Terug naar het overzicht

25 maart 2022

Instagram nieuwe functies om berichten in chronologische volgorde te bekijken

Na jaren van klachten hebben Instagram-gebruikers eindelijk een van hun grootste gevechten gewonnen. Meta, het moederbedrijf van Instagram, kondigde woensdag aan dat de app de optie om bepaalde feeds chronologisch te bekijken terugbrengt, bijna vijf jaar nadat de overstap werd gemaakt naar een door algoritmes samengestelde feed.

Voorheen kregen Instagram-gebruikers berichten te zien op basis van een algoritme dat was ontworpen om eerst de meest relevante berichten weer te geven. Maar de verandering veroorzaakte een golf van terugslag toen het voor het eerst werd aangekondigd, vanwege de angst dat het recente berichten zou begraven ten gunste van beter presterende berichten.

Nu heeft Instagram de functies Favorieten en Volgen uitgerold. Als u Favorieten kiest, worden berichten gemarkeerd uit een lijst met mensen die u kiest terwijl Volgen berichten weergeeft van de mensen die u volgt, maar beide opties tonen berichten in omgekeerde chronologische volgorde, waarbij de meest recente berichten als eerste worden weergegeven.

Instagram heeft nieuwe manieren aangekondigd om je feed te bekijken. META

“We werken altijd aan nieuwe manieren om je Instagram-ervaring te verbeteren”, zei Instagram woensdag in een verklaring. “We blijven functies zoals Favorieten en Volgen bouwen om u meer keuze en controle te geven over wat u ziet, en om de tijd die u aan de app besteedt opzettelijker te laten aanvoelen.”

De verandering werd voor het eerst gelanceerd door Instagram-CEO Adam Mosseri in een 2021 Senaat subcommissie onderzoek naar de rol van Instagram bij het veilig houden van jonge gebruikers. Mosseri was het ermee eens dat hoewel gerichte advertenties een waardevolle rol spelen in de gebruikerservaring, gebruikers het recht moeten hebben om Instagram te ervaren met een chronologische feed.

Een woordvoerder van Instagram bevestigde aan CBS News dat hoewel chronologische volgorde nu een optie is, de op algoritmes gebaseerde feed de standaard blijft, dus gebruikers moeten handmatig de optie Favorieten of Volgen kiezen.

“We weten uit onderzoek dat mensen een betere ervaring hebben op Instagram met een gerangschikte feed, dus we zullen mensen niet standaard in een chronologische feed plaatsen,” voegde Instagram eraan toe.

Het bedrijf zei ook dat het nog steeds aanbevolen berichten aan de feed zal toevoegen, maar dat deze berichten gebaseerd zullen zijn op de interesses van gebruikers en pas “in de loop van de tijd” zullen worden toegevoegd.

Het nieuws komt slechts een week nadat Twitter ook zijn door algoritmes gerangschikte startpagina heeft gedumpt voor een chronologische weergave.

Bron: cbsnews

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.