Terug naar het overzicht

26 februari 2022

Je werkplek beveiligen met Microsoft 365

De moderne tijd waarin we leven is echt revolutionair, nu technologie zowel ons thuis- als werkleven meer heeft overgenomen dan iemand een paar decennia geleden had kunnen verwachten. Helaas brengen de nieuwe mogelijkheden die technologie ons biedt ook beveiligingsrisico’s met zich mee die voorheen niet bestonden.

Moderne technologieën hebben organisaties over de hele wereld in staat gesteld om een op zijn minst gedeeltelijk team voor werken op afstand te adopteren – tijdens het hoogtepunt van de pandemie stelde deze nieuwe manier van werken bedrijven van elke omvang in staat om te blijven handelen en op hun beurt te overleven in de meest onzekere tijden.

Naast deze nieuwe mogelijkheden die technologie mogelijk maakt, komt er echter nog een groot nadeel. Onze afhankelijkheid van technologie biedt kansen voor cybercriminaliteit. De meesten van ons gebruiken de hele dag door een reeks prachtige hulpmiddelen, maar het probleem is dat de meerderheid geen idee heeft hoe ze effectief – of nog belangrijker – veilig kunnen worden gebruikt.

Microsoft 365 is – zoals je al weet – niet alleen een van de beroemdste, maar ook een van de meest capabele zakelijke abonnementsdiensten ter wereld. Het is waarschijnlijk dat uw team gedurende hun werkdag ten minste enkele van de tools van het platform gebruikt – daarom is het essentieel dat ze zo veilig mogelijk zijn wanneer ze dit doen. Dus, hoe veilig is Microsoft 365?

HOE VEILIG IS MICROSOFT 365?

Voordat we dieper ingaan op de beveiligingsfuncties van Microsoft 365, laten we eens kijken – voor de weinigen die het niet weten – wat Microsoft is.

Microsoft 365 is ’s werelds toonaangevende productiviteitssuite. Meer dan een miljoen bedrijven over de hele wereld gebruiken Microsoft 365 dagelijks en meer dan 250 miljoen gebruiken de Microsoft Teams-app. Microsoft 365 (voorheen Office) is een suite op basis van abonnementen die is ontworpen om de productiviteit en beveiliging te verbeteren via hun services. De suite, die vrijwel alles biedt wat een bedrijf nodig heeft om te overleven en te gedijen, is naar de top van de lijst gegooid met betrekking tot business suites.

Microsoft 365 als platform is zeer veilig. De datacenters worden beschermd door een top-of-the-line beveiligingsinfrastructuur en -processen, waardoor ze praktisch onmogelijk zijn om rechtstreeks te doorbreken. Microsoft biedt een uniek verkoopargument: als onderdeel van uw abonnement bieden ze een financieel ondersteunde uptime-garantie van 99,9% voor applicaties – wat betekent dat het platform vrijwel altijd functioneel is. Ze gaan nog verder met hun toewijding aan beveiliging, consistentie en uptime en bieden een reeks robuuste beveiligingsfuncties met verschillende mogelijkheden, zoals toegangsbeheer, bedreigingsbeveiliging, informatiebeveiliging en beveiligings- en risicobeheer.

DE BEVEILIGINGSFUNCTIES VAN MICROSOFT 365?

Microsoft 365 baseert hun beveiligingsethos rond vier hoofdpijlers:

  1. Identiteits- en toegangsbeheer

Met IAM-oplossingen (Identity and Access Management) van Microsoft kan uw IT digitale identiteiten voor u beheren, wat betekent dat de toegang tot de toepassingen, netwerken en databases van uw bedrijf veilig is. Microsoft IAM helpt u om verdedigd te blijven tegen verdachte aanmeldingspogingen, het beschermt gebruikersreferenties met op risico gebaseerde toegangscontroles, hulpprogramma’s voor identiteitsbescherming en verificatieopties. Het is geweldig – omdat het uw IT-beheerders in staat stelt om toegang toe te staan op basis van afdelingsbehoeften, waarbij ervoor wordt gezorgd dat niemand in de organisatie toegang heeft tot documenten en gegevens die ze niet zouden moeten hebben.

  1. Bescherming tegen bedreigingen

Microsoft-bedreigingsbeveiliging omvat geautomatiseerde beveiligingsoplossingen die helpen garanderen dat uw e-mail, gegevens, toepassingen, apparaten en identiteiten veilig zijn tegen de populairste cyberbedreigingen.

Microsoft heeft een functie genaamd SIEM – Beveiligingsinformatie en Gebeurtenisbeheer. Azure Sentinel kan bedreigingen detecteren en, nog belangrijker, voorkomen voordat ze de kans krijgen om schade aan te richten. Azure Sentinel wordt aangedreven door moderne kunstmatige intelligentie (AI) en biedt de mogelijkheid om zo snel mogelijk te reageren op verdachte gebeurtenissen.

  1. Informatiebeveiliging

Microsoft Information Protection (MIP) helpt u bij het distribueren, organiseren en beschermen van gevoelige informatie van uw bedrijf in de cloud, apps en eindpunten. MIP-oplossingen helpen u om uw gegevens en gevoelige informatie te beschermen en tegelijkertijd te verspreiden op een manier die helpt voorkomen dat gegevensverlies te veel problemen op de werkplek veroorzaakt.

Microsoft Information Governance (MIG) helpt u de naleving van de regelgeving inzake gegevensprivacy te garanderen. Het doet dit door u in staat te stellen informatierecords efficiënt te beheren – door middel van bewaring of verwijdering – met geautomatiseerd beleid en vooraf gebouwde gegevensconnectoren.

  1. Beveiliging en risicobeheer

Met Microsoft 365-beveiligings- en risicobeheer kun je snel risico’s identificeren en verhelpen van kwaadaardige of – wat gebruikelijk kan zijn op de moderne werkplek – onbedoelde activiteiten om de gevoelige, kritieke informatie van je organisatie te beschermen.

MICROSOFT CLOUD APP SECURITY EN COMPLIANCE MANAGEMENT

De vier bovenstaande pijlers zijn slechts een deel van de security first-aanpak van Microsoft. Ze hebben ook pijlers rond de beveiliging en naleving van Microsoft Cloud-apps, en ze helpen u veilig naar de cloud te migreren, terwijl ze u volledig inzicht in uw toepassingen en meer controle over uw gegevens geven , waardoor u op uw beurt kunt garanderen dat u voldoet aan uw wettelijke en regelgevende vereisten.

Wat is het Microsoft 365 Beveiligingscentrum?

Het Microsoft 365-beveiligingscentrum is de hub voor het beheren van alle beveiliging in je Microsoft-ecosysteem. Met het Microsoft 365 Security Center kunnen je beveiligingsbeheerder en risicobeheerteam je bedrijf en gegevens beschermen.

Wat is Microsoft Compliance Manager?

De Microsoft Compliance Manager helpt u om op de hoogte te blijven van gegevens- en informatieprivacy in uw organisatie. De compliance manager maakt het beheren van uw verschillende compliance-vereisten eenvoudig, inclusief het inventariseren van gegevensbeschermingsrisico’s en het up-to-date blijven van de benodigde certificeringen.

AANBEVOLEN PROCEDURES VOOR MICROSOFT 365-BEVEILIGING

De meeste gebruikers realiseren zich niet hoe uitgebreid – en uitgerust – de ingebouwde beveiligingsfuncties zijn die standaard in hun Microsoft 365-abonnement worden geleverd. Maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn om nog betere beveiligingsniveaus in uw organisatie te bereiken. Laten we eens kijken naar de vijf beste manieren om je Microsoft 365 nog veiliger te maken.

Multi-factor authenticatie (MFA)

Multi-factor authenticatie is een eenvoudige en zeer effectieve manier om de beveiliging van uw bedrijf te verbeteren. MFA is het proces waarbij meer dan één manier wordt gebruikt om de identiteit van de persoon die zich aanmeldt bij een account te verifiëren. MFA komen in de vorm van toegangscodes die via telefoon en e-mail worden verzonden, vingerafdrukken en wachtwoorden, die voorkomen dat cybercriminelen toegang krijgen tot uw gegevens en gevoelige accounts, ongeacht of ze uw wachtwoorden kennen of niet.

Versleuteling van Office-berichten

Office Message Encryption zorgt ervoor dat de e-mailberichten die binnen en buiten uw organisatie worden gedeeld en ontvangen, worden gecodeerd – dit geeft u gemoedsrust dat vertrouwelijkheid en beveiliging consistent worden bereikt.

Antiphishing-bescherming

Phishing-aanvallen worden steeds populairder. Phishing-e-mails zijn het vat voor kwaadaardige links en bijlagen. Als onderdeel van Microsoft Defender voor Microsoft 365 beschermen antiphishingbeveiliging en veilige bijlagebeveiliging uw organisatie tegen de mogelijk rampzalige gevolgen die een schadelijke koppeling of bijlage kan veroorzaken.

ONDERWIJS!

Naar onze mening is dit het belangrijkste van allemaal! Organisaties over de hele wereld hebben veel kapitaal en tijd besteed om ervoor te zorgen dat hun teams volledig zijn uitgerust met de tools om hun ervaring in het digitale landschap zo veilig mogelijk te maken. Maar dit is niet genoeg! Uw team moet hun rol kennen in de bescherming van uw systeem – ze moeten weten hoe ze veilig, beveiligd en op de meest productieve manier door uw systemen kunnen navigeren. De meeste moderne cyberaanvallen vereisen een menselijke invloed om ze mogelijk te maken, dus uw team moet weten wat ze kunnen doen om ze te bestrijden – of op zijn minst niet te faciliteren.

Dit lijkt allemaal een beetje veel om in één keer mee te nemen, maar het korte verhaal is dat Microsoft 365 een zeer veilige omgeving biedt voor iedereen om te navigeren. Maar dat betekent niet dat het genoeg doet – implementeer uw eigen beveiligingsmaatregelen naast die van Microsoft om uw beveiligingsmogelijkheden verder te versterken.

Bron: apogeesolutions

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.