Terug naar het overzicht

08 september 2023

Beëindiging van Microsoft Stream Classic en Te Nemen Stappen

Indien jouw organisatie video-bestanden heeft opgeslagen in Microsoft Stream Classic, is het nu tijd om deze naar SharePoint of OneDrive te verhuizen.

Microsoft heeft onlangs aangekondigd dat het op 15 april 2024, Microsoft Stream Classic voor commerciële en educatieve gebruikers met pensioen zal gaan.

Als jouw Stream-beheerder echter geen verlenging heeft aangevraagd, kunnen jouw gebruikers al geen nieuwe video’s meer uploaden naar Stream Classic. Als jouw Stream-beheerder wel een verlenging heeft aangevraagd, dan zal deze uiterlijk beschikbaar zijn tot 15 september 2023. Na 15 september kunnen gebruikers nog wel toegang krijgen tot hun video’s, maar ze kunnen geen nieuwe video’s toevoegen.

Video’s moet voor 15 april 2024 uit Stream Classic worden gemigreerd en naar SharePoint of OneDrive worden verplaatst. Vanaf 16 april 2024 zal Microsoft beginnen met het afbouwen van het Stream Classic-platform en alle video’s die zich daar nog steeds bevinden, verwijderen.

Commerciële pensioendatums

Overheidscommunity Cloud (GCC)

Als je in een GCC-huurder zit, dan is jouw aftelling net begonnen omdat de migratietool net is uitgebracht in de overheidscloud op 30 juli 2023.

Voor klanten in de overheidscloud zullen er na 30 oktober 2023 geen nieuwe video’s meer kunnen worden geüpload, tenzij de beheerder de deadline uitstelt tot uiterlijk 30 januari 2024.

Gebruikers kunnen tot 30 maart 2024 toegang krijgen tot niet-gemigreerde video’s, tenzij hun Stream-beheerder een verlenging aanvraagt. De Stream-beheerder kan een verlenging aanvragen tot 30 juli 2024, waarna video’s niet langer beschikbaar zullen zijn voor gebruikers of Stream-beheerders. Voor alle content die is gemigreerd, blijven omleidingslinks voor Stream Classic-links en ingesloten codes functioneren tot 15 februari 2025.

Pensioendatums GCC

Stream Classic-links en ingebedde codes verwijzen niet meer naar gemigreerde bestanden op OneDrive en SharePoint 15 februari 2025 N.v.t.

Waar migreren we video’s naar?

Bijna drie jaar lang hebben we automatisch vergaderopnamen opgeslagen in OneDrive en SharePoint. Deze video’s worden vervolgens bekeken met de nieuwe Stream-app binnen Microsoft 365. Dit is waar video’s uit Stream Classic naartoe moeten worden gemigreerd – SharePoint en OneDrive. Ook hier moeten nieuwe video’s worden opgeslagen.

Microsoft voorzag in een Stream-migratie tool en proces om video’s uit Stream Classic naar SharePoint en OneDrive te verplaatsen. Ter overbrugging tijdens deze verandering stelt de migratietool omleidingen in van Stream Classic naar de plek in SharePoint of OneDrive waar de video naartoe is gemigreerd. Deze omleidingen zijn tijdelijk, dus methoden die worden gebruikt om gebruikers naar Stream Classic te leiden moeten worden vervangen vóór 15 februari 2025, wanneer deze omleidingen niet meer zullen werken.

Video’s toevoegen aan SharePoint en Teams

Je kunt nu video’s weergeven op je SharePoint intranet of Teams-webpagina met behulp van meer dan alleen het Stream-webdeel. In plaats van het gebruik van links, een ingebedde code, of het Stream-webdeel, kun je het File and Media webdeel, Hero webdeel of Highlighted Content webdeel gebruiken om video’s die direct in je intranetsite zijn opgeslagen te tonen. Je kunt ook afspeellijsten aanmaken die kunnen worden weergegeven met behulp van het List webdeel op SharePoint-webpagina’s. Binnenkort zullen de verschillende weergaven binnen het Highlighted Content webdeel video inline tonen wanneer deze aan intranet-webpagina’s worden toegevoegd – karoussel- en filmstripformaten (september 2023) – waarmee nog meer videoweergave-opties worden geboden.

Een nieuw Stream-webonderdeel zal binnenkort beschikbaar zijn (15 september 2023) dat ook kan worden gebruikt om video’s die zijn opgeslagen in SharePoint of OneDrive toe te voegen aan SharePoint-webpagina’s.

Voor gevallen waarin je een link naar of een video op een ander systeem in je netwerk nodig hebt, kun je nog steeds video’s embedden of direct linken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de SharePoint-rechten correct hebt ingesteld om video’s te delen – vooral gemigreerde video’s – zodat ze buiten de Microsoft 365-omgeving op je netwerk kunnen werken.

Wat ontbreekt er?

Hoewel het Stream Product Team geprobeerd heeft de functies te behouden bij de overgang naar de nieuwe Stream-app, ontbreken er momenteel twee opvallende functies. De meest prominente hiervan is de mogelijkheid om de uiteinden van een video te trimmen. Microsoft raadt aan om Clipchamp hiervoor te gebruiken totdat de nieuwe ‘Verbergen’-functie in de toekomst in Stream wordt uitgebracht. De tweede functie is de mogelijkheid om een Microsoft Formulier bovenaan een video weer te geven. Deze functie staat momenteel niet op de roadmap en wordt mogelijk niet vervangen.

Clipchamp voor het bijsnijden

In december 2022 verwierf Microsoft de videobewerkingssoftware Clipchamp. Deze tool is momenteel beschikbaar voor individuen en zal de komende twee maanden deel uitmaken van Enterprise-licenties. De Microsoft 365-roadmap toont dit als uitgerold aan het einde van augustus 2023 bij gerichte release-huurders, met de verwachting dat het tegen midden oktober bij iedereen uitgerold zal zijn. Het zal mogelijkheden hebben zoals het trimmen of samenvoegen van video-opnamen, het toevoegen van tekstoverlays, het opnemen van scherm of webcam, en meer met video’s die worden opgeslagen in OneDrive of SharePoint.

Hoe te migreren

Microsoft heeft een Stream-migratietool beschikbaar gesteld in de tenant om videobestanden van Stream Classic naar SharePoint / Teams en OneDrive te migreren. Alle video’s worden in containers geplaatst op basis van of de video al dan niet een bedrijfsbrede video is, en vervolgens per eigenaar. Eigenaren kunnen een Stream-videogroep zijn (als je video’s van O365 Video’s naar Stream Classic hebt gemigreerd), een Microsoft 365-groep, een individuele gebruiker of een wees. Wezen zijn video’s waarvan de eigenaar niet langer bij de organisatie betrokken is. De container wordt bepaald door wie de eigenaarstoestemmingen heeft of wie de video naar Stream Classic heeft geüpload.

Je kunt een video-overzicht van het migratieproces bekijken op de Stream Migration-overzichtspagina op https://aka.ms/StreamMigration Deze video leidt je door het hele proces en laat je zien hoe de migratie-ervaring is.

Overwegingen bij het plannen van jouw migratie

  • Microsoft zal GEEN van jouw content migreren.
  • Je hebt jouw Sharepoint-beheerder nodig om de Stream Migratie-tool uit te voeren.
  • Als je geen nalevingsregels hebt over hoe lang je videobestanden moet bewaren, onthoud dan dat tot juli 2021 alle vergaderopnamen in Teams automatisch werden opgeslagen in Stream Classic. Je hoeft misschien niet alle video’s in Stream Classic te bewaren/migreren.
  • Vraag jouw Stream-beheerder om het Content Inventory-rapport uit te voeren. Als het veld “Laatst bekeken” leeg is, betekent dit dat de video in meer dan twee jaar niet is bekeken. (Juli 2021 is wanneer Microsoft begon met het bijhouden van de laatste datum waarop een video werd bekeken.)
  • Video’s die 15GB of groter zijn, moeten handmatig worden gemigreerd. De migratietool zal deze niet migreren.
  • Als je een Stream-beheerder bent, maar je geen ervaring hebt met het beheren van bestanden in SharePoint, zoek dan een SharePoint-inhoudseigenaar en beheerder om je te helpen meer te leren over bestandsbeheer en rechten. Je zult moeten nadenken over hoe je omgaat met videobestanden, omdat het beheren van bestanden en rechten in SharePoint / Teams / OneDrive verschilt.

Migratiebronnen

Microsoft biedt volledige documentatie om je te helpen tijdens jouw reis van het verhuizen van Stream Classic naar de Stream-app met bestanden opgeslagen in SharePoint / Teams en OneDrive. De volgende bronnen zijn een geweldige plek om te beginnen met het migreren van jouw video’s of om te beginnen met het gebruik en het benutten van de nieuwe Stream-app in Microsoft 365.

Meld je aan voor tweewekelijkse Office Hours-gesprekken met de Stream-productgroep – https://aka.ms/StreamConnect
Overzicht van nieuwe Stream voor gebruikers – https://aka.ms/NewStream
Migratiedocumentatie – https://aka.ms/StreamMigration
FAQ’s over Stream en Stream-migratie – https://aka.ms/StreamFAQ
Stream Blog in de Microsoft Tech-community – https://aka.ms/StreamBlog
Stem op functie-ideeën – https://aka.ms/StreamIdeas

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.