Terug naar het overzicht

01 december 2022

Power BI versus Tableau: welke Business Intelligence Tool is geschikt voor jou?

Kiezen tussen twee belangrijke business intelligence (BI) tools zoals Microsoft Power BI en Tableau kan een moeilijke keuze zijn als je niet zeker bent van hun verschillen en applicaties.

In recente studies geloofde meer dan de helft van de ondervraagde leidinggevenden niet dat ze de juiste technologie hebben om een digitale transformatie te implementeren. Een van de belangrijkste stukjes van deze digitale transformatiepuzzel is het kiezen van de juiste business intelligence-tool en deze te integreren met de bestaande stapel beschikbare tools en technologie van een organisatie.

Als bedrijfsleider kan het vinden van de juiste business intelligence-tool en het versterken van uw zakelijke gebruikers u helpen de weg naar groei en succes te effenen. Dit artikel verkent de twee populairste zakelijke tools die momenteel op de markt beschikbaar zijn: Power BI en Tableau. Het idee is niet om te zeggen welke tool beter is onder de twee, maar om u te helpen begrijpen welke tool beter bij uw zakelijke vereisten past.

One Size Past niet voor iedereen

Omdat er tegenwoordig tal van opties op de markt beschikbaar zijn, kan het kiezen van de juiste tool en technologie een uitdaging zijn voor bedrijven. Het beantwoorden van de volgende vragen kan u helpen beslissen welke tool past bij uw zakelijke vereisten:

 • Wat zijn de use cases die uw bedrijf wil gebruiken om visualisaties te bouwen?
 • Hoe wilt u dat uw visualisaties eruitzien?
 • Hoe complex is uw data?
 • Wie zijn de zakelijke gebruikers en hoe willen ze de beschikbare gegevens gebruiken en analyseren?
 • Waar zijn uw gegevensbronnen en hoe koppelen ze aan elkaar?

Wat is Power BI?

Power BI, gelanceerd door de technologiegigant Microsoft in 2013, is een interactief en gebruiksvriendelijk datavisualisatieproduct uit de Power Platform-suite van Microsoft. Power BI is voornamelijk gericht op selfservice en enterprise business intelligence.

Producten die worden aangeboden door Power BI:

 • Power BI Desktop– voor data-analyse en het ontwerpen van rapporten
 • Power BI-service: voor samenwerking en distributie van rapporten
 • Power BI Mobile– systeemeigen mobiele applicatie
 • Power BI Report Builder: voor het maken van gepagineerde rapporten
 • Power BI Report Server– on-premise rapportserver
 • Power Query Editor– voor gegevensprofilering en -voorbereiding
 • Power BI Embedded: voor het insluiten van Power BI-rapporten, dashboards en visuals in een toepassing
Bron: Kostenbeheersingsstrategieën voor gezondheids- en life science-organisaties (tableau.com)

Wat is Tableau?

Tableau is een krachtige tool voor datavisualisatie, oorspronkelijk ontwikkeld in 2003 en later overgenomen door Salesforce in 2019. Het kan grote hoeveelheden ruwe gegevens analyseren die kunnen worden begrepen door professionals op alle niveaus in een organisatie.

Producten aangeboden door Tableau:

 • Tableau Desktop– voor data-analyse en het maken van rapporten
 • Tableau Server: on-premise en on-cloud opties
 • Tableau Reader– voor het bekijken van dashboards
 • Tableau Mobile– mobiele applicatie
 • Tableau Prep Builder– selfservice ETL-tool voor het opschonen, mengen en transformeren van gegevens voor analyse

Voorbeeld van tableau dashboard:

power-bi-vs-tableau

De weg naar het kiezen van de juiste tool is niet eenvoudig

Natuurlijk is de weg naar het vinden van de beste technologie tussen Power BI en Tableau niet eenvoudig, maar we zijn hier om u te helpen bij het doorlopen van enkele van de belangrijkste criteria en u te helpen bij het zorgvuldig kiezen van de juiste.

Leren en aanpassingsvermogen door zakelijke gebruikers

Tableau is gespecialiseerd in rijke visualisaties die complexe taken kunnen uitvoeren met snelle drag-and-drop-functionaliteiten. Het biedt ook enkele extra functies als onderdeel van het pakket, maar heeft mogelijk wat hulp van IT nodig om ze te leren en te implementeren. Als je business units sterk afhankelijk zijn van de IT-afdeling voor hun analysebehoeften, dan kan het gebruik van Tableau je helpen een aantal cruciale bedrijfsstatistieken te ontdekken.

Power BI is heel gemakkelijk te leren en op te pikken als uw zakelijke gebruikers al vertrouwd zijn met het gebruik van andere zakelijke hulpprogramma’s van Microsoft. Als uw bedrijf streeft naar selfservice business intelligence, is het leren en aanpassen aan Power BI snel en eenvoudig met wat hulp van IT voor governance. Daarnaast biedt Power BI veel complexe functies en functionaliteiten die door uw IT-team kunnen worden gebruikt voor bedrijfsbrede dashboards op hoog niveau.

Mogelijkheden voor gegevensanalyse en visualisatie

Power BI biedt alle visualisaties die zakelijke gebruikers ooit nodig hebben met een optie om aangepaste visuals van de marktplaats te importeren. Het biedt ook machine learning-mogelijkheden met de beschikbaarheid van Azure Machine Learning Services.

Tableau biedt zijn gebruikers een verbeterde gebruikersinterface-ervaring met dynamische tooltip- en webpaginaobjectfunctionaliteit. De visualisaties zijn zeer krachtig en kunnen complexe gegevens weergeven. Gebruikers kunnen ook extra, aangepaste visuals maken met behulp van de beschikbare keuzes.

Voorstelling

Dit heeft te maken met hoe elk van deze tools grote hoeveelheden gegevens kan verwerken. Als je organisatie een enorme hoeveelheid gegevens heeft die zich uitstrekken tot miljoenen rijen of meer, dan is Tableau de juiste keuze. Dit betekent ook dat u moet investeren in een IT-team dat de gegevens beheert en beheert.

Power BI kan niet meer dan 10 GB aan gegevens verwerken en is een goede oplossing voor kleine tot middelgrote bedrijven. Dit betekent ook dat u het op grote schaal kunt gebruiken bij alle bedrijfsonderdelen zonder dat u IT hoeft te betrekken.

Connectiviteit met gegevensbronnen

Zakelijke gebruikers moeten verbinding maken met een groot aantal gegevenstypen, waaronder bestanden, databases en online toepassingen. Zowel Power BI als Tableau ondersteunen een verscheidenheid aan gegevensbronverbindingen, van native, live of extracten.

Hoewel Tableau verbinding kan maken met een breed scala aan servers en databases, biedt Power BI andere exclusieve connectiviteit met het Microsoft-ecosysteem, waaronder Azure- en Power Apps-services.

Implementatie op locatie of in de cloud

Power BI biedt zowel on-premise als cloudoplossingen aan zijn gebruikers. Hoewel gebruikers de gratis Power BI Desktop-versie kunnen gebruiken voor selfservice business intelligence, zijn complexere taken, zoals streaminganalyse, natuurlijke taalverwerking en waarschuwingen, beschikbaar in de cloudversie van Power BI.

Tableau biedt ook on-premise en cloudoplossingen aan zijn klanten met de overhand op zijn on-premise implementaties.

Als je bedrijf een grote hoeveelheid gegevens heeft die on-premise zijn opgeslagen, geeft Tableau je het resultaat waarnaar je op zoek bent. Aan de andere kant maakt het aanbod van Microsoft van Azure cloud het een betere oplossing als u op zoek bent naar cloudanalyses.

Kosten

Het hangt ervan af hoeveel gebruikers je hebt. Beide platforms bieden gratis opties die goed zijn voor het leren en trainen van uw werknemers. De gratis leermiddelen helpen u ook een idee te krijgen van wat beter bij uw bedrijf past.

Power BI begint bij € 8,40 per gebruiker per maand.

Tableau begint bij 70 per gebruiker per maand.

Bovendien hangt het af van hoeveel applicaties, de combinatie van applicaties en hoeveel gebruikers in het systeem gaan werken. Over het algemeen is Tableau meestal duurder dan Power BI, maar het wordt geleverd met ondersteuning voor big data sets, de verhoogde beschikbaarheid van verschillende visualisaties en enkele andere opties die Power BI niet bevat. Die prijsverhoging voor Tableau via Power BI is echter echt aan jou om voor je bedrijf te beslissen op basis van wat je met de gegevens van je bedrijf wilt doen en of je die extra functionaliteit nodig hebt.

Zoals u kunt zien, zijn er veel verschillende voor- en nadelen aan beide business intelligence-tools. Uiteindelijk komt het er echt op neer wat je organisatie op dit moment data-wise heeft en wat je met die data wilt bereiken.

Bron: smartbridge

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.