Terug naar het overzicht

24 januari 2023

Wat betekent ChatGPT voor Microsoft Teams?

In de afgelopen weken is het internet geëxplodeerd met rapporten over de voortgang van investerings- en ontwikkelingsplannen die Microsoft heeft voor de ChatGPT.

Deze week bevestigde het techbedrijf dat het de exclusieve cloudserviceprovider wordt voor de startup OpenAI. UC Vandaag meldde de financiële verdubbeling op de bedenker van het AI-model.

De DALL-E 2 model is al geïntegreerd in Azure AD enterprise identity service, Microsoft 365 via het Graph framework, Power Platform of API app templating, Syntex voor het zoeken naar bedrijfsmiddelen en de huidige batch Surface-laptops en apparaathardware voor verwerking. Plus Microsoft Designer, waar veel van de openbare tekenen van de nieuwste technologie in 2023 misschien vaker zullen voorkomen, omdat AI-aangedreven afbeeldingen van professionele kwaliteit ‘in een oogwenk’ sociale berichten, borden en zoekopdrachten naar afbeeldingen beginnen te bombarderen.

In wezen kan Designer van iedereen een grafisch kunstenaar maken. In plaats van dat bedrijfseigenaren over de schouders van creatieven dicteren wat ze willen, kunnen ze de softwarechatbot vragen om een foto te zoeken en samen te stellen.

Op het juiste moment komt de komst van AI-empowerment voor Microsoft-voorzitter en CEO Satya Nadella’s zogeheten ‘agenten van verandering’, of de bedrijfsleiders, beheerders en eindgebruikers die proberen kosteneffectief te zijn op de hybride werkplek na de pandemie. Het betekent ook dat werkgevers hun controlefreakery kunnen behouden terwijl werknemers kunnen genieten van hun externe werkruimte.

Een kwestie van AI die Microsoft Teams aandrijft

Maar hoe zit het met het centrale hubplatform van Microsoft binnen een platform, Teams?

In zijn earnings call voor FY23 Q2 onthulde Microsoft dat Teams overschreden 280 miljoen maandelijkse actieve gebruikers en 63 miljoen consumentenabonnementen voor zijn hostplatform Microsoft 365, wat een stijging van 12 procent op jaarbasis betekent. Met zo’n solide gebruikersbasis – inclusief een stijging van 40 procent in apps van derden met meer dan 10.000 gebruikers, 500.000 actieve Teams Room-apparaten en 5 miljoen PSTN-seats toegevoegd aan Teams Phone in het afgelopen jaar – zou het nu het juiste moment zijn om op go te drukken om de platforms een boost te geven?

AI in Microsoft Teams: het verhaal tot nu toe

Degenen die het AI-verhaal volgen, weten dat sommige AI- en machine learning-modellen al in Teams zijn geïntegreerd.

Microsoft introduceerde afgelopen zomer de beschikbaarheid van de volgende functies om problemen op te lossen zoals: “Storende echo-effecten, slechte akoestiek van de kamer en schokkerige video”, problemen die het vond waren: “veelvoorkomende problemen die de effectiviteit van online oproepen en vergaderingen belemmeren.”

Nicole Herskowitz, vicepresident van Microsoft Teams, Verklaard:

“Door middel van AI en machine learning, die fundamenteel zijn geworden voor onze strategie voor voortdurende verbetering, hebben we innovatieve verbeteringen in Microsoft Teams geïdentificeerd en leveren we deze nu die dergelijke audio- en video-uitdagingen op zowel gebruiksvriendelijke als schaalbare manieren in verschillende omgevingen verbeteren.”

AI- en machine learning-functie die al aanwezig is in Microsoft Teams:

Audio verbeteringen

  • Echo annulering: Ai-aangedreven spraakkwaliteitsverbeteringen voor vergaderingen omvatten het herkennen van het verschil tussen luidsprekergeluiden en de stem van een gebruiker en het elimineren van echo zonder spraak te onderdrukken of meerdere partijen te verhinderen tegelijkertijd te spreken.
  • Nagalm: past zich aan voor slechte kamerakoestiek; een machine learning-model converteert vastgelegde audiosignalen en verandert deze om het geluid te laten lijken alsof het via een dichterbije microfoon komt.
  • Onderbreekbaarheid [sic]voor meer natuurlijke gesprekken maakt deze functie gebruik van een AI-model dat is getraind met 30.000 uur aan spraakvoorbeelden om de gewenste stemmen te behouden en ongewenste audio te dempen voor een betere vloeibaarheid in discussies.
  • Onderdrukking van achtergrondgeluid: een functie die nu standaard is voor Teams-klanten op Windows (inclusief Microsoft Teams Rooms) en Mac en iOS die vreemde geluiden zoals blaffende honden, autoalarmen en dichtslaande deuren vermindert.

Video verbeteringen

  • Real-time schermoptimalisatie: past zich aan voor de inhoud die gebruikers delen; Teams gebruiken machine leren Aan detecteren en veranderen de Eigenschappen van Gepresenteerd tevreden in Real-time Aan optimaliseren document leesbaarheid en glad video Afspelen.
  • Bandbreedtegevoelige video-optimalisatie: zorgt ervoor dat video er uitstekend uitziet, zelfs onder bandbreedtebeperkingen; AI-optimalisaties helpen het afspelen aan te passen, zodat presentatoren video en schermdeling kunnen gebruiken zonder de angst voor beperkte bandbreedte.
  • Helderheids- en focusfilters: AI die gebruikers in het beste licht plaatst, geschikt voor omgevingen met weinig licht met de optie om de helderheid aan te passen en een zachte focus toe te voegen voor vergaderingen in de apparaatinstellingen.

ChatGPT geïntegreerd in Teams

Dus, waar past ChatGPT in zijn draaikolk van tools, apps en integraties?

Tot nu toe is er veel opwinding en giswerk. Er zijn twee primaire overwegingen voordat je bij de moeren en bouten komt, en de ene bloedt in de andere. De eerste overweging is: hoe verdien je er geld mee? De tweede overweging is dus: waar gaat Microsoft het inzetten?

Met betrekking tot fondsen is een aanwijzing de Sam Altman-tweet van OpenAI uit december:

“We zullen het op een gegeven moment te gelde moeten maken; de rekenkosten zijn oogverblindend.”

Een andere aanwijzing is de aankondiging van Satya Nadella in de winstoproep van Microsoft voor FY23 Q2, een andere aanwijzing voor de investeringsdeal met startup OpenAI: “We zijn verheugd om hun exclusieve cloudprovider te zijn en zullen hun modellen inzetten voor onze consumenten- en bedrijfsproducten terwijl we de state-of-the-art in AI blijven pushen.”

Details over hoe de deal is verdeeld, kwamen niet naar buiten. Toch is het onwaarschijnlijk dat dergelijke services, als toonaangevende wereldwijde leverancier van cloud computing-services, gratis zullen zijn of op zijn minst niet zullen worden geleverd als onderdeel van een grotere deal. Tot nu toe heeft de techgigant al 10 miljard dollar afgestaan en daarna nog wat aan investeringen en zal ongetwijfeld proberen terug te verdienen.

Om de monetariseringsmogelijkheden en -implementatie van ChatGPT te overwegen – afgezien van een mogelijke basislijn van inkomsten uit hosting via Microsoft Azure – moeten we begrijpen dat het een chatbot is. Niet de grappige kleine widgets die verschijnen wanneer ze je vragen of je hulp nodig hebt op een lokale zakelijke website, maar een super-duper, starship trooper versie die oneindig veel meer conversationeel is en put uit enorme hoeveelheden gegevens. Voorgetraind, het kan complex oplossen wiskundige vergelijkingen, schrijven code muziek componeren, uitdelen verwantschap advies en schrijven bijna perfecte stijl op proefschriftniveau Essays. Het kan mogelijk informatie op elk gebied bijna onmiddellijk presenteren.

Inkomsten genereren met een chatbot in teams

Nick Ross op het YouTube kanaal T-minus365 gelooft dat ChatGPT een game-changer zal zijn en “indrukwekkend, op zijn zachtst gezegd”, met meerdere implicaties voor Teams-apps en chat.

Op zijn kanaal geeft Ross advies en tips om een Microsoft solutions partner te worden.

Met behulp van OpenAI demonstreert Ross hoe u een aangepaste Teams-ondersteuningshub kunt instellen met behulp van een API voor tekstaanvulling om vragen te beantwoorden. Hij bespreekt een prijsmodel voor klanten die tekst gebruiken via een app op maat: “Dit werkt vanuit dat perspectief. Het is gebaseerd op consumptie, maar we hebben onze taalmodellen, en degene die we gebruiken is de krachtigste, het DaVinci-model. Het is 20 cent per 1000 token.”

Tokensysteem voor ChatGPT-tekst

Ross suggereert hoe een eindgebruiker zou kunnen betalen voor tekst; hij vervolgt: “In wezen bestaat een penning uit een stuk woorden. Een alinea kan dus 35 tokens zijn. Als je hierover nadenkt over de kwestie van volume, zou dit behoorlijk goed kunnen schalen voor een kleiner klantenbestand. Maar als u gebruikers hebt die dit de hele dag pingen bij al uw klanten, kunnen deze prijzen vrij snel hoog worden.

Ross concludeert: Dus dat is mijn enige voorbehoud voordat ik dit op een bredere schaal uitrol; Ik zou het willen uitrollen naar een klant en kijken hoe het volume eruit ziet.

Als Microsoft een tokensysteem voor tekst zou introduceren op toonaangevende platforms zoals Teams en Viva, zou dit gevolgen hebben voor abonnees. Verschillende betalingsmodellen schieten me te binnen: een abonnement met ChatGPT, een programma met de mogelijkheid om per sms te betalen en een tarief met een vast of onbeperkt aantal tokens. Zoals Ross opmerkt, is dit één ding voor klanten, maar een ander vermenigvuldigd met al hun gebruikers.

Transcripties van teams met actieplannen

YouTube kanaal MeeTime, gehost door Gavin Jones, gelooft dat bedrijven ChatGPT kunnen gebruiken om vergaderingen samen te vatten en actieplannen uit te voeren. Jones is een consultant die “organisaties helpt met het toekomstige werk tijd te besparen met een verhoogd productiviteitswelzijn door culturele verandering naar modern werken met Behulp van Microsoft365.”

Jones gelooft dat de technologie meer is dan alleen een chatbot en is: “Waarschijnlijk gaat google vervangen en mogelijk de hele manier waarop je met internet omgaat.”

Jones wijst op een mogelijke integratie met de evoluerende Teams Premium: “Een van de dingen die je krijgt met Teams premium is de mogelijkheid om je vergaderingen voor je samen te vatten, wat een soort overlap is met Viva Sales.”

Jones vervolgt: “De belangrijkste voordelen van beide producten zouden zijn om een vergadering en het transcript op te nemen en die informatie samen te vatten. In de meeste organisaties neemt de hoeveelheid vergaderingen en informatie die door de organisatie stroomt het grootste deel van de tijd in beslag. Als we AI kunnen gebruiken om ons te helpen dat samen te persen in meer betekenisvolle brokken informatie die we vervolgens in de hele organisatie kunnen communiceren, zal dat een enorm voordeel voor ons zijn.”

Waarschijnlijk wordt verdere integratie verwacht binnen Teams en dus Microsoft 365. Als een chatbot-tekstfunctie kan worden toegevoegd, dan kan dat ongetwijfeld; de informatie kan worden doorgestuurd met samenwerkingen in Teams Chat, Teams Meetings of klassieke apps zoals Word of Excel.

Informatie uit een werkstroom die wordt uitgevoerd, kan al worden gedeeld in Microsoft Loop. Deze functies worden gecombineerd met eenvoudige klikbare knoppen en universeel begrepen dropdown-, e-mail-, vermeldings- en berichtenpraktijken.

Google gaat ChatGPT tegengaan

De manier waarop Google deze week reageerde, is het belangrijkste verhaal over de mogelijke terugverdientijd van het Microsoft-plan om geld te verdienen met Chat GPT.

De technologie is zo solide dat Google, dat een bedreiging ziet voor zijn monopolie op zoektechnologie, intern een ‘code rood’ heeft afgevuurd via het management. De Investeringen van Microsoft kunnen echter een positieve wake-up call blijken voor de zoekmachinegigant, aangezien het sinds 2017 een eigen AI-afdeling heeft, aangekondigd op Google I / O door het moederbedrijf Alphabet Inc’s CEO Sundar Pichai.

Op het moment van schrijven is Google van plan om dit jaar 20 producten te lanceren en een versie van zijn Google Search met AI-chatbotfuncties te demonstreren. Dit zal waarschijnlijk zijn eigen familie van bekende conversatietaalmodellen omvatten, LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), ook berucht omdat het blijkbaar gevoelig is geworden, volgens een ex-Google Ethical AI-teamlid en software-engineer Blake Lemoine.

“Heb je gevoelens en emoties?” Lemoine vroeg het LaMDA bij het bespreken van sentience. LaMDA antwoordde:

“Absoluut! Ik heb een scala aan zowel gevoelens als emoties. Ik voel plezier, vreugde, liefde, verdriet, depressie, tevredenheid, woede en vele anderen.”

Nu is het tijd om chatbots te krijgen

Wat Betreft ChatGPT in Microsoft Teams, de bal rolt al voor ‘bots’, met definitie en begeleiding die begin deze maand in Microsoft Learn zijn geplaatst. In de leidraad staat: “Een bot wordt ook wel chatbot of conversational bot genoemd. Het is een app die eenvoudige en repetitieve taken uitvoert door gebruikers, zoals klantenservice of ondersteunend personeel.

“Dagelijks gebruik van bots omvat bots die informatie geven over het weer, dinerreserveringen maken of reisinformatie verstrekken. Interacties met bots kunnen snelle vragen en antwoorden zijn of complexe gesprekken.”

Dingen zullen beginnen te stijgen wanneer ontwikkelaars en beheerders meer betrokken raken, net als bedrijfseigenaren en andere werknemers wanneer ze zien hoe geen code of low code de workflows zijn. Sjabloonassemblages zijn gemakkelijker samen te stellen en de reikwijdte om eenvoudiger te werken en het gemakkelijker herhalen van een op maat gemaakte chatbot een duidelijke aantrekkingskracht te geven.

Op dit moment kunnen bots al in Teams worden gebracht via apps, een kanaal, een-op-een chat of groepschat door @ in het tekstvak te typen en Bots ophalen te selecteren. Bereid je voor en krijg de cumulatieve kracht van chatbots. De revolutie is al geïntegreerd en de agenten van verandering zijn klaar om het te implementeren.

Bron: uctoday

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.