Terug naar het overzicht

17 september 2023

Microsoft is bezig met een offline modus voor OneDrive

Gebruikers van Microsoft’s cloudopslag- en synchronisatiedienst OneDrive kunnen binnenkort enkele functionaliteiten van de dienst in een browser gebruiken terwijl ze offline zijn.

De meeste OneDrive-gebruikers linken de dienst aan de cloud. Hoewel de OneDrive-client ondersteuning biedt om sommige bestanden en mappen te markeren voor offline beschikbaarheid – zodat ze toegankelijk zijn zelfs als er geen internetverbinding is of als Microsoft besluit de toegang tot het account te blokkeren – is het duidelijk dat de bestanden van de meeste gebruikers alleen online beschikbaar zijn.

De nieuwe offline-modus

De nieuwe offline-modus van OneDrive verandert dat tot op zekere hoogte. Microsoft is van plan om deze in november 2023 als preview te lanceren en een maand later voor alle OneDrive-gebruikers uit te rollen.

Offline Modus is een nieuwe functie die volgens Microsoft alleen in de browser werkt. In feite voegt het de mogelijkheid toe om “bestanden te bekijken, sorteren, hernoemen, verplaatsen, kopiëren en verwijderen”, zelfs als er geen internetverbinding is.

Bovendien kunnen OneDrive-gebruikers elk bestand dat offline beschikbaar is op het lokale systeem openen en gebruiken. Alle wijzigingen die aan deze bestanden worden aangebracht, bijvoorbeeld het bewerken van tekst in een Word-document, worden automatisch gesynchroniseerd zodra er een internetverbinding is gevestigd.

Microsoft onthult geen specifieke kenmerken, bijvoorbeeld of de functie beperkt is tot bepaalde browsers.

De functie lijkt vergelijkbaar met de offline-mogelijkheden van Google Drive. Het valt nog te bezien of Microsoft ook de toegang tot Chrome en Edge zal beperken. Google-gebruikers moeten daarnaast een browserextensie installeren als ze Drive op het web gebruiken. Dit is de enige optie om Google Docs, Google Sheets en Google Slides offline te gebruiken.

Het vermogen om te werken aan bestanden die lokaal beschikbaar zijn, is niet nieuw. OneDrive-gebruikers kunnen, in theorie, op elk moment elk bestand bewerken dat lokaal beschikbaar is, ongeacht de status van de internetverbinding.

De offline modus voegt deze mogelijkheid toe aan de webbrowser. Dit kan nuttig zijn voor gebruikers die het meeste bewerken en beheren in de browser doen. Het lijkt er echter op dat OneDrive-gebruikers die lokaal op hun apparaten bewerken en beheren hier niet echt van zullen profiteren.

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.