Terug naar het overzicht
25 augustus 2023
Top 10 Aanbevolen Methodes Voor Een Veilig Wachtwoord
In het hedendaagse digitale bedrijfsleven is het gebruik van technologie binnen uw organisatie onvermijdelijk. Hoewel technologie je bedrijf ongetwijfeld een voorsprong kan geven in steeds competitievere markten, zijn er veel lastige gebieden om in de gaten te houden. Dit is waarom de interesse in cyberbeveiliging de afgelopen jaren is toegenomen.
Wachtwoordbeveiliging is de beste eerste stap om je cyberbeveiliging te verhogen. Het instellen van een wachtwoord om de gegevens van een entiteit te beveiligen, wordt wachtwoordbeveiliging genoemd. Zodra gegevens met een wachtwoord zijn beveiligd, kunnen alleen degenen met de wachtwoorden toegang krijgen tot informatie of accounts. Echter, vanwege het frequente gebruik van wachtwoorden, neigen mensen hun belang te onderschatten en maken ze onzorgvuldige fouten, wat kan leiden tot beveiligingslekken.
Dit maakt het noodzakelijk voor bedrijven om strategieën te bedenken om werknemers te onderwijzen over de beste praktijken bij het gebruik van wachtwoorden.
5 Dingen die je niet moet doen met wachtwoorden
Bescherm de vertrouwelijkheid van je wachtwoorden door deze vijf “niet-doen” te volgen:
- Noteer wachtwoorden niet op memoblaadjes.
Hoewel je misschien denkt dat het opschrijven van wachtwoorden de wachtwoordbeveiliging verbetert en het moeilijker maakt voor iemand om je wachtwoorden online te stelen, kan het het voor iemand makkelijker maken om je wachtwoorden lokaal te stelen. - Sla wachtwoorden niet op in je browser.
Webbrowsers zijn slecht in het beschermen van wachtwoorden en andere gevoelige informatie zoals je naam en creditcardnummer. Browsers kunnen gemakkelijk worden gecompromitteerd en er is een breed scala aan malware, browserextensies en software die gevoelige gegevens eruit kunnen halen. - Varieer je wachtwoord niet (bijvoorbeeld van PowerWalker1 naar PowerWalker2).
Hoewel dit een veelvoorkomende praktijk is onder digitale gebruikers, zal het waarschijnlijk niet beschermen tegen geavanceerde cyberdreigingen. Hackers zijn veel te slim geworden en kunnen gevarieerde wachtwoorden in een oogwenk kraken. - Zet eerste letter van je wachtwoord niet in hoofdletters om aan de “één hoofdletter” eis te voldoen.
Uit gewoonte zetten de meesten van ons de eerste letter van onze wachtwoorden in hoofdletters om aan de “één hoofdletter” eis te voldoen. Hackers zijn hiervan echter op de hoogte, waardoor het voor hen gemakkelijk is om de positie van de hoofdletter te raden. - Gebruik geen “!” om aan de eis voor symbolen te voldoen.
Maar als je het toch moet gebruiken, zet het dan niet aan het einde van je wachtwoord. Het elders in de volgorde plaatsen maakt je wachtwoord veiliger.
5 Dingen die je wel moet doen met wachtwoorden
Bescherm de vertrouwelijkheid van je wachtwoorden door de volgende vijf “doen” te volgen:
- Maak lange, op frasen gebaseerde wachtwoorden die letters vervangen door cijfers en symbolen.
Bijvoorbeeld, als je “Honey, I shrunk the kids,” kiest, schrijf het dan als “h0ney1$hrunkth3k!d$.” Dit maakt je wachtwoord moeilijker te kraken voor hackers. - Gebruik multifactor authenticatie.
Het is jouw verantwoordelijkheid om alles in je macht te doen om ongure cybercriminelen op afstand te houden. Een van de beste benaderingen is om ze met meerdere lagen van authenticatie te barricaderen. - Gebruik altijd wachtwoorden die langer zijn dan acht tekens en bevatten cijfers, letters en symbolen.
Hoe ingewikkelder het is voor hackers, hoe beter. - Gebruik altijd een ander wachtwoord voor elk account.
Als je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts, geef je cybercriminelen een gouden kans om al je accounts uit te buiten. - Gebruik een wachtwoordmanager.
Een wachtwoordmanager kan de last van het onthouden van een lange lijst met wachtwoorden verlichten, waardoor je tijd vrijmaakt voor productievere taken.
Het handhaven van de beste wachtwoordpraktijken vereist constante waakzaamheid en moeite van jouw kant. Als gevolg hiervan is het het beste om samen te werken met een deskundige managed service provider (MSP), zoals wij, die je kan helpen je beveiliging te verhogen en je gemoedsrust te geven. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend consult.
Meer weten?
Gerelateerde
blogs
Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.