Terug naar het overzicht

26 juni 2023

OneDrive je gegevens veilig houdt: Een diepgaande kijk op Encryptie

Dataopslag en veiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zowel voor individuen als voor bedrijven. OneDrive, het cloudopslagplatform van Microsoft, biedt tal van veiligheidsfuncties om je gegevens te beschermen tegen onbevoegde toegang. Een van de belangrijkste functies is de encryptie van bestanden.

Encryptie verwijst naar het proces van het omzetten van platte tekst in code om onbevoegde toegang of onderschepping tijdens de overdracht te voorkomen. Met OneDrive worden alle bestanden versleuteld tijdens het transport met behulp van SSL/TLS-protocollen, dit verzekert de veiligheid van je gegevens tijdens het uploaden en downloaden. Daarnaast versleutelt Microsoft ook alle bestanden in rust op hun servers met behulp van BitLocker cryptografietechnologie.

Wat betreft gebruikerscontrole over de encryptie-instellingen, stelt OneDrive gebruikers in staat om hun eigen encryptiesleutels te beheren voor een extra beveiligingslaag. Dit betekent dat zelfs Microsoft beheerders geen toegang hebben tot je bestanden zonder toestemming van de gebruiker die de sleutel beheert. Over het geheel genomen bieden de robuuste versleutelingsfuncties van OneDrive gemoedsrust voor gebruikers die gevoelige informatie veilig willen opslaan in de cloud.

Hoe werkt OneDrive en Dataencryptie?

Encryptiemethoden gebruikt door OneDrive

OneDrive, de cloudgebaseerde opslagdienst van Microsoft, staat bekend om de hoogwaardige beveiligingsfuncties die de gebruikersdata beschermen. Het maakt gebruik van zowel server-side als client-side encryptiemethoden om de veiligheid van de geüploade bestanden te garanderen. Wanneer een gebruiker een bestand upload naar OneDrive, wordt het eerst versleuteld met behulp van de 256-bits Advanced Encryption Standard (AES). Deze encryptie gebeurt aan de client-side voordat de gegevens over een SSL/TLS-veilige verbinding naar Microsoft-servers worden gestuurd.

Aan de serverzijde slaat OneDrive alle gebruikersdata op in versleutelde vorm. Het gebruikt BitLocker schijfencryptie technologie om de harde schijven te versleutelen waar de opgeslagen bestanden zich bevinden. Dit zorgt ervoor dat zelfs als iemand onbevoegd toegang krijgt tot deze schijven, ze de bestanden niet kunnen lezen of kopiëren zonder de juiste decoderingssleutels.

OneDrive laat gebruikers ook toe om een extra beveiligingslaag toe te voegen door Personal Vault te activeren. Personal Vault is een beschermd gebied binnen OneDrive dat tweefactorauthenticatie vereist en BitLocker encryptietechnologie gebruikt voor extra veiligheid. Alle bestanden en mappen die zijn opgeslagen in Personal Vault worden automatisch in rust versleuteld met behulp van de 256-bits AES-encryptiestandaard.

Hoe OneDrive je Data in Transit Encrypteert

Als het aankomt op data in transit, gebruikt OneDrive voor alle communicatie tussen het toestel van de gebruiker en de cloud-servers de standaard industrie TLS/SSL (Transport Layer Security/Secure Sockets Layer) protocollen.

TLS/SSL-protocollen zijn ontworpen om te zorgen dat alle data die tussen het toestel van de gebruiker en de server wordt verstuurd, wordt versleuteld en dus niet kan worden onderschept door onbevoegde derde partijen. Dit betekent dat wanneer je bestanden upload of download van je OneDrive account, je data beschermd is tegen afluisteren of manipulatie tijdens de overdracht. Bovendien, Microsoft updatet deze protocollen regelmatig om eventuele nieuwe kwetsbaarhedenof opkomende bedreigingen aan te pakken.

Hoe OneDrive je Data in Rust Versleutelt

Bij versleuteling in rust gebruikt OneDrive de industriestandaard AES (Advanced Encryption Standard) algoritme met een sleutellengte van 256-bits. Het versleutelingsproces begint zodra je een bestand uploadt naar OneDrive, dit zorgt ervoor dat je gegevens veilig blijven terwijl ze worden opgeslagen. Telkens wanneer je een bestand van OneDrive opent of downloadt, vindt de decodering op de achtergrond plaats om ervoor te zorgen dat je het bestand zoals bedoeld kunt bekijken en bewerken.

Hoe OneDrive je Versleutelingssleutels Opslaat

OneDrive slaagt je versleutelingssleutels op in een beveiligde, geïsoleerde omgeving bij Microsoft. Deze sleutels worden gebruikt om je versleutelde gegevens in rust te decoderen elke keer dat je toegang nodig hebt tot je gegevens. Microsoft beheert deze sleutels, maar ze worden veilig bewaard en zijn niet toegankelijk voor werknemers van Microsoft zonder uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker.

OneDrive biedt gebruikers ook de mogelijkheid om hun eigen aangepaste versleutelingssleutels te genereren en te beheren. Deze sleutels, ook wel bekend als klantspecifieke sleutels, zijn uniek voor elke gebruiker en kunnen worden gebruikt om te voorzien in specifieke beveiligingsbehoeften.

OneDrive, Gebruikersauthenticatie en Toegangscontrole

OneDrive maakt gebruik van Microsoft Azure Active Directory (Azure AD) voor gebruikersauthenticatie en toegangscontrole. Dit zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot je gegevens. Azure AD ondersteunt een scala aan authenticatiemethodes, zoals meervoudige authenticatie, biometrische authenticatie en apparaatregistratie.

Naast versleuteling en toegangscontrole biedt OneDrive ook uitgebreide auditlogboeken. Hierin wordt alle activiteit bijgehouden, inclusief wie toegang heeft gehad tot bestanden, wie veranderingen heeft aangebracht en wanneer deze veranderingen zijn aangebracht. Zo kun je een volledige geschiedenis van je bestandsactiviteit bekijken en eventueel verdachte activiteiten opmerken.

Conclusie

De geavanceerde versleutelingsfuncties en robuuste beveiligingsprotocollen van OneDrive zorgen ervoor dat je gegevens altijd veilig zijn, of ze nu in transit of in rust zijn. Van tweefactorauthenticatie tot klant-gedefinieerde encryptiesleutels, OneDrive garandeert dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot je gegevens. Dit gaat gepaard met krachtige toezichttools om datalekkage te voorkomen en gedetailleerde auditmogelijkheden voor totale transparantie. Kortom, of je nu gegevens voor persoonlijk gebruik opslaat of bedrijfskritische informatie beheert, OneDrive biedt een veilige, betrouwbare en flexibele oplossing voor al je dataopslagbehoeften.

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.