Terug naar het overzicht

13 mei 2023

Google’s AI-verantwoordelijkheid: Echte toewijding of paniek?

Google I/O onthult een bedrijf dat zich onder druk voelt staan door rivalen. Desondanks heeft het nog steeds potentieel om als de overwinnaar tevoorschijn te komen.

Google I/O is onderweg en het bedrijf besteedde veel van zijn belangrijkste keynote aan het praten over kunstmatige intelligentie, de vooruitgang die het bedrijf in het veld boekt en wat het betekent om verantwoordelijk te zijn met AI. Dat laatste deel is vooral interessant, want terwijl andere bedrijven zoals OpenAI en Microsoft worstelen met het vinden van een balans tussen het loslaten van AI en het een beetje regeren, richt Google zich vanaf het begin op het aspect “regeren”.

James Manyika, die de afdeling Technology and Society van Google leidt, sprak tijdens de keynote van Google over hoe het bedrijf AI op verantwoorde wijze wil integreren, zelfs als het een groot aantal nieuwe services heeft geïntroduceerd.

“Het is ook belangrijk om te erkennen dat AI het potentieel heeft om bestaande maatschappelijke uitdagingen te verergeren – zoals oneerlijke vooroordelen – en nieuwe uitdagingen te vormen naarmate het geavanceerder wordt en nieuwe toepassingen ontstaan”, schreef hij in een Google-blogpost. Daarom geloven we dat het noodzakelijk is om ai op een verantwoorde manier aan te pakken.”

Natuurlijk is het gemakkelijk om te worden aangetrokken door de marketing van “verantwoordelijkheid” waarvan Google zegt dat het zo’n integraal onderdeel is van zijn werk. Er is echter een andere, meer cynische interpretatie: Google raakte in paniek en gebruikt die framing om zichzelf te positioneren als het superieure AI-platform.

Google raakte duidelijk in paniek dankzij ChatGPT en Bing

Kijkend naar de Google I / O-keynote, is het vrij duidelijk dat het bedrijf iets moest bedenken om te concurreren met ChatGPT en Bing, en Bard was duidelijk niet aan het snijden. En het kondigde niet alleen een of twee functies en enkele verbeteringen aan Bard aan; Het heeft nieuwe functie na nieuwe functie na nieuwe functie uitgebracht. De keynote was een constante overstroming van generatieve AI-functies die naar Zoeken, G Suite en vrijwel elke andere applicatie in de suite van Google komen. Het lanceerde zelfs generatieve AI-functies voor Google Cloud en hield zichzelf op als de Software-as-a-Service-oplossing in AI dankzij Vertex.

Tussen de regels door lezend, lijkt het alsof Google zich niet alleen bedreigd voelde; Het raakte zelfs in paniek. Als vergelding maakte het elk product dat het kon bedenken en kwam het met zoveel ongelooflijke nieuwe functies dat het moeilijk is om bij te houden. Deze omvatten:

  • Universeel vertalen
  • Generatieve AI in Google Zoeken
  • Google Bard verbeteringen
  • PaLM 2
  • Google Duet
  • Generatieve wallpapers

Dat is echter niet alles, want Google wil je laten geloven dat een belangrijke reden om achter de tijd te lopen was dat het “verantwoordelijk” was en zijn tijd nam.

Google beweert dat verantwoordelijkheid belangrijk is

google ai

Google besteedde veel tijd aan het praten over “verantwoordelijkheid” in kunstmatige intelligentie, iets waar bedrijven als Microsoft en OpenAI niet veel van hebben gedaan. Het bedrijf bouwt actief aan tools waarmee het desinformatie kan bestrijden die zijn eigen technologie kan genereren. Dit omvat bijvoorbeeld metagegevens die afbeeldingen van een watermerk kunnen voorzien als zijnde gegenereerd.

“Verantwoordelijkheid” is ook een geweldige verdediging om je achter te verschuilen, want hoewel deze functies worden uitgerold in een Labs-stijlformaat dat achter een wachtlijst staat, kunnen ze zeggen dat de functies beschikbaar zijn, alleen niet voor iedereen, en met de disclaimer zijn ze niet in hun uiteindelijke staat. Het is een geweldige manier om tijd te bieden totdat ze klaar zijn om uit te rollen naar het publiek.

Manyika’s hele toespraak was niet alleen om het belang van voorzichtig zijn te prediken (wat geen controversieel standpunt is om in te nemen). Het is een manier om bedrijven te laten weten dat Google gezien wil worden als de volwassene in de kamer. Terwijl zowel Microsoft als OpenAI vooruitgaan en elkaar proberen te overtreffen met AI-taalmodellen waarvan ze de beperkingen nog niet eens begrijpen, probeert Google een gevoel van rust over te brengen, dat het het rustig aan wil doen en functies wil introduceren die klaar zijn om te gaan voordat ze bij het grote publiek worden ingezet.

De generatieve AI van Google zal ook nog steeds onnauwkeurigheden bevatten

Als je rechtsonder in de bovenstaande afbeelding kijkt, die voorbeelden van generatieve AI laat zien, zie je dat Google nog steeds een waarschuwing heeft die zegt dat “generatieve AI onnauwkeurig of aanstootgevend kan zijn.” Hoewel de meeste mensen niet zouden hebben gedacht dat het volledig accuraat was, laat het zien dat Google er niet zeker van is dat het het probleem van onnauwkeurigheid en verkeerde informatie heeft opgelost waar zowel Microsoft als OpenAI mee worstelen. Het wil gewoon dat je denkt dat het zo is.

Natuurlijk, als Google nu op gelijke hoogte stond met OpenAI en Microsoft (wat nog moet worden afgewacht), dan is dat al een grote sprong in vergelijking met hoe Bard er nog maar kort geleden uitzag. Verantwoordelijk zijn betekent echter niet veel als zijn producten zich nog steeds in dezelfde positie bevinden als zijn concurrenten. Zijn de onthullingen met betrekking tot afbeeldingen goed om te hebben? Absoluut. De mogelijkheid om desinformatie te genereren of te ontvangen in de vorm van een zoekresultaat is echter niet opgelost en dat feit wordt in deze aankondigingen gedeprioriteerd.

Desalniettemin zullen we enthousiast zijn om uit te proberen wat Google heeft gekookt op het gebied van generatieve AI. Dit zijn geweldige verbeteringen die Google in de lead kunnen zetten, met functies gericht op ondernemingen in de vorm van Vertex AI bovenop echt nuttige functies die zijn geïntegreerd in Search en een deel van Google Suite … maar het kan ook gewoon een marketingspin zijn om de tekortkomingen te compenseren waarmee Google tot nu toe te maken heeft gehad.

Bron: xda-developers

Meer weten?

Neem contact op

Gerelateerde
blogs

Naar alle blogs

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.