Terug naar het overzicht

11 mei 2022

Apple, Google, Microsoft kondigen ondersteuning aan voor wachtwoordloze aanmeldingen

Het onthouden van tientallen en tientallen wachtwoorden zou binnenkort tot het verleden kunnen behoren.

Drie grote technologiebedrijven kondigden vorige week plannen aan om een wachtwoordloze inlogstandaard op technische apparaten te ondersteunen.

AppleGoogle en Microsoft zeiden dat een nieuwe, snellere en veiligere inlogmethode naar verwachting in de loop van het komende jaar beschikbaar zal zijn op grote technische platforms.

De technologie wordt gemaakt door de FIDO Alliance en het World Wide Web Consortium en zal aanmeldingen op apparaten, websites en applicaties vereenvoudigen, ongeacht het platform.

FIDO passkey
FIDO passkey Bron: Microsoft

Aanmelden werkt samen met iets dat waarschijnlijk al naast je ligt – je smartphone.

“Uw telefoon slaat een FIDO-inloggegevens op die een wachtwoordcode wordt genoemd en die wordt gebruikt om uw online account te ontgrendelen,” legde Google uit. “Om u aan te melden bij een website op uw computer, hebt u alleen uw telefoon in de buurt nodig en wordt u gewoon gevraagd om deze te ontgrendelen voor toegang. Zodra je dit hebt gedaan, heb je je telefoon niet meer nodig en kun je je aanmelden door gewoon je computer te ontgrendelen.”

Andere aanmeldingsopties kunnen zijn door eenvoudige verificatie van vingerafdruk of gezicht, of een pincode van een apparaat.

Zoals Microsoft meldde, worden elke seconde 921 wachtwoorden aangevallen, wat een frequentie is die de afgelopen 12 maanden is verdubbeld.

Gecompromitteerde wachtwoorden kunnen leiden tot accountovernames, datalekken en zelfs gestolen identiteiten.

Google passwordless
Google passwordless Bron: Google

Aanmelden met alleen een wachtwoord zou een van de grootste beveiligingsproblemen op internet zijn, en het beheren van zoveel wachtwoorden is omslachtig, wat er vaak toe leidt dat consumenten dezelfde wachtwoorden opnieuw gebruiken voor verschillende services.

Deze nieuwe wachtwoordloze aanmeldingsstandaard die wordt gemaakt, vermindert verschillende risico’s.

“De standaarden ontwikkeld door de FIDO Alliance en het World Wide Web Consortium en die in de praktijk worden geleid door deze innovatieve bedrijven, is het soort vooruitstrevend denken dat het Amerikaanse volk uiteindelijk online veiliger zal houden,” zei Jen Easterly, directeur van het Amerikaanse Cybersecurity and Infrastructure Security Agency.

Gebruikerservaringen met FIDO-referenties voor meerdere apparaten
Gebruikerservaringen met FIDO-referenties voor meerdere apparaten Bron: fidoalliance

Bron: q13fox

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.