Terug naar het overzicht

10 april 2022

Maak kennis met de nieuwe inkt-first app van Microsoft, Journal

Microsoft heeft de neiging om wat werkt in apps zoals Journal op te nemen in andere delen van Windows.

Als je een Surface-tabletbezitter bent of gewoon iemand die liever inkt boven een toetsenbord gebruikt, ben je misschien op zoek naar een app die prioriteit geeft aan de pen. Daarvoor is er een nieuwe Microsoft-app: Journal.

Microsoft Journal Windows 11 design
Bron: Microsoft

Journal is niet alleen een nieuwe Microsoft-app, het is een nieuwe Windows-app. Deze week bracht Microsoft Microsoft Journal uit in de Windows 11-stijl met alle nieuwe kleuren en materialen. Deze nieuwe release rolt uit tussen 5 april en 8 april, aldus Microsoft. Als u het nu wilt, kunt u het downloaden in de Microsoft Store.

Journaal is om twee redenen belangrijk. Ten eerste probeert Microsoft alles aan te bieden wat pen en papier doet, plus meer. En ten tweede heeft Microsoft de neiging om functies – of gebaren in dit geval – te migreren die het ontwikkelt binnen individuele apps naar de grotere Windows- en app-omgeving. Het is mogelijk dat Journal een toekomstige versie van Windows vertegenwoordigt.

Technisch gezien maakt Microsoft Journal deel uit van de Microsoft Garage, een app-incubator die soms (maar niet altijd) een volwaardige applicatie produceert. Journal is opmerkelijk omdat Microsoft het heeft ontworpen als een inkt-first applicatie. In werkelijkheid betekent dat het elimineren van bepaalde conventies: het wissen van e-inkt door bijvoorbeeld de pen om te draaien of op een knop te drukken. De gebruikersinterface van Journal is ook paginagebaseerd. Ten slotte “kijkt” Journal naar wat je schrijft, probeert erachter te komen wat je aan het inkten bent en biedt suggesties om die tekst te manipuleren.

Microsoft Journal
Journal is verdeeld in een hoofdinktpagina en een zoekvenster aan de rechterkant.

Dat is het verschil tussen Journal en bijvoorbeeld OneNote, dat nogal afhankelijk is van getypte tekst en dat aanvult met geïnkte notities en tekeningen. Terwijl u schrijft, herkent Journal wat u schrijft, net als de bijgewerkte Microsoft Lens-app die onlangs is geïntroduceerd, en kan deze achter de schermen in tekst worden vertaald. Omdat Journal is verbonden met Microsoft 365, kan een tekstblok vervolgens naar Word worden gekopieerd. Journal is ook geïntegreerd in de Agenda-app, zodat u notities kunt krabbelen tijdens vergaderingen.

Het gebruik van Journal lijkt iets anders te zijn dan de andere apps van Microsoft. Ten eerste is er geen pannen en zoomen- Journal biedt u een pagina en u kunt alleen omhoog en omlaag scrollen.

Belangrijker zijn echter de nieuwe gebaren. Omcirkel of lasso een blok tekst en Journal weet dat u het selecteert. Fouten worden eruit gekrabbeld, niet gewist, en Journal zal dan de geëlimineerde personages verwijderen. Plaats stippen voor een lijst en Journal weet dat het tekst met opsommingstekens is. Het lijkt er ook op dat Journal ook PDF-bestanden kan importeren en markeren. Dat was een functie die de eerste Edge-browser bood, maar langzaam op snelheid komt binnen de “nieuwe” Edge.

Microsoft Journal
Tekst wordt “gewist” in Journal door het eruit te krabbelen.

Voorlopig neemt de pagina Journaalinkt echter slechts één deel van de pagina in beslag. De andere kan worden gereserveerd voor een zoekvenster, inclusief opgeslagen journalen die u eerder hebt geïnkt, evenals een zoekvak (waarin tekens kunnen worden geïnkt). Hier probeert Microsoft af te stappen van documentnamen om u te laten nadenken over objecttypen: een lijst of een schets. Microsoft vervangt ook de term “zoeken” door “filteren”, zoals in “filteren op” een schets, in plaats van ernaar te zoeken. We zullen moeten zien of dat blijft hangen.

Journal ziet eruit als een van die apps die van de grond kan komen onder een toegewijde groep e-inkers … of niet. Zoals veel dingen binnen Windows, is Journal er als u ervoor kiest om het te gebruiken.

Microsoft Journal zal nu deel zal uitmaken van de belangrijkste Windows-apps.

Bron: pcworld

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.