Terug naar het overzicht

07 februari 2022

Jeff Bezos is 14 miljard pond rijker maar Mark Zuckerberg verliest £ 23 miljard

Jeff Bezos was donderdagavond 3 februari meer dan £ 14 miljard rijker nadat recordbrekende resultaten het aandeel Amazon deden stijgen.

Aan het einde van een nieuwe turbulente week voor technologieaandelen op Wall Street, stegen de aandelen van de internetwinkelgigant met 14 procent, waardoor £ 145 miljard aan zijn waarde werd toegevoegd.

De stijging maakte Bezos – die Amazon in 1994 oprichtte en het bedrijf leidde totdat hij vorig jaar het stokje overdroeg aan Andy Jassy – zo’n £ 14,5 miljard rijker.

Amazon oprichter Jeff Bezos en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg

Zijn fortuin stond in schril contrast met dat van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die een klap van 23 miljard pond heeft gekregen sinds tegenvallende resultaten aandelen in zijn bedrijf deden tuimelen.

Facebook-eigenaar Meta zag zijn aandelen donderdag met 26 procent crashen – waardoor £ 175 miljard van zijn waarde werd weggevaagd in het grootste eendaagse verlies van marktwaarde aller tijden.

Het techresultatenseizoen kwam na een wankele start van 2022 op Wall Street, omdat het vooruitzicht van hogere rentetarieven aandelen in de sector deed tuimelen. De technologiezware Nasdaq heeft dit jaar meer dan 10 procent van zijn waarde verloren – waardoor het zich in zogenaamd ‘correctie’-territorium bevindt, hoewel het 66 procent hoger blijft dan begin 2020.

Susannah Streeter, senior beleggings- en marktanalist bij Hargreaves Lansdown, zei: ‘De maagverscheurende achtbaanrit op de financiële markten zal doorgaan.’

De 58-jarige Bezos is de op een na rijkste man ter wereld met een fortuin van 133 miljard pond. De 37-jarige Zuckerberg is nu uit de top tien gevallen, maar zou nog steeds zo’n 65 miljard pond waard zijn.

Hun contrasterende fortuin onderstreepte de opkomst van winnaars en verliezers onder de Amerikaanse techreuzen terwijl de wereld opveert van Covid19. Terwijl Facebook deze week zijn eerste daling van het aantal gebruikers ooit meldde – waardoor aandelen tuimelden – boekte Amazon £ 100 miljard aan inkomsten in één kwartaal.

Een ander bedrijf dat profiteerde van optimistische cijfers was Snap Chat-eigenaar Snap, dat donderdag 52 procent won na het boeken van zijn eerste kwartaalwinst. Apple, Microsoft en Google-eigenaar Alphabet hebben de afgelopen dagen ook sterke winsten geboekt – waardoor hun aandelen hoger zijn gegaan.

Maar streamingdienst Netflix zag zijn aandeel in één dag met 22 procent kelderen nadat het minder nieuwe abonnees kreeg dan verwacht.

Neil Wilson, hoofd marktanalist bij handelsfirma Markets.com, omschreef de koersbewegingen van het aandeel als ‘gek’ voor zulke grote bedrijven.

Nasdaq

De wilde schommelingen in de waarde van de zogenaamde FAANG-aandelen – Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google – zijn gevoeld door Britse spaarders en beleggers die deze aandelen volledig bezitten of worden blootgesteld via fondsen en beleggingsfondsen in pensioenen en ISA’s.

Een van de meest populaire is Scottish Mortgage Investment Trust, waarvan de belangrijkste holdings Netflix en Amazon zijn, evenals Moderna en Tesla. Het is dit jaar bijna 20 procent gedaald.

Fundsmith – een ander breed gedragen fonds, gerund door Terry Smith – rekent Facebook en Microsoft tot zijn grootste holdings, terwijl het wereldwijde technologiefonds van Polar Capital Alphabet, Apple, Amazon, Meta en Microsoft huisvest.

Chris Beauchamp, chief market analyst bij IG Group, zei: “De markt heeft de afgelopen weken de technologische inkomsten zien, waarbij het sentiment werd geteisterd door de veranderende fortuinen van enkele van ’s werelds grootste bedrijven.

‘De sector blijft een divergentie zien tussen de winnaars en verliezers, waardoor het voor beleggers moeilijker wordt om aan te nemen dat de FAANG-aandelen een solide gok zullen blijven voor toekomstige groei.’

Bron: thisismoney

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.