Terug naar het overzicht

13 maart 2023

Uw weergavenaam wijzigen in Microsoft Teams-vergaderingen – binnenkort beschikbaar?

Op dit moment kun je in Microsoft Teams je weergavenaam niet wijzigen wanneer je deelneemt aan een Teams-vergadering.

Dat kan echter op het punt staan te veranderen, zoals blijkt uit een nieuwe eigenschap die is verschenen in de Api-code voor ontwikkelaars van Microsoft Graph …

Waarom zou ik mijn weergavenaam willen wijzigen?

Er zijn verschillende redenen waarom gebruikers mogelijk meer controle willen hebben over hun weergavenaam wanneer ze deelnemen aan een Microsoft Teams-vergadering:

  • Doorverwijspagina bij deelname aan een externe vergadering. Vaak, als ik deelneem aan een vergadering die wordt gehost door een ander bedrijf, voeg ik mijn bedrijfsnaam graag tussen haakjes toe om duidelijk te maken waar ik vandaan kom.
  • Externe namen opruimen. Soms wanneer gebruikers worden toegevoegd aan een externe tenant, wordt alleen het e-mailadres gebruikt of worden de achternaam en voornaam door elkaar gehaald. Het kunnen opgeven van een “schone” naam draagt bij aan de professionaliteit van een vergadering.
  • Een minder formele naam gebruiken. Voor persoonlijke ontmoetingen zal ik mezelf meestal voorstellen als gewoon “Tom”. Afhankelijk van het type vergadering kan ik mijn weergavenaam wijzigen zodat deze overeenkomt met deze ervaring online.
  • Voor de lol. Wanneer het een interne teamsessie op vrijdagmiddag is waarbij de focus ligt op verbinding en teambuilding, is het misschien leuk om de weergavenamen een beetje door elkaar te halen. Misschien kies je een week een favoriete stripfiguur of tv-ster.
  • Omdat ik dat wil. Het is 2023 en de vrijheid van meningsuiting wordt steeds belangrijker. Als ik mezelf van de ene vergadering naar de andere anders wil vertegenwoordigen, moet ik dat mogen.

Er is schijnbaar al enige eetlust voor deze functie – met de Teams Feedback Portal met veel duplicaties van hetzelfde verzoek.

Waarom kan ik dit niet al doen?

In Zoom is er al een functie waarmee gebruikers zichzelf kunnen hernoemen wanneer ze deelnemen aan een vergadering. Uit de Zoom-documenten“Wanneer de instelling Deelnemers toestaan zichzelf te hernoemen is ingeschakeld, hebt u de mogelijkheid om uzelf tijdens een vergadering de naam te wijzigen. Wanneer hosts deze instelling uitschakelen, ziet u niet de optie om uzelf te hernoemen.

Er is tegenwoordig geen gelijkwaardige functie in Microsoft Teams. Een reden kan een angst zijn (echt of waargenomen) rond imitatie van gebruikers of andere beveiligingsproblemen. Dit zou moeten worden beperkt in elke implementatie van deze functie (bijvoorbeeld door aan te geven dat de naam is bewerkt en de “echte” naam uit Active Directory tussen haakjes of bij mouseover weer te geven).

Wat is er veranderd?

De Microsoft Graph API is hoe ontwikkelaars via code kunnen communiceren met Microsoft Teams. De API bevat een lijst met verschillende commando’s die kunnen worden uitgevoerd en brengt een aantal Teams-constructies in kaart, zoals Gebruikers, Vergaderingen, Kanalen etc.

Om ervoor te zorgen dat ontwikkelaars met de API kunnen werken, is het noodzakelijk dat Microsoft Graph elke eigenschap van deze items en wat ze doen duidelijk documenteert. Aangezien er nieuwe functies worden toegevoegd aan Microsoft Teams, moeten deze objecten worden bijgewerkt.

In de afgelopen dagen is een nieuwe property toegevoegd aan de onlineMeeting-resource, die de eigenschappen voor een Microsoft Teams-vergadering definieert:

allowParticipantsToChangeName

De nieuwe eigenschap heet allowParticipantsToChangeName, met een beschrijving van ‘Hiermee geeft u op of deelnemers zichzelf mogen hernoemen in een instantie van de vergadering’.

Wat zegt dit ons?

We weten nog niet precies wat dit betekent, maar het is redelijk om aan te nemen dat als deze eigenschap hier is, gebruikers die deelnemen aan vergaderingen binnenkort de mogelijkheid hebben om hun eigen weergavenaam in te stellen.

We weten niet hoe dit zal worden weergegeven en of het al dan niet duidelijk zal zijn dat een naam is gewijzigd of niet.

Cruciaal is dat we ook niet weten wat de standaardstatus van deze eigenschap zal zijn. Als het is ingesteld op true, mag iedereen altijd zijn weergavenaam wijzigen, tenzij de organisator van de vergadering of een beheerder anders aangeeft. Als deze echter is ingesteld op false, is deze functionaliteit alleen aanwezig als deze opzettelijk wordt ingeschakeld door een organisator van een vergadering.

Bron: thoughtstuff

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.