Terug naar het overzicht

29 augustus 2022

Wat is de Microsoft Teams Exploratory License en wanneer moet u deze gebruiken?

De Microsoft Teams Exploratory-ervaring is een gratis proeflicentie die Microsoft heeft geïmplementeerd om nieuwe bedrijven en startups te helpen aan de slag te gaan met Office 365. Het geeft toegang tot dezelfde functies als Microsoft Teams, maar met een beperkt aantal gebruikers. In dit artikel leggen we uit waarom de Teams Exploratory-ervaring een geweldige optie kan zijn voor klanten die de app in hun organisatie willen evalueren.

Wat is de Microsoft Teams Exploratory-ervaring?

De Microsoft Teams Exploratory-ervaring is een gratis versie van Microsoft Teams. Hiermee kunt u de software gedurende 12 maanden testen en leren hoe deze werkt voordat u een betaalde licentie koopt.

Microsoft Teams is een veelzijdige communicatie- en samenwerkingstool die het bedrijf in 2017 lanceerde. Het wordt momenteel gebruikt door meer dan 200 miljoen gebruikers wereldwijd, waaronder bedrijven zoals Coca-Cola en Monsanto, die allemaal de voordelen ervan hebben geprezen.

Microsoft heeft deze nieuwe communicatie-app ontworpen als één platform waar gebruikers kunnen chatten, bestanden kunnen delen en kunnen samenwerken aan projecten. Het is eenvoudig genoeg dat zelfs niet-technische gebruikers het snel onder de knie kunnen krijgen, maar hoofdgebruikers kunnen ook geautomatiseerde meldingen of bots instellen om repetitieve taken te automatiseren.

Wat is inbegrepen in de Teams Exploratory-ervaring

Met een Microsoft Teams Exploratory-licentie hebt u toegang tot alle enterprise-grade functies van Teams en verschillende Office 365-services, waaronder:

 • Exchange Online (abonnement 1)
 • Flow voor Microsoft 365 of Office 365
 • Inzichten van MyAnalytics
 • Microsoft Forms (Abonnement E1)
 • Microsoft Planner
 • Microsoft Search
 • Microsoft StaffHub
 • Microsoft Stream voor Microsoft 365- en Office 365 E1-SKU’s
 • Mobile Device Management voor Microsoft 365 of Office 365
 • Office Mobile-apps voor Office 365
 • Office Online
 • Power Apps voor Microsoft 365 of Office 365
 • SharePoint Online (abonnement 1)
 • OneDrive voor Bedrijven
 • Sway
 • To-Do (Plan 1)
 • Whiteboard (plan 1)
 • Yammer Enterprise
Microsoft Teams Mobile

Wie komt in aanmerking voor een licentie?

Om te beginnen moet u een beheerd e-mailadres van een Azure Active Directory-domein hebben. Dit betekent dat uw tenant een Azure AD-domein moet hebben, anders kunt u zich niet aanmelden voor de Verkennende ervaring van Microsoft Teams.

Vervolgens moet u behoren tot een tenant met een betaald abonnement: dit betekent dat uw tenant ten minste één betaalde seat van Office 365 voor Bedrijven of Enterprise E3 of hoger moet hebben gekocht en deze ten minste 30 dagen heeft gebruikt. Als uw tenant niet aan deze criteria voldoet, komt deze niet in aanmerking voor een licentie.

Ten slotte mag u geen actieve Teams-licentie hebben en mag u ook geen Office 365-licentietoewijzingsbeleid toegewezen krijgen (een beleid dat bepaalt wie licenties ontvangt). Als een van deze voorwaarden van toepassing is op u of uw organisatie, dan komt u niet in aanmerking voor een licentie!

Hoe de verkennende ervaring van Microsoft Teams te proberen

Als je in aanmerking komt om de verkennende ervaring van Teams uit te proberen, moet je je handmatig aanmelden om een licentie te krijgen.

Aanmelden

Meld u eerst aan bij Microsoft Teams via de desktop-app of het web (teams.microsoft.com). Zodra u zich aanmeldt, ontvangt u deze licentie automatisch. De tenantbeheerder ontvangt een e-mailmelding wanneer iemand in uw organisatie Teams Exploratory start.

Vanaf de eerste gebruikersaanmelding is Teams Exploratory beschikbaar als een abonnement van 12 maanden voor alle nieuwe gebruikers in de organisatie. Dit betekent dat de einddatum voor de ervaring voor alle gebruikers hetzelfde is op basis van de datum waarop de eerste gebruiker in de organisatie zich heeft aangemeld voor een licentie.

De ervaring voor uw gebruikers beheren

Houd er rekening mee dat u de Teams Exploratory-ervaring niet kunt initiëren namens eindgebruikers – zij moeten deze aanbieding zelf initiëren.

Bovendien moeten beheerders de Exchange Online-licentie aan hun gebruikers toewijzen voordat de Teams Exploratory-ervaring beschikbaar is. Als de beheerder nog geen Exchange Online-licentie heeft toegewezen aan zijn gebruikers, kunnen ze geen vergaderingen plannen in Teams. Andere Teams-functies zijn mogelijk ook niet beschikbaar.

Beheerders kunnen de toegang van eindgebruikers tot Teams Exploratory binnen hun organisatie uitschakelen met behulp van de schakelaar Apps en services uitproberen. Als u wilt voorkomen dat gebruikers proef-apps kunnen installeren, waaronder de Teams Exploratory-service, kunt u dit doen vanuit uw Microsoft 365-beheercentrum:

 • Ga naar Instellingen > organisatie-instellingen > Services en selecteer Apps en services die eigendom zijn van de gebruiker:
Apps en services die eigendom zijn van een gebruiker, Microsoft 365 Admin Center
Apps en services die eigendom zijn van een gebruiker

 • Schakel hier het selectievakje ‘Gebruikers apps en services laten installeren’ uit:
Instellingen voor apps en services die eigendom zijn van de gebruiker in het Microsoft 365-beheercentrum
Instellingen voor apps en services die eigendom zijn van de gebruiker in het Microsoft 365-beheercentrum

Wat moet ik doen aan het einde van de licentie van 12 maanden?

Aan het einde van het abonnement van 12 maanden moeten beheerders alle Teams Exploratory-gebruikers converteren naar een betaalde licentie die Teams bevat. Gebruikers verliezen daadwerkelijk de toegang tot Teams na een respijtperiode van 30 dagen en alle gebruikersgegevens worden na 60 dagen verwijderd.

Als u Teams binnen uw organisatie wilt blijven gebruiken, is het van vitaal belang dat u een van de volgende upgradepaden kiest:

 • Upgrade een bestaand Microsoft 365-abonnement als het huidige abonnement geen Teams bevat.
 • Voeg gebruikers toe aan een bestaand Microsoft 365-abonnement als je niet genoeg betaalde Teams-licenties hebt.
 • Koop een nieuw Microsoft 365-abonnement als u geen Office-abonnementen hebt.

Wanneer u uw Microsoft 365-abonnement upgradet, moet u de website van Microsoft bezoeken om abonnementen te vergelijken als u niet zeker weet wat u moet kiezen. Hoe dan ook, het zou echt helpen als u van plan was om uw gebruikers vóór de vervaldatum te upgraden naar betaalde licenties, zodat ze de toegang tot Teams niet verliezen na de respijtperiode van 30 dagen.

Is de Microsoft Teams Exploratory-ervaring de moeite waard?

De Microsoft Teams Exploratory-ervaring is een geweldige manier om de app en de functies ervan uit te proberen zonder te hoeven betalen voor een volledige licentie. Hiermee kunt u zien hoe het is om het platform te gebruiken en beslissen of u al dan niet verder wilt gaan op het pad van het gebruik ervan.

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven Microsoft Teams zouden moeten uitproberen met een verkennende licentie. Het stelt bedrijven in staat om te zien hoe nuttig het platform voor hen en hun werknemers kan zijn en hoe ze hun teamcommunicatiesysteem willen opzetten. Hiermee kunt u ook functies zoals videogesprekken en privéberichten testen zonder onmiddellijk vast te leggen (wat duur kan zijn). Als u in aanmerking komt voor een gratis licentie van 12 maanden, moet u er zeker van profiteren.

Bron: petri

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.