Terug naar het overzicht

24 augustus 2023

Microsoft Teams introduceert DLP-functie ter bescherming van gegevens

In een tijd waarin bedrijven steeds meer vertrouwen op applicaties voor thuiswerken, worden gegevensbeveiliging en -verlies cruciale aandachtspunten. Microsoft Teams heeft onlangs zijn Data Loss Prevention (DLP) -functie uitgebreid naar chat- en kanaalberichten. Deze uitbreiding is bedoeld voor gebruikers met een licentie voor Office 365 Advanced Compliance en voegt een extra beschermingslaag toe voor bedrijfsgegevens.

ZO WERKT HET

Voor organisaties met DLP kunnen er nu beleidslijnen worden opgesteld die het delen van gevoelige informatie in Microsoft Teams-chat of -kanaal voorkomen. Hier zijn enkele praktische voorbeelden.

Bescherming van Gevoelige Informatie in Berichten

Stel je voor dat iemand probeert gevoelige informatie te delen in een Teams-chat of -kanaal met gasten (externe gebruikers). Als er een DLP-beleid is ingesteld om dit te voorkomen, worden berichten met gevoelige informatie die naar externe gebruikers worden gestuurd automatisch verwijderd. Dit proces is vrijwel direct, afhankelijk van hoe het DLP-beleid is ingesteld.

Bovendien blokkeert DLP voor Microsoft Teams gevoelige content wanneer deze wordt gedeeld met Microsoft Teams-gebruikers die gasttoegang hebben in teams en kanalen of externe toegang in vergaderingen en chatgesprekken.

Bescherming van Gevoelige Informatie in Documenten

Wanneer een gebruiker probeert een document met gevoelige informatie te delen met gasten in een Microsoft Teams-chat of -kanaal, en het document bevat gevoelige informatie, zal dit document niet toegankelijk zijn voor die gasten. Dit is alleen het geval als je DLP-beleid SharePoint en OneDrive omvat voor de nodige bescherming. (Als voorbeeld, DLP voor SharePoint wordt zichtbaar in Microsoft Teams en vereist dus dat gebruikers een licentie hebben voor Office 365 DLP, onderdeel van Office 365 E3, maar ze hoeven niet gelicentieerd te zijn voor Office 365 Advanced Compliance.)

Beleidstips voor Gebruikerseducatie

Het doel is niet alleen om fouten van gebruikers te blokkeren, maar ook om ze te onderwijzen over de impact van hun acties op bedrijfsgegevens. Net zoals DLP werkt in Exchange, Outlook, SharePoint Online, OneDrive voor bedrijfssites en Office-desktopclients, verschijnen er beleidstips wanneer een actie in strijd is met een DLP-beleid.

Meer weten?

Neem contact op

Gerelateerde
blogs

Naar alle blogs

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.