Terug naar het overzicht

29 juni 2021

De beste nieuwe functies die u krijgt met Windows 11

Tijdens het recente Sun Valley Event onthulde Microsoft de grootste Windows-update in zes jaar. De nieuwe Windows 11 wordt geleverd met veel esthetische veranderingen en functies die zijn ontworpen om uw productiviteit te verhogen, uw gaming te verbeteren en meer. Hier is alles wat u moet weten over Windows 11, inclusief de beste nieuwe functies, de releasedatum en hoe u kunt zien of uw computer compatibel is met het nieuwe besturingssysteem.

Windows 11 opnieuw ontworpen

Een van de eerste dingen die je opvalt aan Windows 11 is het nieuwe ontwerp. Panos Panay, Chief Product Officer bij Microsoft, begon het evenement door uit te leggen hoe de nieuwe ontwerpwijzigingen bedoeld zijn om “je een ongelooflijk gevoel van rust te brengen”.

In tegenstelling tot het vorige besturingssysteem heeft Windows 11 afgeronde hoeken, transparante widgets en een opnieuw ontworpen taakbalk waarbij al je pictogrammen, inclusief de Start-knop, naar het midden van je scherm zijn verplaatst.

windows-11-start-button

Als je de gecentreerde taakbalk niet leuk vindt, kun je alles terug naar de linkerhoek van je scherm verplaatsen. Dit proces is op dit moment echter behoorlijk ingewikkeld, volgens een vroege tip van een Microsoft-engineer.

Nieuw startmenu

Afgezien van uw vastgezette apps, bevat het nieuwe Start-menu ook een gedeelte Aanbevolen met documenten en bestanden van al uw apparaten. Dus als u alleen naar een bestand op uw telefoon, tablet of aangesloten computer kijkt, verschijnt het in uw Start-menu.

windows-11-start-menu-zoomed

Windows 11 verplaatste ook de zoekbalk naar de bovenkant van het menu Start. En wanneer u de zoekbalk in Windows 11 gebruikt, krijgt u resultaten van meer bronnen, waaronder uw pc, internet en uw OneDrive-account.

Nieuwe Windows 11-functies

Snap-indeling

Met de nieuwe Snap Layout-functie maakt Windows 11 het eenvoudiger om de vensters op uw scherm te ordenen. Het enige dat u hoeft te doen, is met uw muis over de knop Maximaliseren van een willekeurig venster te gaan en dan kunt u kiezen uit zes verschillende lay-outs.

windows-11-snap-layouts-1024x576

Met Snap Layout kunt u uw scherm in het midden splitsen, uw vensters naar de hoeken klikken of drie hoge kolommen op uw scherm hebben. Het is echter mogelijk dat u maar vier verschillende Snap-lay-outs krijgt om uit te kiezen als u een kleiner scherm heeft.

snap-layout-3-1024x576.jpg

Snap Groepen

Met de nieuwe Snap Groups-functie kunt u met Windows 11 uw schermlay-outs opslaan als ‘projecten’. Dus wanneer u een project opent vanuit de taakbalk, worden al uw apps en vensters geopend in de lay-out die u hebt opgeslagen.

snap-groups-1024x556

Widgets

Microsoft heeft AI-aangedreven widgets toegevoegd aan Windows 11 die u een gepersonaliseerde feed geven met relevante nieuwsartikelen, lokaal weer, live verkeer, entertainment en meer. U kunt ook andere widgets toevoegen aan uw agenda, foto’s, takenlijst en meer.

windows11-widgets

Het nieuwe Widgets-paneel kan rechtstreeks vanuit de taakbalk worden geopend. Vervolgens kunt u naar beneden scrollen om al uw meldingen te zien of het transparante paneel uitvouwen om een weergave op volledig scherm te krijgen. Eindelijk, als u klaar bent met widgets, kunt u het paneel met één klik volledig verbergen.

Microsoft Teams-integratie

Tijdens het evenement kondigde Microsoft aan dat Windows 11 directe integratie met Teams zal hebben. Dat betekent dat u met slechts een paar klikken vanuit uw taakbalk snel een bericht kunt verzenden, bellen of een videochat kunt starten.

windows-11-teams

Microsoft Store-update

Microsoft heeft ook zijn app store geüpdatet met een eenvoudiger ontwerp. De nieuwe Microsoft Store heeft een nieuw tabblad Entertainment met topfilms en tv-programma’s die je kunt kopen bij verschillende streamingdiensten.

microsoft-store

Microsoft voegt ook Android-apps toe aan de App Store in Windows 11. Nadat u een Android-app hebt gedownload, kunt u deze vastzetten in uw Start-menu of taakbalk. Bovendien kunt u Snap-lay-outs en -groepen ook gebruiken om Android-apps op uw scherm opnieuw te rangschikken.

Windows 11-gamingverbeteringen

Automatische HDR

Windows 11 maakt gamen nog leuker door automatisch HDR (high dynamic range) in te schakelen. Deze functie verbetert de schaduwen, highlights en kleuren van je games via SDR (standaard dynamisch bereik).

gaming-windows-11-1024x576

Microsoft beweert dat Windows 11 bij de lancering automatisch meer dan 1.000 games zal verbeteren. Voor deze functie hoeft u geen instellingen te wijzigen, maar u hebt wel een HDR-compatibele monitor of apparaat nodig.

Snellere spellen

Microsoft heeft ook DirectStorage aan Windows 11 toegevoegd om de laadtijden van games te verkorten. Met deze functie kunnen games gegevens rechtstreeks van uw harde schijf en grafische kaart laden zonder dat uw centrale verwerkingseenheid (CPU) erbij betrokken is.

Xbox Game Pass

Xbox Game Pass wordt rechtstreeks in Windows 11 geïntegreerd via de Xbox-app. Dit betekent dat je met een abonnement honderden games kunt spelen op de dag dat ze worden gelanceerd.

xbox-game-pass-1024x576

Efficiëntie-updates voor Windows 11

Snellere prestaties

Microsoft beweert dat Windows 11 alles op je bestaande computer sneller zal maken, inclusief de pc uit de slaapstand halen, Windows Hello opstarten en browsen met Edge of een andere browser.

Als je meer wilt weten over recente updates die Microsoft heeft aangebracht in zijn nieuwe Edge-browser, bekijk dan hier onze gids.

Langere levensduur van de batterij

Microsoft zegt dat Windows 11 is ontworpen om minder energie te verbruiken. Hierdoor gaat je laptop langer mee na een update. Het bedrijf vermeldde ook dat ze met verschillende processorfabrikanten hebben samengewerkt om ervoor te zorgen dat u de beste batterijduur krijgt met Windows 11.

Snellere updates

Microsoft heeft aangekondigd dat updates 40% kleiner zullen zijn in Windows 11, zodat ze uw pc niet vertragen. De updates vinden ook op de achtergrond plaats, zodat u uw computer kunt gebruiken terwijl deze wordt bijgewerkt.

Privacy

Volgens Microsoft is Windows 11 het veiligste besturingssysteem ooit. Het bedrijf heeft aangekondigd dat gecertificeerde Windows 11-computers op hardware gebaseerde beveiligingen zullen bevatten die voorkomen dat aanvallers uw pc binnendringen.

Dat betekent echter dat u een computer met een Trusted Platform Module (TPM)-chip nodig hebt om Windows 11 te kunnen gebruiken. Deze chip is bedoeld om uw gevoelige gegevens te beschermen tegen hackers, waaronder uw persoonlijke gegevens, wachtwoorden en meer.

Wanneer komt Windows 11 uit?

Hoewel Microsoft geen exacte datum heeft gegeven wanneer het Windows 11 zal uitbrengen, zegt het dat het nieuwe besturingssysteem beschikbaar zal zijn in de “vakantie van 2021”. Het bedrijf heeft echter veel aanwijzingen achtergelaten dat het Windows 11 in oktober 2021 zal uitbrengen.

Is uw pc compatibel met Windows 11?

Helaas zijn niet alle computers compatibel met Windows 11. Gebruik binnenkort de app PC Health Check om te zien of uw apparaat compatibel is met Windows 11. Klik na het installeren van de app op Nu controleren om te zien of u kunt updaten naar Windows 11 of niet. *

windows-11-compatible-1024x559

Als je toestel niet compatibel is met Windows 11, ontvang je alleen updates voor Windows 10, maar alleen tot 2025. Microsoft heeft al bekend gemaakt dat het over een paar jaar stopt met de ondersteuning van de vorige Windows-versie.

Bron: hellotech

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.