Terug naar het overzicht

22 mei 2021

Slack Connect versus Microsoft Teams Connect: is dit beter dan e-mail?

De twee rivaliserende platforms willen de interne bedrijfscommunicatie buiten het kantoor brengen.

Zakelijke communicatie is een fel betwiste markt met een hele reeks verschillende diensten die uw organisatie kan gebruiken voor interne berichtenuitwisseling. Twee bedrijven die in deze ruimte altijd tegen elkaar lijken te staan, Slack en Microsoft Teams, willen nog een stap verder gaan. Ze willen dat bedrijven vanuit hun platform met andere bedrijven praten, in plaats van e-mails te gebruiken.

Slack is een communicatieplatform dat, op zijn meest elementaire, interne instant messaging en document sharing-services biedt aan bedrijven. Managers en medewerkers creëren en gebruiken verschillende ‘kanalen’ om met elkaar te praten en deze kanalen helpen om afdelingen of workflows te onderscheiden, afhankelijk van de voorkeur van de organisatie.

Microsoft Teams is ook een communicatieplatform, maar het legt meer de nadruk op videoconferenties en wordt geleverd met Office 365-integratie. Het ziet eruit en voelt erg aan als Slack, omdat het ook ‘kanalen’ gebruikt voor samenwerking. De twee zijn felle rivalen, maar lijken momenteel hetzelfde doel te hebben: e-mail overbodig maken.

Slack Connect

Slack heeft zijn minachting voor e-mail nooit verborgen gehouden en sommigen zouden zeggen dat het platform volledig is gebouwd met het doel om de verouderde technologie te verpletteren. Maar hoewel bedrijven Slack kunnen gebruiken om intern te praten, waren ze tot voor kort nog steeds afhankelijk van e-mail om iedereen buiten hun organisatie te bereiken. In juni 2020 lanceerde Slack echter een nieuwe functie om dit op te lossen en (in zijn gedachten) e-mail helemaal te doden – Slack Connect.

Gebruikers kunnen verbinding maken met externe partijen door naar de zijbalk in Slack te gaan en op ‘Kanalen toevoegen’ te klikken. Dit biedt twee opties: ‘Een nieuw kanaal maken’ of ‘Door alle kanalen bladeren’ en gebruikers zullen op het eerste moeten klikken. Het kanaal heeft een naam nodig voordat het kan worden gemaakt. Om het te onderscheiden van uw interne kanalen, moet u een uitnodiging sturen naar de externe partij waarmee u wilt spreken. Vanaf daar is de verantwoordelijkheid bij de ontvanger die de link moet accepteren en hetzelfde kanaal aan hun kant moet instellen (in hun eigen Slack-account). Dit wordt vervolgens aan beide kanten geverifieerd en goedgekeurd door accountbeheerders.

Microsoft Connect

Zoals Slack het zou willen, is Microsoft Teams een slechtere versie van zijn platform dat alleen domineert in de ruimte omdat het gebundeld wordt met Microsoft’s Office 365-suite van services – het argument is dat het aan gebruikers wordt opgedrongen in plaats van iets dat ze noodzakelijkerwijs zouden doen kies ervoor om te gebruiken. Microsoft betwist dit natuurlijk, maar het biedt nu een service aan die vergelijkbaar is met Slack Connect, ook wel ‘Connect’ genoemd.

Het is momenteel beschikbaar als ‘preview’, met een volledige release gepland voor later in 2021. Het werkt op dezelfde manier als Slack doordat je het kanaal maakt in je zijbalk, onder het gedeelte ‘Jouw teams’. Het gedeelde kanaal heet ‘Agent Portal Launch’ en zodra je hierop klikt, krijg je een pop-upvenster waarin je een link kunt delen met de beoogde partij. Nogmaals, het heeft de goedkeuring van beheerders aan beide kanten nodig.

Voor en Nadelen

Gebruikers kunnen slechts een maximum van 20 organisaties tegelijk hebben met Slack Connect en het binnenhalen van iemand die nieuw is op gedeelde kanalen betekent dat iemand eruit moet. Houd er rekening mee dat elke verbinding moet worden geverifieerd door de beheerders van uw account en hetzelfde proces aan de andere kant, dus in eerste instantie is het veel meer werk dan een simpele e-mail. Maar als u een groep bedrijven heeft waarmee u regelmatig praat, is het hebben van een gedeeld kanaal gemakkelijker, sneller en werkt u beter samen. U zult zich minder als klanten en partners voelen, en meer als collega’s. Tot nu toe zijn er geen limieten genoemd voor het aantal organisaties waarmee u kunt linken met Microsoft Teams Connect.

Het debat over de vraag of Teams al dan niet zo goed is als Slack is ronduit zinloos, want, zoals het kleinere bedrijf steeds aangeeft, Teams wordt geleverd met Office 365. Slack op zichzelf biedt niet de breedte van services die Microsoft doet, dus de Het grootste voordeel van Teams is het werken binnen een reeks services die veel bedrijven al gebruiken. Door Teams-accounts aan elkaar te koppelen, kunnen verschillende bedrijven tegelijkertijd aan projecten werken. Dit kan worden gedaan met Slack omdat het een integratie heeft met Google Workplace (voorheen G Suite), maar het is niet één holistisch platform, het zijn meerdere providers die zijn samengevoegd.

Als eerste die wordt gelanceerd, heeft Slack Connect echter een voorsprong op nieuwe functies en beveiligingscontroles. Bovendien zal het binnenkort opereren onder Salesforce, wat mogelijk het aantal zakelijke klanten van Slack zou kunnen vergroten. Analisten suggereren dat Salesforce door de overname Slack Connect zal gaan gebruiken als een zakelijke netwerkdienst.

Waarom niet gewoon e-mail gebruiken?

Er zijn een aantal problemen die e-mail teisteren, zoals spam en phishing, die de productiviteit kunnen vertragen en ook de veiligheid van een bedrijf in gevaar kunnen brengen. Voeg daar nog de groeiende lijst van aanvullende diensten aan toe die mensen nu gebruiken om op afstand te werken en verbinding te maken met partners of klanten, die allemaal door IT moeten worden geïnstalleerd en beheerd, en het kan heel snel erg rommelig worden. Het antwoord van Slack is om alles wat je nodig hebt – collega’s, partners, leveranciers, klanten – op één plek te hebben.

Het vereist een betaald Slack-account voor zowel afzender als ontvanger, wat op zichzelf een argument is om door te gaan met e-mail. Hoewel Slack populair is, vooral bij startups, is het maar één service in een zeer competitieve markt. De kans is zeer groot dat de mensen met wie u wilt spreken Microsoft Teams gebruiken, dat naar verluidt halverwege 2020 meer dan 75 miljoen dagelijkse actieve gebruikers heeft overschreden.

Slack is echter vastbesloten om e-mail te stoppen en heeft onlangs een functie aan Connect toegevoegd waarmee gebruikers rechtstreeks berichten kunnen sturen naar personen van buiten hun organisatie. ‘Slack DM’s’ werken op dezelfde manier als Connect doordat gebruikers een uitnodiging sturen naar een persoon bij een andere organisatie die aan beide kanten wordt gecontroleerd door beheerders. De functie werd aanvankelijk gelanceerd met de optie om een ​​op maat gemaakt bericht aan de uitnodiging toe te voegen, maar Slack moest dat stoppen nadat er bezorgdheid was geuit dat het zou kunnen worden gebruikt om beledigende berichten te verzenden. Desondanks is Slack DM’s nu beschikbaar met betaalde accounts en tot dusver is er geen vergelijkbare functie beschikbaar op Microsoft Teams Connect.

Er zijn veel (vaak vergelijkbare) voordelen bij beide services en er is ook voldoende ruimte om nieuwe functies toe te voegen. Maar het moet gezegd worden, er is niet echt genoeg om e-mail eindelijk overbodig te maken.

Bron: cloudpro

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.