Terug naar het overzicht

17 februari 2023

Microsoft Viva: wat is het en hoe kan het uw bedrijf ten goede komen?

Als je ooit bent gestopt om te kijken naar hoeveel apps er bij je Microsoft 365-licentie worden geleverd, zul je misschien verrast zijn. Natuurlijk abonneren de meeste organisaties zich op de bekendste apps, zoals Word, Excel en Teams, maar er is een schat aan geweldige technologie waarvoor u al betaalt – en er zijn tal van redenen waarom Viva op uw radar zou moeten staan.

Microsoft Viva is een platform voor werknemerservaring dat behendig communicatie, kennis, leren, bronnen en inzichten samenbrengt, de workflow helpt verbeteren en individuen en teams aanspoort om op hun best te werken. Het heeft veel nieuwe functies die u kunnen helpen om georganiseerder en productiever te zijn, u meer verbonden te voelen en balans te creëren, zelfs op een drukke hybride werkplek.

Breng teams weer bij elkaar

Dat gevoel van verbondenheid is vooral belangrijk in de post-Covid-beroepsbevolking. Na het bloedstollende effect van een wereldwijde pandemie en het gevoel van isolatie van een ongeplande periode van thuiswerken, kan Viva een welkom gevoel van verbondenheid creëren. Het helpt om iedereen te verbinden, van de CEO tot de nieuwste junior en geeft inzicht in waar elk teamlid aan werkt. Of het nu thuis, op kantoor of waar u ook werkt, u kunt een idee krijgen van het team om u heen.

Een van de slimme dingen die Viva doet, is bruikbare inzichten toevoegen, waarbij gegevens worden gebruikt om u te helpen betere werkmethoden vast te stellen. Het verzendt deze inzichten in een dagelijkse e-mail, samen met een takenlijst en enkele prompts. Troy Adams, Managing Director van TechPath: “Als ik gisteren in een e-mail suggereerde dat ik over een paar weken een teamlid op een klantproject zou opvolgen, zal Viva vragen of ik dat in mijn agenda wil plannen of een herinnering wil instellen. Als ik plat ben geweest, herinnert Viva me er misschien aan om een beetje down time in te plannen. Voor iedereen die jongleert met werk, huis, gezin en leven, is het een geweldige manier om wat balans te vinden en tegelijkertijd te voorkomen dat je iets belangrijks mist.’

Hij voegde eraan toe: ‘Misschien is mijn favoriete element van Viva de manier waarop het een gevoel van doel ondersteunt. Vooral wanneer we niet allemaal tegelijk op kantoor zijn, kan het voor teamleden gemakkelijk zijn om het gevoel te verliezen van waar hun rol past en waarom het belangrijk is. Viva stelt het hele personeelsbestand in staat om te zien hoe hun werk de organisatie beïnvloedt, en er zijn objectieve en belangrijke resultaten (OKR) sjabloonideeën voor elk onderdeel van het bedrijf.’ Het toont niet alleen organisatiedoelen, maar ook de ingewikkelde elementen die nodig zijn om dat doel te bereiken – dus als een doel bijvoorbeeld is om de klanttevredenheidsscores met 10% te verhogen, kan het marketingteam worden belast met het ontwerpen en verzenden van nuttige follow-up-e-mails die hulp bieden na de verkoop, het verkoopteam kan hun proces aanpassen om klanten te adviseren over hoe ze meer uit hun aankoop kunnen halen, terwijl het schoonmaakteam zichtbare tekenen kan vertonen die aangeven hoe vaak ze klantomgevingen ontsmetten. Iedereen kan zien dat ze bijdragen aan een breder doel buiten hun eigen gebied.

Ondersteuning van persoonlijke en carrièregroei

Netjes aansluiten bij dit gevoel van teamprestatie is de manier waarop Viva persoonlijke groei ondersteunt. Op vrijwel dezelfde manier als organisatiedoelen, kan het ook worden gebruikt om ons te helpen werken aan persoonlijke en carrière-ambities, waarbij we elke stap afvinken naarmate we vorderen. Wanneer we ons gesterkt voelen, denken we beter, zijn we creatiever en beter in het oplossen van problemen. Microsoft heeft het element van de balans tussen werk en privé ook serieus genomen – ze hebben zelfs samengewerkt met Headspace om welzijnsinformatie te verstrekken in zijn dagelijkse e-mail. Soms is die herinnering om voor onszelf te zorgen net zo belangrijk als de prompt om een werktaak uit te voeren – vooral wanneer we werken zonder de fysieke nabijheid van een ondersteunend team om in te checken. Viva probeert niet de plaats in te nemen van die menselijke interactie, meer om te ondersteunen en te verbeteren wat er is, en om ons het gevoel te geven dat, hoewel we ze niet kunnen zien, ons team overal om ons heen is en onze uitdagingen en onze successen deelt. Als team bereiken we meer.

Bron: techpath

Meer weten?

Neem contact op

Gerelateerde
blogs

Naar alle blogs

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.