Terug naar het overzicht

24 mei 2022

Microsoft begint met het testen van het nieuwe ontwerp van Windows 11 voor OneNote

Al in augustus 2021 beloofde Microsoft dat OneNote op Windows 10 en Windows 11 de komende maanden een reeks belangrijke functie-updates zal ontvangen als onderdeel van de inspanningen van de techgigant om meerdere versies van de notitie-app in één client te verenigen.

OneNote heeft de afgelopen jaren tal van veranderingen ondergaan. In 2018, toen Microsoft echt wilde dat mensen zijn UWP-versie van OneNote zouden gebruiken, stopte het bedrijf met het bundelen van de originele en functierijke versie van OneNote met de vooraf geïnstalleerde Office-apps. In plaats daarvan bood Microsoft de UWP-client aan en voegde alleen nieuwe functies toe aan de moderne versie.

Microsoft kwam later terug op zijn beslissing en begon ook nieuwe functies naar de Win32-client te pushen. Gebruikers die functies verkiezen boven de UWP-aard en het ontwerp van de app waren boos over de behandeling van de Win32-client door Microsoft en dat overtuigde het bedrijf om de Win32-versie opnieuw te bundelen in Office 2019 of 365.

Als gevolg hiervan hebben we twee apps voor OneNote – de originele Win32-versie wordt alleen ‘OneNote’ genoemd en de UWP-versie gebruikt in plaats daarvan ‘OneNote voor Windows 10’-branding. Noch de Win32-versie, noch de UWP heeft de afgelopen maanden een significante ontwikkeling doorgemaakt, omdat het bedrijf moeite heeft om beide apps te onderhouden.

Microsoft heeft eindelijk de UWP-versie van OneNote opgegeven en combineert het beste van beide apps om de bestaande Win32-versie bij te werken met nieuwe functies en ontwerp.

Nieuwe OneNote wordt nu uitgerold!

OneNote-for-Windows-11-UI
OneNote-for-Windows-11-UI

In het weekend begon Microsoft stilletjes de vroege stukjes van het nieuwe OneNote-ontwerp te pushen naar gebruikers die waren ingeschreven voor het bètaprogramma.

Een functionaris van Microsoft heeft bevestigd dat de update nu wordt uitgerold naar degenen in het bètakanaal van het Office Insider-programma.

De update biedt een nieuwe navigatie-UI-lay-out voor de zijbalk en een visuele vernieuwing om deze in overeenstemming te brengen met het ontwerp van Windows 11.

De nieuwe zijbalk toont standaard alle secties en notitieblokken en de synchronisatie is enorm verbeterd. De app voelt ook pittig aan en afgeronde hoeken zijn nu zichtbaar in de app. Op dezelfde manier ondersteunt OneNote Win32 nu Ruler op apparaten met aanraakfunctionaliteit, een functie die voorheen exclusief was voor ‘OneNote (UWP) voor Windows 10’.

Afgezien van deze verbeteringen, is er geen teken van aanraking en pen en andere functies die momenteel deel uitmaken van de UWP-versie.

OneNote-Win32-redesign
OneNote-Win32-redesign

OneNote-redesign
OneNote-redesign

Het is vermeldenswaard dat Microsoft nog steeds werkt aan het herontwerp en screenshots die vorig jaar zijn gepubliceerd, lijken aan te geven dat er meer ontwerpwijzigingen op komst zijn. Dit zal in de loop van de komende weken gebeuren en Microsoft zal ook aanraak- en ontwerpfuncties toevoegen die momenteel deel uitmaken van de Office-suite.

Zodra de Win32-versie van OneNote alle UWP-functies heeft ontvangen en bruikbaar is op apparaten met aanraakfunctionaliteit, ontvangen apparaten met de UWP-versie in-app-uitnodigingen om over te schakelen naar de nieuwe OneNote-app. Uiteindelijk is het bedrijf van plan om ‘OneNote voor Windows 10’ te vervangen door opnieuw ontworpen OneNote (Win32) in de Store en andere plaatsen.

De uniforme app zal bekend zijn bij gebruikers van beide apps en zal gratis zijn, wat betekent dat deze niet gebonden is aan specifieke abonnementen.

Bron: windowslatest

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.