Terug naar het overzicht

21 mei 2021

Google introduceert Project Starline voor videoconferenties

Project StarLine: Vanwege de pandemie genieten tools zoals Microsoft Teams en Zoom van groot succes. Maar de persoonlijke, sociale contacten zijn niet zomaar te vervangen. Op dit gebied wil Google in zee gaan met Project Starline om videogesprekken als echte ontmoetingen te laten lijken.

Ter gelegenheid van de Google I/O 2021-ontwikkelaarsconferentie zal het Amerikaanse bedrijf zijn voortgang op Project Starline presenteren. Het prototype van een videoconferentie-oplossing is bedoeld om realistische 3D-opnames te gebruiken om ervoor te zorgen dat gebruikers het gevoel ervaren van een echte ontmoeting in één en dezelfde ruimte. Google beschrijft zijn systeem als een ‘magisch venster’ waardoor deelnemers hun virtuele tegenhangers nog steeds op ware grootte en in drie dimensies kunnen zien. Op deze manier moeten natuurlijke gesprekken worden gevoerd, gebaren worden waargenomen en echt oogcontact tot stand worden gebracht.

Magic Window: de technologie achter de toekomst van virtuele communicatie

Google legt de technologie erachter in eenvoudige bewoordingen uit in zijn nieuwste blogpost: “Om deze ervaring mogelijk te maken, passen we onderzoeksresultaten toe op het gebied van computervisie, machine learning, ruimtelijk geluid en realtime compressie. We hebben ook een baanbrekend lichtveldweergavesysteem ontwikkeld dat een gevoel van volume en diepte creëert dat kan worden ervaren zonder extra bril of headsets. ” De groep probeert de technologie voor gebruikers op de achtergrond te zetten – geen blik op de webcam, geen laptopmonitor die veel te klein is.

Project Starline wordt momenteel alleen getest in een paar Amerikaanse Google-vestigingen, aangezien de fabrikant beweert dat het systeem is gebaseerd op speciaal vervaardigde hardware. Hoewel de marktbereidheid en vooral de financiële betaalbaarheid van zo’n gespecialiseerd videoconferentiesysteem nog ver weg is, gelooft Google dat communicatie van persoon tot persoon in die richting kan en moet gaan. Met onder meer partners uit de zorg zijn de eerste demo’s uitgevoerd om dit jaar verdere proefinstallaties te kunnen uitvoeren.

Bron: researchsnipers

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.