Terug naar het overzicht

16 februari 2022

Het internet is nu blijkbaar vriendelijker dan het al jaren is

Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat ‘online beleefdheid’ op het hoogste punt staat sinds 2016

Als je het gevoel hebt dat het internet op dit moment een leuke plek is, dan ben je niet de enige, althans volgens een Microsoft-onderzoek dat beweert dat na een tumultueuze paar jaar dingen op zoek zijn naar netizens.

De studie van het bedrijf vroeg tieners van 13-17 jaar en volwassenen van 18-74 jaar in 22 landen naar hun blootstelling aan online risico’s in vier categorieën (reputatie, gedrag, seksueel en persoonlijk / opdringerig); hun ervaring van het leven online; en over interacties die verband houden met deze dingen.

Van daaruit genereert Microsoft een zogenaamde DCI-score, waarbij lager beter is (zoals golf), van 100 naar nul. Na verloop van tijd kan de score worden gebruikt als een proxy om de algehele gezondheid van beleefdheid op internet te volgen.

In 2021 was de DCI-score 65%, een verbetering van 2% ten opzichte van 2020 en de beste score sinds 2016, ondanks enkele zorgen dat iedereen die naar binnen wordt gedwongen het online discours heeft gedegradeerd. Interessant is dat Microsoft ook gegevens op landniveau uitbreekt.

1 47

Online zijn is voor sommigen beter

Het is niet verwonderlijk dat online zijn voor sommigen beter is dan voor anderen – en je kunt je waarschijnlijk voorstellen wie.

Volgens de studie ervoeren degenen die zich als man identificeerden minder negatieve resultaten dan degenen die zich als vrouw identificeerden.

In de categorieën “zorgen” en “pijn” waren de verschillen groot: 67% van de vrouwen meldde zich zorgen te maken, vergeleken met 58% van de mannen, terwijl 39% van de vrouwen aangaf pijn te voelen, vergeleken met 31% van de mannen.

Zoals Microsoft aangeeft, is dit soort gendergebaseerde analyse essentieel voor het creëren van veilige online ruimtes voor iedereen, iets dat zelfs in 2022 duidelijk werk nodig heeft.

“De DCI-verbetering van dit jaar werd geleid door tienerjongens en mannelijke respondenten, die over het algemeen aangaven minder blootgesteld te zijn aan online risico’s dan vrouwelijke respondenten”, zegt Microsoft. “Tienerjongens zagen bijvoorbeeld een afname van 5% in trollen en ongewenste sexting, en een afname van 3% in haatzaaien in vergelijking met de resultaten van vorig jaar.”

“Tienermeisjes en vrouwelijke respondenten meldden daarentegen dat ze zowel meer werden blootgesteld aan online risico’s als als gevolg daarvan ernstiger gevolgen voelden,” vervolgt het rapport. “Vrouwen ervoeren bijna 60% van alle risico’s die in 2021 werden gemeld, een recordhoogte, en hadden ook meer kans om gevolgen, zorgen of pijn te hebben ervaren als gevolg van onbeschaafde behandeling.”

Bron: techradar

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.