Terug naar het overzicht

29 maart 2022

Voordelen van het migreren van Access-databases naar Dataverse voor Microsoft Teams

Er zijn veel organisaties over de hele wereld die Microsoft Access gebruiken om belangrijke toepassingen binnen hun bedrijf uit te voeren. Deze worden vaak in eigen huis gemaakt en zijn in de loop van de tijd geëvolueerd, wat soms leidt tot grote en complexe oplossingen.

Wat is Microsoft Access? 

Microsoft Access is een databasebeheersysteem (DMS) waarmee gebruikers een databasestructuur kunnen definiëren, inclusief tabellen, kolommen en relaties, samen met een gebruikersinterface in de vorm van formulieren die naar wens kunnen worden geconfigureerd om gegevens op te maken. 

De eerste versie van Access werd uitgebracht in november 1992 en is daarmee 29 jaar oud! Het feit dat het nog steeds zo breed wordt gebruikt, is zeker een bewijs van de flexibiliteit en bruikbaarheid van de tool.

Access wordt ondersteund door VBA (Visual Basic for Applications), waarmee gebruikers aangepaste code kunnen schrijven om de functionaliteit van Access uit te breiden.

Microsoft Access

Wat is Microsoft Teams? 

Microsoft Teams is een zakelijk communicatieplatform van Microsoft. Teams biedt chat, videoconferencing, bestandsopslag en applicatie-integratie en is, mede dankzij de pandemie, nu in gebruik bij meer dan 270 miljoen maandelijkse gebruikers. 

Microsoft Teams is door zijn eenvoudige integratieframework voor andere applicaties een centrale hub geworden waarin mensen gewend zijn om te werken. 

Bovendien is Microsoft Teams gebouwd bovenop een platform voor bedrijfstoepassingen met een gegevensopslag, Dataverse en een reeks hulpprogramma’s voor het werken met gegevens zoals Power Automate voor automatiserings- en integratiescenario’s. 

Waarom migreren van Access naar Dataverse voor Teams? 

Er zijn veel voordelen van het migreren van verouderde Access-databases naar Microsoft Teams, uw toepassing is niet alleen toegankelijker en ingebed in de natuurlijke workflow van gebruikers, maar is ook veiliger vanwege de Azure Cloud-beveiliging. Daarnaast hebt u toegang tot de Power Platform-functionaliteit om de toepassing uit te breiden.

Microsoft Access

Het migratieproces is momenteel in preview, maar u kunt de documentatie hier lezen: Microsoft Access-gegevens migreren naar Microsoft Dataverse (bevat video) – Power Apps | Microsoft Documenten 

Het migratieproces wordt binnen Access afgehandeld met behulp van de exportfunctie. Zodra dit is voltooid, hebben gebruikers de volgende mogelijkheden beschikbaar: 

  • De mogelijkheid om applicaties te maken die draaien op desktops, laptops, telefoons en tablets
  • Power Virtual Agents gebruiken om virtuele chatbotassistenten met AI te maken
  • Power BI gebruiken om geavanceerde analyses en visualisaties uit te voeren op de gegevens

Er zijn enkele kanttekeningen die momenteel van kracht zijn voor de migratie. Momenteel worden niet alle Access-gegevenstypen ondersteund in Dataverse. 

Zodra uw huidige gegevens in Dataverse zijn, zijn er een wereld van geïntegreerde mogelijkheden beschikbaar, dus het is een geweldige eerste stap in het verplaatsen van uw huidige legacy-systeem naar een moderner, verbonden en capabeler platform. 

Bron: infinitygroup

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.