Terug naar het overzicht

14 juli 2022

Beveiligingsrisico’s van Microsoft 365 beperken

Het kiezen van de juiste software en services is van cruciaal belang voor het succes van uw bedrijf. En als het gaat om cloudgebaseerde tools en services, is Microsoft 365 een van de beste, omdat het krachtige functies en kostenbesparende voordelen biedt. Maar zoals met elke technologie, wordt Microsoft 365 geleverd met beveiligingsuitdagingen. In dit artikel bespreken we enkele van de meest voorkomende beveiligingsrisico’s die verband houden met de productiviteitssuite en hoe u deze kunt beperken.

Synchronisatie van geïnfecteerde bestanden

Net als de meeste cloudservices kunnen gebruikers met Microsoft 365 bestanden die op hun apparaten zijn opgeslagen automatisch synchroniseren met de cloud, zoals in OneDrive. Deze handige functie is echter niet zonder beveiligingsrisico’s. Als een lokaal opgeslagen bestand is geïnfecteerd met malware, zal OneDrive het bestand als gewijzigd/bijgewerkt weergeven en een synchronisatie met de OneDrive-cloud activeren, waarbij de infectie onopgemerkt blijft.

Microsoft Defender for Cloud Apps is een geweldig hulpmiddel tegen malware-infectie. Deze app maakt deel uit van Microsoft 365 Defender en is ontworpen om de beveiliging van Office 365-apps te verbeteren. Het biedt ook een goed inzicht in de activiteiten van gebruikers om de respons op incidenten te verbeteren. Zorg ervoor dat de beveiligingsbeheerders van uw organisatie dit op uw systemen instellen, zodat u cyberrisico’s kunt detecteren en beperken zodra ze zich voordoen.

Beveiligingsrisico’s in slapende toepassingen

Sommige organisaties die Microsoft 365 gebruiken, gebruiken vaak niet alle hulpprogramma’s en services die zijn opgenomen in de productiviteitssuite. Uw organisatie kan bijvoorbeeld elke dag programma’s zoals Word, Excel en SharePoint gebruiken, maar zelden OneDrive. Helaas kunnen slapende applicaties vatbaar zijn voor aanvallen. Om dit tegen te gaan, is het cruciaal om ongebruikte apps te identificeren en een beheerder gebruikersinstellingen te laten aanpassen om de beschikbaarheid van deze apps te beperken.

Onbeschermde communicatiekanalen

Phishing-aanvallen en malware zijn twee van de meest voorkomende manieren waarop cybercriminelen een systeem infiltreren, maar er zijn andere aanvalspaden waarvan u zich misschien niet bewust bent. Microsoft 365-toepassingen zoals Microsoft Teams, die verbinding kunnen maken met externe netwerken, kunnen dienen als medium voor ransomware en andere soorten cyberaanvallen.

Om dergelijke bedreigingen te bestrijden, traint u uw personeel in het identificeren van mogelijk schadelijke bestanden en links. U kunt ook richtlijnen bieden voor het verwerken en routeren van gevoelige bestanden en communicatie naar veilige locaties.

Beveiligingslekken in SharePoint

Bedrijven gebruiken SharePoint meestal om gevoelige informatie zoals persoonlijk identificeerbare gegevens op te slaan, dus het niet beveiligen van SharePoint-inhoud tegen onbevoegde gebruikers is een manier om gegevens en uw bedrijf bloot te stellen aan cyberdreigingen. Dit kan funest zijn voor bedrijven die moeten voldoen aan strenge regelgeving voor gegevensprivacy en -bescherming. Niet-naleving kan ernstige gevolgen hebben, niet alleen voor bedrijven, maar ook voor hun klanten.

U kunt dit voorkomen door bevoegdheden op beheerdersniveau te beperken en versleuteling in te schakelen. Stel bovendien de nodige beveiligingsbeperkingen per gebruiker in voor elke toepassing. Dit zorgt ervoor dat gebruikers en hackers die gebruikersreferenties in handen krijgen, geen misbruik kunnen maken van privileges.

Microsoft 365 biedt een krachtige en handige tool voor bedrijven. Zolang cybercriminelen bestaan, zijn er echter altijd beveiligingsrisico’s om rekening mee te houden. Als je vragen hebt over Microsoft 365-beveiliging of hulp wilt bij het implementeren van deze tips, helpt ons team van experts je graag verder. Neem vandaag nog contact met ons op!

Bron: santractechnologies

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.