Terug naar het overzicht

20 december 2021

Microsoft duwt het Configuratiescherm opzij in de nieuwste Windows 11-updates

Degenen die dapper genoeg waren om Windows 11 te downloaden, hebben misschien gemerkt dat, hoewel het nieuwe besturingssysteem aantrekkelijker is dan de vorige, sommige interfaces vastzitten in het stenen tijdperk.

Als ik Windows 10-elementen zou moeten rangschikken naar de meeste die een visuele revisie nodig hebben, zouden de Verkenner, Apparaatbeheer en Configuratiescherm mijn top drie zijn. De app voor bestandsopslag kreeg de aandacht die het hard nodig had, maar Windows negeerde de andere twee. Hoewel gewone gebruikers minder snel naar Apparaatbeheer sluipen, is het Configuratiescherm de eerste plaats waar sommige mensen naartoe gaan als ze instellingen willen aanpassen.

In plaats van dit verouderde onderdeel te reviseren, lijkt Microsoft het te strippen voor onderdelen. In een stap in de richting van het verwijderen van het Configuratiescherm van Windows, heeft Microsoft de geavanceerde netwerkinstellingen verplaatst naar een nieuw gebied binnen de Instellingen-apps. Hier vindt u deelopties voor netwerkdetectie, het delen van bestanden en printers en het delen van openbare mappen.

Configuratie scherm windows 11
Configuratie scherm windows 11

Microsoft schetste de machtsoverdracht in release-opmerkingen voor Windows 11 Insider Preview Build 22509:

  • We hebben de geavanceerde instellingen voor delen (zoals netwerkdetectie, het delen van bestanden en printers en het delen van openbare mappen) verplaatst naar een nieuwe pagina in de app Instellingen onder Geavanceerde netwerkinstellingen.
  • We hebben enkele updates aangebracht op de apparaatspecifieke pagina’s onder Printers en scanners in Instellingen om meer informatie over uw printer of scanner rechtstreeks in Instellingen weer te geven, indien beschikbaar.
  • Sommige toegangspunten voor netwerk- en apparaatinstellingen in het Configuratiescherm worden nu omgeleid naar de overeenkomstige pagina’s in Instellingen.

Niet alleen dat, maar koppelingen voor het verwijderen van apps en updates die u ooit naar het Configuratiescherm brachten, leiden u nu naar de app Instellingen (Instellingen> Windows Update> Updategeschiedenis).

Microsoft is transparant geweest over het lot van het Configuratiescherm en noemt deze laatste wijzigingen onderdeel van een “voortdurende inspanning om instellingen van het Configuratiescherm over te brengen naar de app Instellingen”.

Nu het menu Instellingen nu de belangrijkste functies van Windows 11 bevat, ziet het Configuratiescherm er schaars uit. Sommige opties blijven in de verouderde app voor legacy-doeleinden, maar het begint te voelen alsof Microsoft het Configuratiescherm binnenkort van de levensondersteuning kan halen zonder de paar “pro”-gebruikers die het nog steeds gebruiken boos te maken.

Bron: gizmodo

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.