Terug naar het overzicht

08 augustus 2023

Ruimtelijk Geluid in Microsoft Teams: De Toekomst van Videogesprekken

In 2021 introduceerde Apple ruimtelijk geluid voor videogesprekken in FaceTime met macOS Monterey. Dezelfde innovatie is nu beschikbaar op zowel Macs als PC’s in Microsoft Teams, na eerdere tests. Maar wat houdt deze functie precies in?

Wat is ruimtelijk geluid en waarom is het revolutionair?

Ruimtelijk geluid creëert de illusie dat individuen fysiek aanwezig zijn in de ruimte zoals ze op je scherm verschijnen. Hun stem lijkt uit die specifieke positie te komen. Volgens Microsoft is dit meer dan zomaar een nieuwe functie; het verbetert de gesprekservaring.

Het idee is simpel: door het geluid ruimtelijk te maken, kun je gemakkelijker bijhouden wie er spreekt en daarmee vermoeidheid tijdens vergaderingen verminderen.

De uitdaging van realistisch geluid in videogesprekken

Het realistisch simuleren van audio en video in virtuele ontmoetingen is geen eenvoudige taak. We vertrouwen op binauraal horen (met beide oren luisteren) om geluidsbronnen in de echte wereld te identificeren. Echter, de meeste communicatie-apps bieden monofonisch geluid aan waarbij spraak van verschillende deelnemers via één audiokanaal wordt verzonden. Dit haalt de ruimtelijke context weg die we verwachten.

Met Teams Spatial Audio wordt de waargenomen audiopositie van elke deelnemer afgestemd op hun videorepresentatie. Dit maakt het gemakkelijker om te volgen wie er spreekt en vermindert de mentale belasting tijdens meetings.

Het belang van directioneel geluid: Het Cocktail Party Effect

In de jaren ’50 onderzocht psycholoog Colin Cherry het fenomeen dat mensen in staat zijn om zich op één stem te concentreren in een ruimte vol overlappende gesprekken. Hij ontdekte dat directioneel geluid essentieel is voor dit vermogen.

Het beste voorbeeld hiervan is binauraal geluid: twee verschillende stemmen, één in elk oor van een hoofdtelefoon. Microsoft raadt daarom aan om een koptelefoon te gebruiken voor videogesprekken met ruimtelijk geluid.

Voor de optimale ervaring heb je bedrade koptelefoons nodig of draadloze koptelefoons die ruimtelijk geluid ondersteunen. Ironisch genoeg ondersteunen Microsoft’s eigen Surface Earbuds en Surface Headphones 2 deze functie niet.

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.