Terug naar het overzicht

30 april 2023

Waarom Power BI leren? Ontdek de voordelen van Microsoft’s krachtige analysetool

Als u geïnteresseerd bent in een carrière in data-analyse – of eigenlijk elke baan waar u regelmatig met gegevens zult werken – bent u het aan uzelf verplicht om op zijn minst te overwegen Microsoft Power BI te leren.

We zullen zo meteen ingaan op het waarom, maar laten we eerst de vraag beantwoorden Wat is Power BI?

Wat is Microsoft Power BI?

Microsoft Power BI is het toonaangevende business intelligence-platform met meer dan 115 miljoen gebruikers en groeit. Dit is de data-oplossing bij uitstek voor bedrijven over de hele wereld. In 2020 vertegenwoordigde de Power BI-markt meer dan $ 20 miljard, en dat aantal zal naar verwachting verdubbelen tegen 2026. De vraag naar Power BI is enorm en groeit nog steeds.

Dus wat is het geheim van het succes van Microsoft Power BI? Het is veilig, het integreert veel technologie op één handige plek en het is eenvoudig te implementeren. Deze factoren maken het een no-brainer voor veel bedrijven.

In wezen is Microsoft Power BI een verzameling softwareservices, apps en connectors die samenwerken om uw niet-gerelateerde gegevensbronnen om te zetten in coherente, visueel meeslepende en interactieve inzichten. U kunt het verbinden met elk type gegevensbron en krachtige gegevensvisualisaties bouwen.

Als u de Microsoft Power BI-website bekijkt, wordt u in grote letters verteld dat u ‘de kloof tussen gegevens en besluitvorming kunt overbruggen’.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je bergen gegevens hebt over het bestedingspatroon van consumenten. U moet die gegevens opsplitsen om de nuttige patronen te vinden en die gegevens vervolgens verzamelen in een rapport dat een productafdeling kan begrijpen en bestuderen om releases te plannen. Dat is precies het soort taak waarvoor u Microsoft Power BI zou gebruiken, en daarom zijn Power BI-vaardigheden zo belangrijk voor aspirant-gegevensanalisten.

Nog steeds niet overtuigd? Laten we dieper ingaan en zeven redenen bekijken waarom het leren van Power BI de moeite waard is.

1. Het is krachtig

In de kern bestaat Power BI uit drie hoofdtechnologieën:

Power Pivot

Power Pivot is “een technologie voor gegevensmodellering waarmee u gegevensmodellen kunt maken, relaties kunt leggen en berekeningen kunt maken” (Microsoft). U kunt Power Pivot gebruiken om met grote gegevenssets te werken, relaties op te bouwen en berekeningen te maken, allemaal op dezelfde plaats.

Power Query

Power Query is de technologie van Microsoft voor gegevensconnectiviteit en gegevensvoorbereiding. Hiermee hebt u toegang tot gegevens uit honderden verschillende bronnen, van CSV’s tot SQL-databases, en kunt u die gegevens aanpassen aan uw behoeften. U hebt geen code nodig om Power Query te gebruiken en het biedt een intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface.

Power-weergave

Met Power View kunt u uw gegevens visueel vormgeven en verkennen. Het is een zeer krachtige visualisatietechnologie waarmee u diagrammen, grafieken, kaarten en vele andere soorten gegevensvisualisaties kunt maken om eenvoudig te begrijpen, interactieve rapporten en dashboards te bouwen. U kunt het gebruiken in Excel, SharePoint, SQL Server en Power BI.

De kracht van alle drie deze technologieën in combinatie maakt Power BI een one-stop-shop voor veel gegevensanalysetaken, omdat het gegevens kan opnemen uit bijna elke bron of bronnen die uw bedrijf gebruikt; hiermee kunt u alle benodigde gegevensopschoning, organisatie, transformatie en aanvullende berekeningen uitvoeren; en vervolgens formatteert het alles in grafieken en andere visualisaties met eenvoud van slepen en neerzetten. En het kan dat allemaal doen, zelfs als u met zeer grote gegevenssets werkt – honderdduizenden rijen of zelfs meer.

2. Iedereen kan het leren

Power BI is erg krachtig, maar laat je daar niet door afschrikken: het heeft een leercurve die eigenlijk best vriendelijk is. Zoals elke nieuwe applicatie, kost het nog steeds wat tijd om je hoofd rond te wikkelen – dat is waar onze Power Bi-cursussen voor zijn! Maar als u al enige ervaring hebt met Excel, zal Power BI niet al te anders aanvoelen als u eenmaal de basis hebt geleerd.

In sommige opzichten is Power Bi zelfs gemakkelijker te gebruiken dan Excel. Als u het bijvoorbeeld eenmaal onder de knie hebt, is het maken van complexe visualisaties in Power BI een fluitje van een cent en kunt u dit veel sneller doen dan in Excel.

Hier bij Dataquest zijn we ervan overtuigd dat iedereen kan leren coderen, en het leren van programmeertalen zoals Python en R ontsluit een vrij onbeperkte wereld van data-analysemogelijkheden. Maar het valt niet te ontkennen dat Power BI met zijn visuele gebruikersinterface en interface voor slepen en neerzetten waarschijnlijk minder tijd in beslag zal nemen dan een nieuwe codeertaal voor aspirant-gegevensanalisten die nog geen programmeerervaring hebben.

(En als u programmeerervaring hebt, kan Power BI aangepaste Python- en R-code die u schrijft integreren, zodat u nog meer kunt doen!)

3. Het is een veelgevraagde vaardigheid

Er zijn op dit moment tal van banen aan het werven voor kandidaten met Power BI-vaardigheden. U kunt dit eenvoudig zelf bevestigen: zoek gewoon naar “Power BI” op een vacaturesite zoals LinkedIn Jobs. Op het moment van schrijven vermeldt LinkedIn bijvoorbeeld 187.065 banen die ‘Power BI’ bevatten.

Dat komt omdat Power BI dankzij zowel de kracht als de naadloze integratie met microsoft’s suite van andere professionele tools en applicaties – die duizenden en duizenden bedrijven gebruiken – een logisch hulpmiddel is voor elke organisatie die deze gegevens beter wil begrijpen. En tegenwoordig beschrijft dat zowat elk bedrijf op aarde.

Het toevoegen van Power BI vaardigheden en projecten aan je cv zal werkgevers laten zien dat je de data-analyse vaardigheden bezit die ze nodig hebben en dat je al aan de slag bent met een analytics tool die goed integreert met andere tools en databases die ze waarschijnlijk al gebruiken.

4. Het kan je helpen een nieuwe carrière te starten

Zoals we al hebben genoemd, is Power BI een belangrijke vaardigheid voor aspirant data-analisten. Dankzij de relatief gemakkelijke leercurve is het een geweldige manier voor aspirant-analisten om een voet tussen de deur te krijgen in de branche. Maar omdat het zo krachtig is en veel complexiteit kan aanpakken, is het niet zomaar een “beginners” tool. Werkgevers weten dat analisten met Power BI-vaardigheden zelfs geavanceerde analysetaken aankunnen.

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat veel werkgevers analisten met Power BI-vaardigheden nodig hebben omdat ze al zwaar hebben geïnvesteerd in het Microsoft-ecosysteem, en geen enkele andere benadering van data-analyse zo naadloos werkt als Power BI in die context. Zelfs als je geavanceerde programmeervaardigheden hebt, vind je misschien dat potentiële werkgevers meer geïnteresseerd zijn in je Power BI-vaardigheden, omdat ze weten dat je daarmee gemakkelijk rapporten, dashboards en apps kunt produceren die iedereen in het bedrijf gemakkelijk kan gebruiken.

En Power BI is ook een waardevolle vaardigheid in veel andere loopbaanpaden. Bekijk vacatures waarin Power BI wordt vermeld en je ziet functietitels zoals “Power BI Data Analist”, maar ook functietitels zoals deze…

  • Marketing Specialist
  • Datacoördinator Projectmanager
  • CX-analist
  • Systeembeheerder
  • BI-ontwikkelaar
  • Bio-informatica-analist
  • Prestatieanalist
  • Projectingenieur

. . . en nog veel, veel meer. Dat komt omdat tegenwoordig het werken met en begrijpen van data een grote rol speelt in veel banen. Zelfs als u niet de ambitie hebt om als fulltime data-analist te werken, kan het tonen van werkgevers dat u over de vaardigheden beschikt om de gegevens te analyseren en te visualiseren die verband houden met het werk dat u doet, u een grote voorsprong geven op de concurrentie.

5. Het maakt het visualiseren van gegevens eenvoudiger

In een zakelijke context is uw data-analyse alleen de moeite waard als deze begrijpelijk genoeg is om beslissingen te beïnvloeden. En aangezien mensen niet goed zijn in het ophalen van patronen uit spreadsheets met duizenden of miljoenen rijen, betekent dat over het algemeen het visualiseren van die gegevens.

En hoewel er veel manieren zijn om gegevens te visualiseren, zijn er maar weinig zo eenvoudig als de interface voor het bouwen van diagrammen met slepen en neerzetten van Power BI. Zodra uw gegevens zijn opgeschoond en klaar zijn voor analyse, kunt u Power BI gebruiken om prachtige, interactieve visualisaties te maken die in letterlijk slechts enkele seconden zinvolle inzichten ontgrendelen.

Andere hulpprogramma’s voor gegevensanalyse zoals Excel, Python en R kunnen natuurlijk ook grafieken maken, maar geen van hen is zo snel en eenvoudig als Power BI kan zijn als u de basis eenmaal onder de knie hebt.

6. Het kan omgaan met big data

Als je ooit hebt geprobeerd een spreadsheet met honderdduizenden rijen in Excel te openen en er vervolgens een soort berekeningen mee uit te voeren, weet je waarschijnlijk dat hoewel het een geweldig hulpmiddel is voor het werken met gegevens, het niet echt is ontworpen voor het werken met big data.

Power BI was dat wel. Het maakt uploads van datasets zo groot als 10 GB mogelijk, en het kan eigenlijk werken met datasets die nog groter zijn dan die met de juiste instellingen ingeschakeld.

Als u met big data wilt werken, maar liever een GUI hebt dan code te schrijven, is Power BI misschien wel de beste tool voor de taak.

7. Het is leuk!

Toegegeven, dit is subjectief, maar er is iets heel bevredigends aan het werken met Power BI. Het opschonen van gegevens is snel en redelijk intuïtief, en als je eenmaal alles klaar hebt voor visualisatie, is het leuk om gegevens naar verschillende grafiektypen te slepen en neer te zetten en te zien welke soorten patronen je kunt ontdekken.

En omdat het ook een hulpmiddel is voor het maken van presentaties en dashboards, is het bevredigend en leuk om uw grafieken er mooi uit te laten zien. Bovendien betekent de ingebouwde tools voor het delen van rapporten en dashboards (inclusief mobielvriendelijke) dat u de vruchten van uw werk kunt laten zien aan iedereen die geïnteresseerd is.

Bron: dataquest

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.