Terug naar het overzicht

01 augustus 2023

Microsoft Beveiligingsalarm Geactiveerd door Twitter’s Herbranding naar X

Een cruciale factor in de hedendaagse digitale wereld is de beveiliging van online platformen. Voor gebruikers kan een onverwachte verandering in een bekende app een teken zijn van potentieel bedrieglijke activiteit. Daarom zijn er beveiligingsfuncties ontworpen om gebruikers te waarschuwen voor dergelijke veranderingen. Eén van deze voorzorgsmaatregelen is het genereren van alerts bij potentiële spamachtige updates aan apps. Deze waarschuwingen zijn niet alleen een essentieel onderdeel van online veiligheid, maar spelen ook een cruciale rol bij het behoud van het vertrouwen van de gebruiker in de digitale omgeving. Ondanks dat ze bedoeld zijn om gebruikers te beschermen, kunnen ze soms ook worden geactiveerd bij legitieme veranderingen aan apps, zoals bij de recente rebranding van Twitter naar “X”.

De Onverwachte Consequentie van Twitter’s Herbranding

Twitter’s X rebranding heeft een onbedoeld gevolg opgeleverd: het activeren van een Microsoft Edge beveiligingswaarschuwing.

Microsoft Edge’s PWA Icon Change Functie

Microsoft Edge’s Progressive Web App (PWA) Icon Change-functie is ontworpen om gebruikers op de hoogte te stellen van wijzigingen in het icoon of de naam van een app, wat vaak een scam kan aangeven.

De functie werkte precies zoals bedoeld. PWAs zijn een manier om websites een app-achtige native ervaring te bieden en kunnen worden toegevoegd aan uw taakbalk als een icoon, net als elke andere app, en kunnen ook worden ingesteld om automatisch te starten onder verschillende scenario’s.

Chrome en Edge waarschuwen gebruikers sinds 2021 voor veranderingen in app-iconen en -namen. Eenmaal geactiveerd, informeren de waarschuwingen mensen dat een webapp hen mogelijk probeert te misleiden door te denken dat het een andere app is, en moedigen ze hen aan om het te deïnstalleren als de verandering verdacht lijkt.

Twitter’s Abrupte Rebranding naar X

De rebranding van Twitter naar X gebeurde enigszins abrupt in de afgelopen week, dus het is niet verrassend dat het enkele geautomatiseerde beveiligingszorgen onderweg heeft getriggerd.

Een Nieuw Hoofdstuk voor Twitter

Afgelopen zaterdag zei Twitter-eigenaar Elon Musk dat hij binnenkort “afscheid zou nemen van het twittermerk en geleidelijk aan alle vogels,” en daagde hij iemand uit om een logo voor de gerebrande site te plaatsen.

Sindsdien heeft het bedrijf het logo van de site veranderd, evenals het bord buiten het hoofdkantoor van het bedrijf in San Francisco. Het nam ook het Twitter-handvat @X over van een gebruiker die het de afgelopen 16 jaar had en verplaatste alle volgers van @Twitter naar dat account.

In april fuseerde Musk Twitter in X Corp, waarmee Twitter, Inc effectief beëindigd werd. Maar de naam bleef tot deze week. Musk heeft gezegd dat hij van plan is het bedrijf te transformeren tot een “Alles”-app die meer zal bieden dan tweets die, uiteraard, nu X’s worden genoemd.

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.