Terug naar het overzicht

18 september 2021

Microsoft-accounts kunnen nu volledig wachtwoordloos worden

U kunt het wachtwoord van uw Microsoft-account verwijderen.

Microsoft laat je nu wachtwoorden verwijderen uit Microsoft-accounts om een ​​toekomst zonder wachtwoord te omarmen. Vanaf 15 september 2021 laat de softwaregigant consumenten inloggen op Microsoft-accounts met zijn Microsoft Authenticator-app, Windows Hello, een beveiligingssleutel of een sms / e-mailverificatiecode in plaats van een wachtwoord.

De nieuwe optie komt slechts enkele maanden nadat Microsoft in maart begon met het uitrollen van wachtwoordloze authenticatie voor commerciële gebruikers om mensen te helpen zich aan te passen aan de realiteit van werken op afstand. “Als ik aan beveiliging denk, denk ik dat je je hele leven moet beschermen”, zegt Vasu Jakkal, Corporate Vice President of Microsoft Security, Compliance & Identity, in een interview met The Verge. “Het is niet langer genoeg om alleen maar aan werk of thuis en alles daartussenin te denken.”

Microsoft-accounts kunnen nu volledig wachtwoordloos worden

Microsoft werkt al jaren aan een toekomst zonder wachtwoord, en de pandemie heeft de zaken alleen maar versneld. “Als je digitale transformatie hebt en bedrijven van de ene op de andere dag op afstand moeten werken… is het aantal digitale oppervlakken exponentieel toegenomen”, legt Jakkal uit. “Het aantal aanvalsoppervlakken is exponentieel toegenomen, dus dat was een grote drijvende factor voor ons bij het versnellen van veel van onze beveiligingsinitiatieven.”

Password Removed
Met Microsoft kunt u een wachtwoord volledig uit uw account verwijderen. Afbeelding: Microsoft

15 september 2021 is een belangrijke mijlpaal voor Microsoft’s wachtwoordloze ambities, nadat het bedrijf in 2018 beveiligingssleutels heeft ingeschakeld en Windows 10 wachtwoordloos heeft gemaakt in 2019. “We hebben dit bij Microsoft uitgerold en bijna 100 procent van Microsoft is nu wachtwoordloos”, zegt Jakkal . Meer dan 200 miljoen mensen gebruiken al opties zonder wachtwoord en Jakkal is optimistisch over de adoptie onder consumenten.

Het is ook een relatief eenvoudig proces om uw wachtwoord te verwijderen. U moet de mobiele Microsoft Authenticator-app hebben geïnstalleerd en gekoppeld aan uw persoonlijke Microsoft-account. Zodra dat is voltooid, kunt u naar account.microsoft.com gaan en geavanceerde beveiligingsopties kiezen en vervolgens wachtwoordloze accounts inschakelen in het gedeelte over aanvullende beveiliging. Vervolgens keurt u de wijziging goed vanuit uw Authenticator-app en bent u wachtwoordvrij. U kunt de wijziging altijd ongedaan maken en in de toekomst een wachtwoord toevoegen aan uw Microsoft-account.

De voordelen van wachtwoordloze authenticatie zijn heel duidelijk. De meeste mensen maken hun eigen wachtwoorden en het is vaak een uitdaging om iets te maken dat veilig en gedenkwaardig is zonder afhankelijk te zijn van een wachtwoordbeheerder. Mensen hergebruiken hun wachtwoorden ook vaak, waardoor aanvallers snel kunnen inloggen op verschillende gecompromitteerde accounts nadat een bepaalde organisatie het doelwit is en wachtwoorden zijn gedumpt.

Google, Apple en anderen werken ook aan minder afhankelijkheid van wachtwoorden. Met Google Chrome kun je inloggen zonder wachtwoord, en Apple’s iOS 15- en macOS Monterey-updates bevatten een Passkeys in iCloud Keychain-functie, een poging om wachtwoorden te vervangen door een veiliger inlogproces.

Bron: theverge

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.