie, groot of klein, in het reine is gekomen met het feit dat ze cloud nodig hebben om succes te garanderen. De snelle adoptie en acceptatie van de cloud is in feite een drijvende kracht gebleken voor de meeste bedrijven van vandaag, waardoor minder werkkosten, betere innovatie en verhoogde flexibiliteit mogelijk zijn.

We zijn er zeker van dat u al hebt gehoord van en uw deel van het onderzoek hebt gedaan over internet – as- a- Service, dat beter bekend staat als IaaS in de technische wereld. Dit model vormt een externe provider die verantwoordelijk is voor het hosten en onderhouden van alle kerninfrastructuur, inclusief, maar niet beperkt tot opslag, hardware, servers en software, allemaal namens de klant. Met een hoge schaalbaarheid als een van de belangrijkste factoren, profiteren klanten door onder andere alleen te hoeven betalen voor wat ze gebruiken.

Wanneer er een grote technologie in het spel is, zijn er grote spelers die het veld bespelen. In het geval van cloud computing valt de bal over het algemeen in een van de volgende – Google Cloud, Microsoft Azure en Amazon Web Services. Deze drie zijn namen van de grootste public cloud-leveranciers en hebben miljoenen bedrijven geholpen bij het omgaan met en veranderen van de manier waarop zij gegevensbeveiliging en soevereiniteit zien.

Hoewel AWS al lange tijd een van de sterkste en fel lopende kandidaten is, heeft Microsoft Azure een lange weg afgelegd en veel tractie gekregen, dankzij het leiderschap en de aanpak van CEO Satya Nadella’s “cloud first”.

En natuurlijk, hoe kan men de internetgigant vergeten die Google is en zijn consistente stijging met Google Cloud Platform (GCP).

Maar is de markt echt aan het verschuiven of heeft het al een verschuiving gemaakt? De vraag is een lastige en het antwoord, zeker subjectief. Dus in plaats van een hit te nemen op wie beter is dan wie, gaan we verder verkennen door u inzicht te geven in wat het verschil is tussen Google Cloud, Microsoft Azure en Amazon Web Services.

Bedrijven proberen de weg van de beste cloudprovider te bewandelen en waar nodig schuwen ze er niet voor terug om in multi-cloudomgevingen te duiken. Met meerdere voordelen te bieden, zoals schaalbaarheid, betere beschikbaarheid, verminderde CapEx en lager infrastructuuronderhoud, helpt het soms om te weten welke beter is voor een bedrijf voor het beste resultaat.

Om ervoor te zorgen dat u het allerbeste voor uw onderneming hebt gekozen, is het het beste om aan de slag te gaan met uw onderzoek om u vast te pinnen op de best mogelijke. Hoewel het antwoord op welke het beste zeer subjectief is, kunnen we nog steeds proberen een vergelijkende lijst te maken en dingen geregeld te krijgen.

Google Cloud Platform (GCP)

Google Cloud Platform of GCP aangeboden door Google is een aspect van de overkoepelende Google Cloud. Het is sinds 2010 beschikbaar voor het grote publiek.

Vanaf nu biedt Google Cloud Platform meer dan 100 services aan zijn gebruikers op het gebied van big data, netwerken, computing en nog veel meer. Chrome OS, enterprise Android en Google Workshop zijn enkele van de topservices van GCP.

In vergelijking met zijn concurrenten, Microsoft Azure en Amazon Web Services, kan Google Cloud Platform worden beschouwd als de kleinste. Desondanks heeft het enkele van de meest robuuste cloudservices te bieden die elk type applicatie kunnen aandrijven en ondersteunen.

Met veel dingen die te bieden hebben, waaronder lagere kosten, flexibele rekenopties, intuïtieve interface en voorrangsexemplaren, is Google Cloud Platform een van de beste alternatieven die men zou kunnen vragen in plaats van zowel Microsoft Azure als Amazon Web Services. Google staat ook bekend om zijn gebruik van volledige codering van alle communicatiekanalen en gegevens, samen met het verkeer tussen datacenters.

In vergelijking met AWS staat Google Cloud sterk op het gebied van verkeers- en privacybeveiliging, machine learning, configureerbaarheid van betalingen en instanties en kostenefficiëntie.

Ook zou Google Cloud Platform beter zijn voor bedrijven die hun reis beginnen in de cloudservices.

Enkele van de opmerkelijke klantenlijst omvat –

 • PayPal
 • Toyota
 • Nintendo-Nintendo
 • Doel
 • Unilever
 • Spotify
 • Ups
 • Sjilpen
 • Het Home Depot

Microsoft Azure

Het Microsoft Azure-platform is ontworpen met inachtneming van verschillende factoren, waaronder het bouwen, beheren en implementeren van een groot aantal services en applicaties via het gigantische netwerk van door Microsoft beheerde datacenters. Hoewel het aanbod van Microsoft Azure te veel is om hier op te noemen, omvatten ze databases voor gegevensbeheer, netwerken, prestaties en netwerken.

Met Azure Site Recovery kunnen organisaties, variërend van klein tot groot, worden ingeschakeld met de mogelijkheid om site-naar-site replica’s te orkestreren en gegevens te herstellen naar VM’s die op Azure zelf worden gehost. Redundantie van gegevensopslag of Zone Redundant Storage (ZRS) wordt ook aangeboden door Azure en dat ook in verschillende datacenterregio’s.

Met Azure ExpressRoute wordt de connectiviteit van het datacenter met Azure vergemakkelijkt via een privékoppeling. Omdat het internet niet wordt gebruikt, wordt een hoger niveau van beveiliging en privacy bereikt, wat leidt tot een lagere latentie en een grotere betrouwbaarheid.

Een ander belangrijk ding dat door Azure wordt aangeboden, is een uitgebreid netwerk, waar het zeer goed in staat is. Dit omvat het ondersteunen van meerdere site-naar-site verbindingen met virtuele netwerken. Het toont ook zijn bekwaamheid om virtuele netwerken parallel in verschillende regio’s met elkaar te verbinden.

Maar dit is niet alles, Microsoft Azure straalt ook de laagste on-demand prijzen uit. Voor deze prijs biedt het meer dan 200 diensten en producten en wordt het beschouwd als een van de snelst groeiende cloudplatforms. Vanaf nu is het slechts de tweede na Amazon Web Services, maar wie weet wat de toekomst brengt?

Azure heeft altijd de krantenkoppen gehaald omdat het nooit beperkt is geweest tot alleen Windows-gebaseerde services. In feite ondersteunt het verschillende platforms, technologieën en open-sourcetalen, waardoor iedereen en iedereen elke applicatie kan bouwen en ondersteunen.

Enkele van de populairste merken die Azure gebruiken, zijn onder meer:

 • Mitsubishi Electronics
 • McKesson Groep
 • HSBC
 • Renault
 • DAIMLER AG
 • Asos
 • Starbucks
 • National Health Service (NHS) – Verenigd Koninkrijk
 • Centrum voor ziektebestrijding (CDC) – VS
 • Pk

Amazon Web Services (AWS)

Amazon wordt beschouwd als een pionier in de wereld van cloud computing en was meer dan tien jaar geleden de eerste die de wereld van de markt voor clouddiensten betrad. Tegenwoordig wordt gezegd dat het een leider is, zowel in termen van aantal klanten, adel van zijn klanten als de producten die het hen te bieden heeft. Amazon Web Services, beter bekend als AWS, heeft een zeer hoge standaard gezet als het gaat om de kwaliteit van de cloudservice.

Amazon Web Services heeft een vrij breed scala aan IaaS- of Infrastructure-as-a-service-aanbiedingen, die verder kunnen worden gescheiden in database, netwerken, opslag, contentlevering en computing.

Door gebruik te maken van AWS-beheertools zoals Amazon CloudWatch en AWS CloudTrail, kan het resourcegebruik van de cloudinfrastructuur eenvoudig worden gemonitord. Dit houdt de AWS-configuratie en de gebruikersactiviteit bij om de wijzigingen en de resource-inventaris te helpen beheren.

Serverloze services zoals AWS Lambda, AWS SQS Queues en Amazon Kinesis Streams worden door AWS mogelijk gemaakt om een soepele en flexibele gegevensverzamelingsstroom te garanderen. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om het besturingssysteem, de programmeertaal, de database en het webapplicatieplatform te kiezen, naast vele andere, afhankelijk van hun vereisten.

Hoewel Amazon Web Services nog steeds een paar nadelen heeft, zoals standaard servicelimieten en een complexe infrastructuur, is het nog steeds degene die een organisatie naar grote hoogten van succes kan leiden door verbeterde bedrijfsgroei en productiviteit. Misschien is dit een van de belangrijkste redenen waarom organisaties van alle soorten en aard Amazon Web Services gebruiken, waaronder overheden, grote ondernemingen en individuele ontwikkelaars.

Tegenwoordig biedt Amazon Web Services meer dan 200 volledig uitgeruste services die op zo’n manier zijn ontworpen dat ze tegemoetkomen aan elke vraag die de gebruiker stelt, die vrij goed zijn in miljoenen.

Amazon Web Services heeft veel prominente klanten, waaronder –

 • Netflixen
 • Coca cola
 • Airbnb
 • Cursusra
 • Expedia
 • Formule 1
 • Lyft
 • Coinbase
 • Intuit

Conclusie

Een conclusie trekken over welke beter is en welke niet, is een zeer moeilijke taak, die zeker niet objectief te achterhalen is. Elke organisatie moet uitzoeken welke het beste voor hen is en met wie ze door willen gaan, afhankelijk van hun individuele behoeften en het beschikbare aanbod.

Hoewel het geen verrassing is dat Amazon Web Services enkele van de meest gebruikte en goed afgeronde services te bieden heeft, lopen Microsoft Azure en Google Cloud Platform niet ver achter. Als we het hebben over een individueel bedrijf of een beginnende onderneming, lijkt Google Cloud Platform zelfs het meest geschikt.

Het enige wat we dus kunnen zeggen is dat de toekomst voor ieder rooskleurig is, ook al lijken hun reizen in niets op die van elkaar. De klantenlijst van elk is behoorlijk indrukwekkend en afhankelijk van het soort onderneming dat u hebt, wordt het kiezen gemakkelijker. Als u niet volledig tevreden bent met slechts één, kunt u er altijd voor kiezen om te kiezen voor multi-cloudomgevingen.

Bron: grras

Meer weten?

Neem contact op

Gerelateerde
blogs

Naar alle blogs

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.