Terug naar het overzicht

21 januari 2023

Wat is ChatGPT? Alles wat u moet weten

ChatGPT heeft de wereld stormenderhand veroverd en het is gemakkelijk te zien waarom. De revolutionaire chatbot AI kan verrassend veel taken uitvoeren, van het voeren van een gesprek tot het schrijven van een hele term paper.

De ChatGPT chatbot is zo slim dat The New York Times bericht dat het een “rode waarschuwing” vertegenwoordigt voor de zoekactiviteiten van Google. En Google-dochter DeepMind brengt naar verluidt een eigen chatbot uit in bèta, genaamd Sparrow, ergens in 2023.

Maak je geen zorgen, dit artikel is nog steeds geschreven door een mens – maar als je wilt zien hoe ChatGPT schrijft, bekijk dan het interview dat we met de AI hebben uitgevoerd over wat het is en wat het kan doen. We weten dat veel mensen proberen uit te vinden hoe ze deze nieuwe technologie kunnen gebruiken en wat de beperkingen ervan zijn.

ChatGPT is “een kunstmatige intelligentie die is opgeleid om te helpen met een verscheidenheid aan taken.” Meer specifiek is het echter een taalmodel AI ontworpen om mensachtige tekst te produceren en is ontworpen om met mensen te praten, vandaar de “Chat” in ChatGPT.

De “GPT” in ChatGPT komt van GPT-3, het leermodel dat de ChatGPT-applicatie gebruikt. GPT staat voor Generative Pre-trained Transformer en dit is nu de derde iteratie van dit taalmodel.

Praktisch betekent dit dat om ChatGPT te gebruiken, u het model een query of verzoek presenteert door het in een tekstvak in te voeren. De AI verwerkt dit verzoek vervolgens en reageert op basis van de informatie die het beschikbaar heeft.

In het geval van ChatGPT is de informatie die beschikbaar is – of waarmee het is getraind – softwaredocumentatie, programmeertalen voor webpagina’s en meer. Dit maakt het een ongelooflijk krachtige tool die in staat is om vragen over een breed scala aan onderwerpen te beantwoorden, aanbevelingen te doen en zelfs geschreven inhoud te genereren.

ChatGPT is momenteel een gratis service in de onderzoeksfase, volgens OpenAI. Hoogstwaarschijnlijk zal dit in de toekomst veranderen, hoewel er nog geen officieel woord van OpenAI is.

Er zijn echter twee prijsmodellen die ons momenteel enig inzicht geven in wat ChatGPT zou kunnen kosten. De eerste is de prijsstructuur die wordt gebruikt voor de API’s van OpenAI zoals de beeldcreatie AI DALL-E en het Davinci taalmodel. Deze API’s zijn geprijsd op basis van per token of per afbeelding, dus Open AI zou een vergelijkbaar systeem kunnen gebruiken om ChatGPT als een service aan te bieden met vaste kosten per aanvraag.

De andere mogelijkheid is een professioneel abonnement van $ 42 per maand dat is aangeboden aan geselecteerde gebruikers. OpenAI heeft deze professionele prijscategorie niet officieel aangeboden, maar sommige gebruikers zijn naar Twitter gegaan en hebben getweet over hun ervaring met de service.

Volgens deze getwitterde screenshots biedt het “Professional Plan” toegang, zelfs wanneer de vraag hoog is, snellere reactiesnelheid en prioriteitstoegang tot nieuwe functies wanneer deze beschikbaar komen. Eén gebruiker met toegang tot het Professional Plan, Zahid Khawaja, tweette videobeelden met behulp van het pro-model en het genereert zeker sneller reacties dan de gratis laag.

Als u een van de geselecteerde personen bent die toegang krijgt tot de professionele laag, is de optie om u te abonneren beschikbaar onder uw accountinstellingen.

WAT KUNT U DOEN MET CHATGPT?

Dit raakt de kern van een belangrijk feit over ChatGPT: het kan mensen nog niet volledig vervangen. Zoals een recent Forbes-artikel benadrukt, kunnen bedrijven en individuen het voor veel taken gebruiken – van marktonderzoek tot het opstellen van inhoud tot het automatiseren van delen van het verkoop- en klantenserviceproces.

Sommige ChatGPT use cases omvatten:

  • Tekstgeneratie voor nieuwsartikelen, fictie en poëzie
  • Langere documenten of artikelen samenvatten
  • Vragen beantwoorden als mogelijke vervanging voor Google Zoeken
  • Het genereren van verhaalideeën of koppen
  • Genereer productbeschrijvingen, blogposts en andere inhoudstypen
  • Fungeren als tutor voor huiswerkvragen of -problemen

ChatGPT heeft nog steeds beperkingen qua functie, kan fouten maken en kan plagiëren. Dus je zult waarschijnlijk nog steeds een mens moeten hebben die toezicht houdt op het werk dat het doet, het werk dat het doet bewijst of heel precies moet zijn in hoe je het werk dat het doet beperkt. Anders kan deze tijdbesparende technologie u meer problemen bezorgen dan het oplost.

WAAROM WERKT CHATGPT SOMS NIET?

ChatGPT heeft beperkingen in termen van hoeveel het in één keer kan verwerken, dus het beperkt het aantal gebruikers dat er op een bepaald moment toegang toe heeft. Dit is de meest voorkomende reden dat het niet werkt, want als ChatGPT op capaciteit is, kunt u niet inloggen. Een van de grote verkoopargumenten van het eerder genoemde Professional Plan lijkt te zijn dat u prioriteitstoegang krijgt, hopelijk voorkomt u dat dit probleem zich voordoet.

Afgezien van deze wegversperring, kan ChatGPT nog steeds last hebben van technische fouten zoals elke andere site of app. Het kan serverfouten bevatten waardoor het niet werkt, of als u een slechte internetverbinding hebt, kunt u moeite hebben om het met succes te gebruiken.

IS CHATGPT OPEN SOURCE?

ChatGPT is niet open source. Terwijl het bedrijf oorspronkelijk werd opgericht in 2015 als een non-profitorganisatie is het sindsdien verschoven naar een onderneming met winstoogmerk. Vanaf 2020 is Microsoft de enige externe partij die toegang heeft tot de GPT-3-broncode die ChatGPT aandrijft. Gezien het feit dat Microsoft alleen al toegewijd aan een verdere “meerjarige investering van miljarden dollars” lijkt het onwaarschijnlijk dat deze positie snel zal veranderen.

Er zijn enkele pogingen tot open source concurrenten voor ChatGPT. Onlangs bracht ontwikkelaar Philip Wang PaLM + RLHF uit, “een tekstgenererend model dat zich op dezelfde manier gedraagt als ChatGPT.” Volgens TechCrunch, combineert dit model het taalmodel PaLM van Google met een techniek die bekend staat als ‘Reinforcement Learning with Human Feedback’. Dit open source-model is echter niet al getraind zoals ChatGPT, dus het is geen praktische oplossing, tenzij je een schat aan gegevens hebt om van te leren.

IS CHATGPT VEILIG? SLAAT HET MIJN GEGEVENS OP?

Dat is een ingewikkelde vraag. In zekere zin, ja, ChatGPT is veilig. Als u zich aanmeldt bij uw OpenAI-account en het gebruikt, installeert het niets kwaadaardigs op uw apparaat. Uw enige zorg zou zijn dat OpenAI lijdt aan een datalek en uw persoonlijke gegevens blootlegt, wat een risico is bij elk online account.

Toch moet u zich bewust zijn van welke gegevens u in ChatGPT plaatst. Volgens OpenAI’s ChatGPT VEELGESTELDE VRAGEN artikel, ChatGPT slaat uw gesprekken op en ze worden beoordeeld door OpenAI voor trainingsdoeleinden. Voer dus geen gevoelige gegevens in, omdat deze door het systeem zouden worden opgeslagen. Als u uw gegevens wilt verwijderen, moet u uw hele account verwijderen, wat onomkeerbaar is. Ga hiervoor naar deze OpenAI-helppagina en volg de instructies.

Bovendien zijn er met AI diepere ethische en morele zorgen – vooral omdat het AI-model noch ethiek noch moraal heeft. Als Bleeping Computer legt uit, ChatGPT kan onbewust beledigend zijn in zijn reacties, verkeerde informatie kweken, phishing-e-mails schrijven, seksistisch, racistisch, enz. Omdat het AI-model informatie van internet haalt om zijn kennisbank te vormen, kan het mogelijk het schadelijke spul trekken zonder te weten dat het schadelijk is. Houd dus rekening met dit gebrek aan beveiligingen bij het gebruik van de app.

KAN CHATGPT DINGEN VERKEERD DOEN?

Ja. ChatGPT kan absoluut dingen verkeerd doen. OpenAI is hier ook open over en stelt dat “ChatGPT soms plausibel klinkende maar onjuiste of onzinnige antwoorden schrijft.” Dit komt omdat de AI niet inherent goed van kwaad kent; het moet worden getraind om het verschil te kennen – wat ongelooflijk moeilijk is.

Er is geen bron van objectieve waarheid in de versterkte leertraining, en OpenAI zegt zelfs dat als het model is getraind om zijn weddenschappen te veel af te dekken, het zou kunnen weigeren om vragen te beantwoorden die het correct kan beantwoorden.

Daarnaast is de formulering van verzoeken van belang. ChatGPT kan zijn vermogen om een verzoek te beantwoorden of niet te beantwoorden wijzigen, simpelweg op basis van hoe de vraag is geformuleerd. ChatGPT heeft ook inherente vooroordelen vanwege hoe het leert. De gegevens waarvan het leert, hebben inherente vooroordelen, en omdat het AI-model dit niet begrijpt, kan het niet op de juiste manier uit die vooroordelen draaien zonder specifieke verzoeken.

Bijvoorbeeld dit Fast Company artikel hoogtepunten UC Berkeley professor Steven Piantadosi die tweette uit een geval waarin de AI een reeks code schreef die goede wetenschappers uit slechte wetenschappers filterde op basis van hun ras en geslacht, zonder dat hen daar specifiek om werd gevraagd. De AI is niet racistisch of seksistisch, maar vanwege de inherente vooroordelen in de gegevens die het heeft geleerd, heeft het diezelfde vooroordelen opgepikt zonder te weten dat het dit deed. Dus zorg ervoor dat u voorzichtig bent en verifieer wat ChatGPT u biedt.

PLAGIEERT CHATGPT?

Allereerst, ja, ChatGPT kan plagiëren. Het haalt gegevens van over het hele internet als onderdeel van zijn modeltraining, en sommige van deze gegevens worden niet als algemeen bekend beschouwd. Als u iets in een geschreven werk opneemt en het wordt niet als algemeen bekend beschouwd of als u niet de primaire bron bent, moet u het citeren om plagiaat te voorkomen. Terwijl de chatbot citaten kan geven en in sommige gevallen zelfs plagiaatcheckers voor de gek kan houden, moet u waakzaam zijn bij het gebruik van de chatbot om plagiaat te voorkomen.

Het zijn niet alleen studenten die zich zorgen moeten maken over dit probleem. Onlangs is futurisme bleek dat sommige CNET-artikelen die AI gebruikten om inhoud te produceren, concurrenten plagieerden, hoewel de uitgever ChatGPT niet gebruikt.

KUNNEN MENSEN DETECTEREN OF U CHATGPT GEBRUIKT?

Naarmate ChatGPT vaker voorkomt in het schrijven, beginnen mensen AI-tools te maken om ChatGPT of vergelijkbare AI-modellen in geschreven inhoud te detecteren. GPTZero is zo’n tool, gemaakt door Princeton University-student Edward Tian. Volgens NPR, GPTZero gebruikt “perplexity” en “burstiness” scores om de complexiteit van tekst te meten.

De theorie is dat mensen zullen schrijven op een manier waarvan AI bepaalt dat het complexer is dan inhoud die door andere AI is geschreven. GPTZero was onlangs in staat om onderscheid te maken tussen een artikel uit The New Yorker en een LinkedIn-bericht geschreven door ChatGPT, dus er is wat vroeg bewijs dat het werkt bij het detecteren van het gebruik van ChatGPT.

KUN JE CODEREN MET CHATGPT?

ChatGPT kan code schrijven en debuggen – in feite is het het eerste voorbeeld dat OpenAI op de ChatGPT-site gebruikt om te laten zien wat ChatGPT kan doen. In feite kunt u zelfs de code voor eenvoudige websites en applicaties in ChatGPT schrijven. ChatGPT kan in meerdere talen schrijven, waaronder JavaScript en Python.

Nu heeft het wel enkele beperkingen, zoals dit artikel van TechTarget aangeeft. Het kan nog geen complexe code schrijven, dus als je een ontwikkelaar wilt worden, moet je nog steeds leren coderen. Het kan ook alleen de code produceren; je zou nog steeds de site of app zelf moeten bouwen en alles wat dat proces met zich meebrengt, je zou de code gewoon al hebben uitgeschreven.

Bron: tomsguide

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.