Terug naar het overzicht

27 juni 2021

Windows 11 is gratis, maar je CPU wordt mogelijk niet officieel ondersteund

Windows 11 komt later dit jaar als een gratis upgrade voor Windows 10-gebruikers, maar velen ontdekken dat hun hardware niet compatibel is. Microsoft heeft de minimale hardwarevereisten gewijzigd en het zijn de CPU-wijzigingen die hier het meest verrassend zijn. Windows 11 ondersteunt officieel alleen 8e generatie en nieuwere Intel Core-processors, naast Apollo Lake en nieuwere Pentium- en Celeron-processors.

Dat sluit mogelijk uit dat miljoenen bestaande Windows 10-apparaten upgraden naar Windows 11 met volledige ondersteuning, en zelfs apparaten zoals Microsoft’s eigen Surface Studio 2, die het bedrijf nu nog steeds verkoopt voor $ 3.499. Oudere apparaten die niet officieel worden ondersteund, krijgen tijdens de installatie van Windows 11 een waarschuwing dat de upgrade niet wordt aanbevolen, maar dat het besturingssysteem nog steeds moet worden geïnstalleerd.

Windows 11 ondersteunt ook officieel alleen AMD Ryzen 2000 en nieuwere processors, en 2e generatie of nieuwere EPYC-chips. Je kunt de volledige lijst met ondersteunde processors vinden op de site van Microsoft, maar hier is de basisspecificatie:

WINDOWS 11-ONDERSTEUNING VOOR INTEL

 • Intel 8e generatie (Coffee Lake)
 • Intel 9e generatie (Coffee Lake Refresh)
 • Intel 10e generatie (Comet Lake)
 • Intel 10e generatie (Ice Lake)
 • Intel 11e generatie (Rocket Lake)
 • Intel 11e generatie (Tiger Lake)
 • Intel Xeon Skylake-SP
 • Intel Xeon Cascade Lake-SP
 • Intel Xeon Cooper Lake-SP
 • Intel Xeon Ice Lake-SP

WINDOWS 11-ONDERSTEUNING VOOR AMD

 • AMD Ryzen 2000
 • AMD Ryzen 3000
 • AMD Ryzen 4000
 • AMD Ryzen 5000
 • AMD Ryzen Threadripper 2000
 • AMD Ryzen Threadripper 3000
 • AMD Ryzen Threadripper Pro 3000
 • AMD EPYC 2e generatie
 • AMD EPYC 3e generatie

Oorspronkelijk merkte Microsoft op dat CPU-generatievereisten een “zachte vloer” -limiet zijn voor het Windows 11-installatieprogramma, waardoor sommige oudere CPU’s Windows 11 met een waarschuwing hadden moeten kunnen installeren, maar uren nadat dit verhaal is gepubliceerd, heeft het bedrijf die pagina bijgewerkt om de bovenstaande lijst met fiches expliciet te vereisen.

Veel Windows 10-gebruikers hebben de PC Health-app van Microsoft (hier beschikbaar) gedownload om te zien of Windows 11 op hun systemen werkt, om te ontdekken dat de controle mislukt. Omdat Microsoft nu een TPM (Trusted Platform Module) vereist, heeft dit geleid tot wat extra verwarring rond hardware-ondersteuning.

Op die eerdere pagina stond dat Windows 11 ook TPM zou vereisen met minimaal 1.2-ondersteuning en UEFI Secure Boot. Beide technologieën zijn ontworpen om de beveiliging van Windows te verbeteren en te voorkomen dat malware en ransomware knoeien met coderingssleutels en andere veilige elementen van het besturingssysteem. Nu lijkt het erop dat Microsoft TPM 2.0 verplicht stelt, maar nogmaals, we controleren dat.

Hoewel Microsoft sinds Windows 10 TPM-ondersteuning voor OEM-hardwarecertificering heeft vereist, heeft het Windows niet actief nodig om dit volledig te hebben ingeschakeld. Dat verandert in Windows 11, en het betekent dat als uw laptop of pc wordt geleverd zonder dat deze BIOS-opties zijn ingeschakeld, u op zoek moet gaan naar een instelling om in te schakelen.

windows 11 hardware reqiurement
Windows 11 heeft nieuwe hardwarevereisten.

“Bijna elke CPU in de afgelopen 5-7 jaar heeft een TPM”, legt David Weston uit, directeur bedrijfs- en besturingssysteembeveiliging bij Microsoft. Weston beveelt aan dat Windows 10-gebruikers die niet voldoen aan de vereisten voor de upgradecontrole van Microsoft voor Windows 11 ervoor moeten zorgen dat BIOS-opties voor “PTT” op Intel-systemen zijn ingeschakeld, of “PSP fTPM” op AMD-apparaten. Omdat elk BIOS andere instellingen heeft, moet u mogelijk de handleiding van uw laptop raadplegen als u moeite heeft om de optie te vinden.

Als je TPM-ondersteuning hebt ingeschakeld, maar nog steeds niet door de upgradecontrole van Windows 11 komt, komt dit waarschijnlijk omdat je CPU niet op de volledig ondersteunde lijst staat. Intel heeft de Windows 11 CPU-vereisten van Microsoft bevestigd. “Er wordt verwacht dat een breed scala aan op Intel gebaseerde platforms Windows 11 zullen ondersteunen: 8e generatie en nieuwere Intel Core-processors, evenals Intel Pentium-processors en Intel Celeron-processors van de ‘Apollo Lake’-generatie en nieuwer”, zegt een Intel-woordvoerder in een verklaring aan The Verge.

Dit is de eerste significante verschuiving in de hardwarevereisten voor Windows sinds de release van Windows 8 in 2012, en de CPU-veranderingen verrassen begrijpelijkerwijs mensen. Microsoft vereist vanaf januari 2023 ook een camera aan de voorzijde voor alle Windows 11-apparaten, behalve desktop-pc’s. Het is weer een verandering die vorm zal geven aan de hardware waarop Windows 11 de komende jaren zal draaien.

Update: details toegevoegd over de zachte limiet van Microsoft voor het installatieprogramma van Windows 11.

Update: toegevoegd dat de compatibiliteitspagina van Microsoft nu is gewijzigd, met andere CPU- en TPM-vereisten.

Bron: theverge

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.