Terug naar het overzicht

14 februari 2022

Het energieverbruik van Teams-videovergaderingen is gehalveerd

Microsoft’s Teams-optimalisaties zijn gericht op videoprestaties op low-end hardware.

Microsoft heeft gewerkt aan verbeteringen aan zijn populaire app voor videovergaderingen Teams om “rechtvaardige ervaringen” te creëren op goedkope en high-end Windows-pc’s.

Videogesprekken zijn een belangrijk kenmerk van Teams en dit is een gebied waarop Microsoft zich heeft gericht om het stroomverbruik te verminderen door de CPU- en grafische belastingen te verminderen bij het gebruik van een videocamera met de app.

Sinds juni 2020 is het CPU- en geheugengebruik van Teams gehalveerd, volgens de interne metingen van Microsoft.

“We doen er alles aan om geweldige bel- en vergaderervaringen te garanderen voor gebruikers op low-end hardware en die op high-end werkstations en monitoren met hoge resolutie”, legt Robert Aichner uit, een programmamanager bij Microsoft Research die zich richt op het gebruik van machine learning om de audio- en videokwaliteit te verbeteren.

Grafiek voor optimalisatie van stroomverbruik Nieuw.png
Bron: Microsoft

“Een van de factoren die we hebben aangepakt, is het verschil in stroomvereisten voor verschillende klantprofielen door ervoor te zorgen dat Teams-vergaderingen zo energiezuinig mogelijk zijn, ongeacht de installatie.”

Microsoft-technici hebben gewerkt aan het verbeteren van cameragerelateerde optimalisaties om de belasting van de CPU te verminderen en het GPU-gebruik in videovergaderingen te verbeteren, met name wanneer vergaderingen meer dan 10 gebruikers hebben. Er is ook gewerkt aan het vereenvoudigen van code voor automatische functies zoals belichting, witbalans en aliasing.

Aichner zegt dat Microsoft het stroomverbruik heeft getest voor videogesprekken en het delen van schermen, wat energieverslindende processen genereert tijdens het vastleggen, coderen en renderen van inhoud.

“Door elk van deze processen te isoleren en te optimaliseren, konden we het stroomverbruik tot 50% verminderen voor energie-intensieve scenario’s, zoals het hebben van meer dan 10 gebruikers in een vergadering wanneer iedereen zijn video heeft ingeschakeld”, legt Robert Aichner uit, een programmamanager bij Microsoft Research die zich richt op het gebruik van machine learning om de audio- en videokwaliteit te verbeteren.

Microsoft ontdekte grote verbeteringen door opnieuw te ontwerpen hoe Teams omgaat met rastervideo’s met meerdere deelnemers.

“Een eenvoudig 3×3-videoraster vereiste ooit negen verschillende renderingbewerkingen. Door de streams te combineren en ze samen te stellen in één video, hebben we de activiteiten in videorendering kunnen consolideren en de stroomvereisten voor elk gebruikt apparaat aanzienlijk kunnen verminderen,” zegt Aichner.

Het stelde de Teams-app ook in staat om de GPU van het apparaat te gebruiken in zowel vergaderingen als videovoorbeelden. Microsoft zegt dat het “nauw zal blijven samenwerken met LEVERANCIERS VAN CPU- en GPU-chipsets om ervoor te zorgen dat de volgende generatie silicium verder wordt geoptimaliseerd voor Teams-videoconferenties.”

Teams heeft te maken met stevige concurrentie van Zoom, Google Meet, Slack en Cisco’s Webex, en prestaties zijn een van de belangrijkste strijdtonelen om meer gebruikers op Teams te winnen en te houden. Microsoft zei in januari dat Teams 270 miljoen maandelijkse actieve gebruikers had en probeert dat aantal te laten groeien via de consumentgerichte Windows 11 Teams Chat-knop.

Bron: zdnet

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.