Terug naar het overzicht

03 maart 2023

Hoe u de betrokkenheid van werknemers kunt vergroten met Microsoft Viva

Bedrijven hebben de afgelopen jaren steeds meer prioriteit gegeven aan externe werkplekken vanwege de sociale afstandsbeperkingen van de COVID-19-pandemie. Nu de beperkingen zijn versoepeld, blijven veel bedrijven de optie van werken op afstand aanbieden vanwege de extra voordelen en het gemak van thuiswerken. In feite toont een Stanford-studie aan dat “de prestaties tot 13 procent kunnen toenemen door thuis te werken.”

Hoewel er voordelen zijn aan thuiswerken, zijn er ook nadelen. Externe werkruimten missen vaak dezelfde verbinding, binding en cultuur die zich ontwikkelt in een kantooromgeving en kan leiden tot grotere miscommunicatie en desorganisatie. Een recente studie die de voor- en nadelen van WFH (thuiswerken) analyseerde, ontdekte dat “de belangrijkste nadelen (iv) beperkingen van het thuiskantoor, (v) werkonzekerheden en (vi) ontoereikende hulpmiddelen waren.”

In een poging om het probleem van het hebben van ontoereikende tools aan te pakken, wil Microsoft Viva – een nieuw platform voor werknemerservaring – de voordelen van thuiswerken versterken via de vier modules van Viva: Viva Connections, Viva Insights, Viva Topics en Viva Learning.

Waar wordt het voornamelijk voor gebruikt?

Volgens Microsoft brengt Viva “communicatie, kennis, leren, middelen en inzichten samen in de stroom van het werk. Aangedreven door Microsoft 365 en ervaren via Microsoft Teams, bevordert Viva een cultuur die werknemers en teams in staat stelt om overal het beste uit zichzelf te halen.”

Omdat Viva opereerde binnen het SharePoint- en Microsoft Teams-framework, wordt het niet beschouwd als een nieuw, afzonderlijk product, maar eerder als een organisatorisch hulpmiddel om de beste delen van zowel SharePoint als Teams te helpen bevorderen en optimaliseren.

Viva is ontworpen om dagelijkse workflows voor elke medewerker te stroomlijnen, zowel individueel als collectief. Door de macro- en microfocus op de werknemerservaring kan Viva zich veel nauwkeuriger richten op lage betrokkenheid dan leiders en managers in het verleden.

Wat zijn de werkgeversvoordelen?

Viva’s belangrijkste voordeel voor werkgevers en leiders is een grondiger begrip van hun werkplek, teams en werknemers, zodat ze prioriteit kunnen geven aan hoogwaardige betrokkenheid, verbindingen en communicatie.

Tussen persoonlijke en manager / leiderinzichten via Viva Insights hebben werkgevers toegang tot een arendsoogbeeld van operaties en kunnen ze snel ingrijpen als er een patroon van operationele disharmonie is. Dit betekent dat je problemen sneller kunt opvangen voordat ze een groter probleem worden.

Viva maakt het ook veel gemakkelijker voor leiders en managers om met hun team te communiceren via Viva Connections. Viva’s intelligente AI-mogelijkheden zorgen er ook voor dat de informatie en aankondigingen die door het management worden gedeeld, voor de juiste mensen worden geplaatst.

Viva Topics komt werkgevers ten goede door informatie te beheren en onderwerppagina’s en onderwerpkaarten te produceren met voorgestelde definities, gerelateerde inhoud, relevante gesprekken en expertise. Vervolgens organiseert en optimaliseert de AI de informatie-output voor relevante gebruikers met betrekking tot hun rol in het bedrijf. Omdat Topics een nieuwe manier biedt om toegang te krijgen tot informatie, vermindert dit het aantal repetitieve vragen dat managers gewoonlijk beantwoorden voor hun teamleden.

Ten slotte stroomlijnt Viva Learning het trainings- en onboardingproces aanzienlijk met nieuwe medewerkers. Omdat Viva Learning gebruik maakt van leerinhoud van geloofwaardige platforms zoals LinkedIn Learning, Coursera, Udacity, Udemy Business en Edx, is er geen tekort aan waardevolle informatie beschikbaar voor stagiairs.

Wat zijn de employee benefits?

Een van de uitdagingen die gepaard gaan met werken op afstand is het gevoel van isolatie en ontkoppeling dat individuen vaak kunnen voelen met betrekking tot hun collega’s. Werken op afstand biedt niet dezelfde mogelijkheden voor sociale interactie en binding die van nature in een kantoor gebeuren.

Viva Connections, het bedrijfsgerichte verbindings- en communicatieplatform van Microsoft Viva, wil deze kloof overbruggen door meer mogelijkheden te creëren voor teamleden om te communiceren via een interface die vergelijkbaar is met sociale mediaplatforms. Dit neemt de druk weg van het onderhouden van formele communicatie uitsluitend via e-mails en biedt mogelijkheden voor meer gemakkelijke betrokkenheid die helpt bij het opbouwen van teamrelatie en het handhaven van een sterke bedrijfscultuur.

Daarnaast biedt Viva Insights werknemers een hoogwaardige werkplek door voortgang, focus en betrokkenheid bij te houden en suggesties / oplossingen te bieden voor de meest voorkomende valkuilen die leiden tot burn-out en inefficiënte workflow.

Bovendien vult Viva Topics de dagelijkse taken aan en maakt het het voor werknemers veel gemakkelijker om toegang te krijgen tot de informatie die ze nodig hebben wanneer ze die nodig hebben. AI zorgt ervoor dat de juiste informatie voor de juiste mensen wordt geplaatst door de activiteit van de gebruiker te volgen en intelligente voorspellingen te doen over de informatie die de gebruiker nodig heeft terwijl ze werken.

Ten slotte opent Viva Learning een wereld van mogelijkheden voor werknemers om hun vaardigheden binnen de bedrijfsstructuur uit te breiden en voortdurend hun eerdere prestaties en capaciteiten te overtreffen. Viva Learning blaast het idee van ‘een leven lang leren’ nieuw leven in en biedt werknemers meer mogelijkheden om te groeien in hun huidige rollen, wat ook kan leiden tot hogere retentiepercentages van werknemers.

Welke richting gaat Microsoft Viva op?

Viva is een belangrijke stap in de inspanningen van Microsoft om een betere digitale wereld te creëren voor leiders en hun werknemers. Omdat Viva geen apart product is en eerder voortbouwt op de tools en functies binnen SharePoint en Microsoft Teams, maakt het het veel gemakkelijker om te integreren in de algehele digitale aanwezigheid van elk bedrijf dat goed thuis is in Microsoft-producten.

Conclusie

Microsoft Viva is een natuurlijke volgende stap in de samengevoegde optimalisatie van SharePoint en Teams. De nieuwe functies voegen een groter vleugje zorg, personalisatie en precisie toe aan de ervaring van elke gebruiker, wat helpt de betrokkenheid te maximaliseren en de harmonie in operaties, op management- en persoonlijk niveau, te bevorderen.

Bron: cloudcollective

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.