Terug naar het overzicht

22 juli 2022

Microsoft Teams voegt een Facebook-kloon toe

Storyline/Viva Engage/Viva Connections, de nieuwe manier om het management op het werk op te zuigen.

Voor degenen onder u die van performatief netwerken op het werk houden om vooruit te komen, zult u blij zijn om te weten dat Microsoft een nieuw platform heeft om contact te maken met uw collega’s: Storyline, die er heel erg uitziet alsof Microsoft Facebook zag en dacht, ja, dat kunnen we doen.

Vreemd genoeg lijkt Microsoft niet eens te kunnen beslissen hoe het zijn nieuwe netwerk moet noemen. In een video noemt het bedrijf het nieuwe netwerk Microsoft Viva Engage.

In een ander geval noemt Microsoft het nieuwe platform Storyline. Ze zien er identiek uit en hebben dezelfde functie: u kunt berichten plaatsen in de feed van uw bedrijf, groepen maken en verhalen vertellen in de geest van Facebook en Instagram. Opmerking van de redacteur: Microsoft zegt dat Storyline een functie is van Viva Engage, een Facebook-achtige feed met berichten en / of verhalen.

Ze draaien allemaal bovenop Microsoft Viva, wat de inspanning van Microsoft was om het intranet van uw bedrijf te vervangen toen het vorig jaar werd gelanceerd door Viva Connections, Viva Insights, Viva Learning en Viva Topics. Viva Connections werd aangekondigd als een virtuele plek voor interacties met werknemers, wat in feite klinkt als de voorloper voor Storyline / Viva Engage. Dus ja, dat zijn nu drie namen voor wat in wezen hetzelfde is.

Maar wacht – heeft Microsoft niet al een sociaal netwerk? Nou ja, het heeft er twee: Microsoft kocht Yammer tien jaar geleden voor $ 1,2 miljard en sindsdien is het samenwerkingsplatform geïntegreerd in Office en Teams, waar … je hebt het waarschijnlijk nog nooit gebruikt. En natuurlijk kocht Microsoft LinkedIn in 2016 voor $ 26,2 miljard, wat de de facto site is geworden voor het oppoetsen van je cv en jezelf positioneren als een zakelijke beïnvloeder.

Volgens Microsoft zal Storyline in augustus in de openbare preview openen. De Communities-app voor Teams wordt omgedoopt tot Viva Engage. Huidige Yammer-klanten kunnen Viva Engage implementeren en vastzetten op de linkerrail van Teams via het Teams-beheercentrum. Berichten die in Storyline worden gemaakt, bereiken Microsoft Viva Connections, Outlook, Teams en Yammer via een nieuw tabblad Storylines.

In wezen is de nieuwe Viva Engage een rebranding van Yammer. “De Yammer-webervaring en de native mobiele Yammer-apps blijven deel uitmaken van Microsoft 365 SKU’s en dezelfde community’s, verhaallijnen en verhalen worden beschikbaar gesteld via zowel Yammer als de nieuwe Viva Engage-app”, aldus Microsoft.

Microsoft zegt ook dat hoewel Viva Engage zonder extra kosten beschikbaar wordt gesteld aan commerciële Microsoft 365-klanten, uw bedrijf een Yammer-licentie nodig heeft om de app te gebruiken.

Toch kun je met Storyline nog steeds virtueel luisteren naar lessen die je chief executive heeft geleerd in de bedrijfswereld en inspirerende berichten van je HR-afdeling. Je kunt zelf inspirerende berichten plaatsen, reageren met emoji (de “biddende handen” is een favoriet) en bedrijfsreferenties over je tijdlijn verspreiden. Je kunt berichten plaatsen over je werk en andere interessante mensen in je bedrijf volgen om meer over hen te weten te komen, zegt Microsoft. Je kunt korte video’s delen om jezelf uit te drukken.

En als je je zorgen maakt dat Storyline / Viva Engage / Viva Connections gewoon meer rommel aan je digitale levensstijl zal toevoegen als nog een andere plek waar iets cruciaals kan worden opgeslagen – nou, Storyline / Viva Engage / Viva Connections zal worden geïntegreerd in Teams, zegt Microsoft. Dat betekent dat inhoud doorzoekbaar is, dus als je baas een nieuwe foto van zijn favoriete huisdier plaatst, kun je het snel “liken” – als de melding Storyline / Viva Engage / Viva Connections je niet al waarschuwt. Binnenkort ben je in een mum van tijd associate vice president!

In meer praktisch nieuws kondigde Microsoft ook Excel Live aan, een manier om samen Excel-documenten binnen Teams te bewerken. Dat zal waarschijnlijk handig zijn voor het bespreken van zaken tijdens Teams-gesprekken tussen klanten, bedrijfsleiders en gewone werknemers. Natuurlijk, wie heeft daar tijd voor?

Bron: pcworld

Meer weten?

Neem contact op

Gerelateerde
blogs

Naar alle blogs

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.